Kvinder læser bog i naturen

Her er 3 korte (og gode!) klassikere, som du bør kaste dig over lige nu

Det kan lyde som nogle tunge mursten, der venter, når talen falder på klassikere i litteraturen. Men sådan behøver det ikke at være. Her får du tre must-reads af den korte slags – lige til at dykke ned i.

Klassikerne er bøger, vi ved, vi egentlig bør læse, men ”bør” er bare ikke et begreb, der pirrer eller inspirerer nogens læselyst, vel?

Det er også bøger, der er gode at kunne hive frem, når man skal brillere med sin dannelse og belæsthed, men det er heller ikke ligefrem noget, der får siderne til at vende sig af sig selv, mens man læser, vel?

Men klassikerne er også bøger, der er blevet klassikere af en grund, altså: de har haft noget at sige læsere på tværs af tid og generationer. Et eller andet almenmenneskeligt, livsklogt eller en grundkonflikt, der kan tale til os uanset tidsalder. Og det kan jo faktisk godt vække ens nysgerrighed nok til, at man får lyst til at kaste mig over dem.

For nu ikke at gøre det hele for tungt og hårdt og til noget, der føles som en opgave, så har jeg i denne uge fundet tre korte klassikere. To bøger på lige omkring 100 sider og en enkelt på lige knap 200. Alle tre er de store læseoplevelser i lille format – medrivende og underholdende. Og ja, de vil også alle tre være gode at hive frem af belæstheds-kassen, hvis du vil imponere dine venner, en date eller din onkel. Win-win.

En kamp på liv og død

Ernest Hemingway, Den gamle mand og havet

Intet interesserer mig mindre end fiskeri. Romanen her består af én lang fisketur. Jeg elsker hver en side af den, og det gør jeg selvfølgelig, fordi den i virkeligheden handler om meget mere end en fisketur. Den aldrende fisker Santiago sætter ud på farligt farvand efter ikke at have fanget en fisk i 84 dage. På havet udsættes han for elementerne og kæmper for simpel overlevelse. Og i store dele af bogen med livet som indsats med den enorme marlin, han får på krogen.

'Den gamle mand og havet' beskriver en kamp på liv og død, men den fortæller også noget grundlæggende om at være menneske og det at vide, at man skal dø. Og alt det gør den uden den mindste sentimentalitet. I et brev til sin forlægger har Hemingway selv skrevet om romanen, at:

“Den skal kunne læses klart og enkelt og virke kortfattet og alligevel rumme alle den synlige verdens dimensioner samt hele den verden, som er menneskets sjæl.”

Det gør den, og derfor elsker jeg den. Og derfor er den en klassiker.

'Den gamle mand og havet' af Ernest Hemingway, Lindhardt og Ringhof, 112 sider, 250 kr.

En forbudt forelskelse

Thomas Mann, Døden i Venedig

Det er den korteste af ugens bøger, men nok den, jeg har været længst om at læse. Ikke fordi sproget er hverken tungt eller bedaget, det er tværtimod afsindigt smukt, men fordi der står meget på linjerne og cirka lige så meget imellem dem.

'Døden i Venedig' er en fortælling om en forbudt forelskelse, som, man helt fra start fornemmer, kommer til at gå galt. Den ældre, respekterede digter Aschenbach får i Italien øje på den blot 14-årige dreng Tadzio og forelsker sig så fuldstændigt i ham, at alle andre hensyn må vige for hans besættelse.

Det er en ildevarslende bog, hvori også byen Venedig kommer til at virke fjendtlig og labyrintisk, ikke mindst da en koleraepidemi begynder at brede sig blandt byens indbyggere, mens Aschenbach nægter at rejse, fordi årsagen til hans besættelse befinder sig fortsat i byen. Det gør blot nu også: døden.

'Døden i Venedig' af Thomas Mann, Gyldendal, 96 sider, 200 kr.

Drømmen om en handling

Doktor Glas, Hjalmar Söderberg

Der er virkelig megen pinefuld, uforløst længsel i svenske Hjalmar Söderbergs 'Doktor Glas'. Fremfor alt, så længes romanens unge doktor efter at kunne handle:

”Embede, omdømme, fremtid. Som om jeg ikke dag og nat var parat til at læsse det fragtgods på det første skib, der anløb, lastet med en handling. En virkelig handling.”

En sådan handling byder sig til, da den unge præstefrue Helga Gregorius opsøger ham og beder om hans hjælp med at få hendes (meget ældre) mand ud af hendes soveværelse. Alt ved pastoren byder den unge læge lige så meget imod som den unge fru Gregorius tiltaler ham, og han beslutter på stedet at hjælpe hende, koste hvad det vil. Og ja, det kommer til at koste.

Romanen bevæger sig med en ildevarslende kredsen om afgrunden i både personlig og moralsk forstand, og romanen er et både tankevækkende og temmelig morsomt bekendtskab. Og den virker, selvom den oprindeligt udkom i 1905, forbløffende nutidig.

'Doktor Glas' af Hjalmar Söderberg , Turbine, 182 sider, 230 kr.

Om skribenten

Gyrith Ravn er inkarneret læser og litteraturformidler med mange års erfaring fra den danske forlagsbranche.

Hun skriver også om litteratur på Instagram som @gyrith.

Klik her kom med i ALT for damernes Bogklub.