40 procent af børn og unge skjuler sorg
Bag en ny undersøgelse står Egmont Fonden og Mandag Morgen. Resultaterne er tankevækkende.
Før eller siden stifter vi alle bekendtskab med døden. Men hvordan tackler man det, når man blot er et barn, og det måske er en forælder, der er gået bort eller en selv, der lider af alvorlig sygdom?
Det er langt fra alle børn og unge, der rent faktisk kan håndtere det. 40 procent vælger helt at skjule deres sorg fra omverdenen. Det viser en ny undersøgelse lavet af Egmont Fonden og Mandag Morgen.
"Når sorgen rammer" er baseret på svar fra 2700 børn, unge og voksne. Den viser yderligere, at 37 procent af de børn og unge, der har haft sygdom eller døsfald tæt inde på livet, foretrækker at være alene som følge af situationen.
LÆS OGSÅ: "Jeg var virkelig vred på mine venner og omverden"
Det er tankevækkende, mener Jakob Roepstorff, projektkoordinator i Egmont Fondens støtte- og bevillingsadministration.
- Vi kan se, at langt de fleste børn og unge – i hvert fald en stor del af de børn og unge, der rammes – påtager sig et alt for stort ansvar. Et ansvar som går ud over deres modenhed og deres alder, siger han.
For at dæmme op for problemets omfang, er det vigtigt, at de unge får nogen at snakke med. Også selvom de måske ikke selv tager initiativ til at åbne op, mener han.
- Børn og unge, der møder død eller alvorlig sygdom, har brug for omsorg og samtaler, også i det lange løb, og også selv om de ikke selv råber os op. Her peger omsorgsmålingen på, at både forældre, venner, lærere, læger og sygeplejersker kan spille en mere aktiv rolle," fortæller han.
Fremadrettet vil Egmont Fonden derfor bruge den nye viden fra omsorgsmålingen som afsæt til dialog med offentlige, private og frivillige aktører, for at forbedre vilkårene for disse sårbare unge.
LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du børn i sorg
Læs mere på Egmont Fondens hjemmeside eller få gode råd, hvis du kender en ung eller et barn i krise på Børn, Unge og Sorgs hjemmeside.