”Fantastisk” og ”I udskammer aldrende kvinder”: ALT for damernes alders-stop skaber debat
Er angivelse af alder et stempel, et hædersmærke eller bare en serviceoplysning? ALT for damernes læsere og følgere har stærke følelser for emnet. Etnolog Julia Lahme siger, at tiden er kommet til at (også) tage et opgør med fordomme om alder.
Nogle synes, at det er noget værre pjat. Andre siger: ”Tak, endelig!”
I det hele taget er det tydeligt, at der er mange holdninger og følelser på spil, når emnet er ALDER.
Forleden bad jeg vores læsere og følgere om at bidrage med deres mening i forhold til en redaktionel beslutning: At vi på ALT for damerne ikke længere pr. automatik anfører alderen på de kvinder (og mænd), vi interviewer i bladet. Det har ellers været standard i alle faktabokse.
Hvis interviewpersonens alder har betydning for historien eller falder naturligt ind i snakken, så indgår den selvfølgelig stadig.
Et tal fra eller til er umiddelbart en lille ting, men at bedømme ud fra kommentarsporene på Instagram og Facebook og de mange mails i min indbakke, så har I meget på hjerte om netop dét, som tallet står for: Nemlig, hvordan vi anskuer alder.
Læserne skriver...
De, der tager godt imod beslutningen, synes, at aldersangivelse er med til at putte folk i bås og skygger for personen og hendes budskab.
Her er et par eksempler fra ALT for damernes sociale medier i de seneste par dage:
Ulla M. skriver: ”Dejligt, at der endelig bliver gjort op med den evindelige "hvor gammel mon hun er?"-stil hver eneste gang der tales om eller beskrives noget om kvinder i det hele taget. Det har altid irriteret mig, fordi det alt for tit er uvedkommende for historien.”
By_dina skriver: ”Et fantastisk initiativ I lægger an til med at udelade alder. For hvad betyder den information, hvis det budskab, personen i interviewet har, er universelt? Nemlig intet. Jeg er pro age og har truffet par valg med hensyn til mit udseende om blandt andet ikke at farve mit hår mere (...) Jeg synes, det er en megagod ide at udelade ”the age issue” og fokusere på indhold af personens ord og holdninger. Så kan folk danne deres egen mening.”
Men der er også mange, der mener, at vi på bladet ved at udelade alder i faktaboksene er med til at tabuisere modenhed:
Karin Sloth Christiansen skriver for eksempel: ”Jeg vil foretrække, at alderen nævnes. Hvorfor i alverden ikke? Er det da skamfuldt at blive ældre, at vi skal skjule vores fødselsdato. Ikke nok med, at vi forynger vores udseende, så man ikke kan afkode ansigtet for levet liv. Nu skal alderen bortgemmes? Dermed medvirker I til at udskamme aldrende kvinder.”
Alexie.isebelle værdsætter overvejelserne, men skriver, at hun personligt gerne vil kunne se kvinders alder: ”Jeg bliver inspireret af alle de modne kvinder, der – fordi de står ved deres alder – gør op med et gammeldags kvindesyn. De er vise, stærke, feminine, kreative og vildt inspirerende! Faktisk er alder og modenhed et stort plus for mig, fordi jeg liiige respekterer dem en tand mere på grund af deres erfaring.”
Fælles for alle kommentarer og mails er, at de er velovervejede og velargumenterede (og det er langt fra en selvfølgelighed, når man ser, hvad der ellers foregår på sociale medier, så kæmpe tak for det!)
Ekspert: Vi er i en brydningstid
Jeg sætter stor pris på alle indlæg, for selv om vi nu har valgt at ændre vores rutine omkring ”tallet” i faktaboksen, så betyder det ikke, at vi har endegyldige svar; det skal mere ses som et udtryk for, at vi fornemmer, at der er et nødvendigt skred i gang i forhold til, hvordan vi opfatter alder.
Men det er stadig lidt uhåndgribeligt, og derfor har jeg ringet til etnolog Julia Lahme, som hjælper med at sætte ord på:
”Vi er i gang med at nedbryde demografiske grænser, vi lever i en brydningstid, og for første gang i kulturhistorien giver vi os lov til at eksperimentere og afprøve vores fordomme i forhold til køn, seksualitet og nu også alder. Min generation skal være på arbejdsmarkedet, så vi skal opbløde vores syn på, hvornår vi er gamle og unge.”
Hun ser både yngre og ældre blive diskrimineret på grund af årstallet på dåbsattesten.
”Det er ikke nemt at være hverken 23 eller 61 og blive valgt fra, fordi man ikke har den rigtige alder. Det er nemt nok for alle os, der er etablerede i den karriere, vi gerne vil have, at stå ved vores alder, men det her handler om empati og muligheder for alle. Det kan godt være, at forandringen så småt er på vej i popkulturen, at der er en ny ’Sex and the City’-serie, og at Trine Dyrholm og Meryl Streep har succes, men det er ikke et bevis på, der ikke stadig findes aldersdiskrimination. Den opsagte SOSU-assistent på 58 år skal også kunne gå ud og få et job,” forklarer Julia Lahme.
Mens jeg skriver dette, tikker endnu en mail ind… Den er fra en kvinde, der kalder sig ”aldersløse Kirstine”. Hun synes, det er en god idé at fjerne det automatisk alders-stempel fra siderne:
”Ikke kun for dem med lidt år på bagen, men også for de unge, hvis budskaber ikke altid bliver taget alvorligt på grund af en fordom om, at manglende erfaring gør budskabet mindre relevant. Jeg synes i den grad, der er brug for at holde fokus på, hvad folk har at byde ind med – og langt mindre på udseendet og alder. Jeg synes generelt, at mænd har nemmere ved det – og jeg synes, kvinderne skal tage den samme ret til sig.”
Alle input giver os noget at tygge på – igen; tak for at holde en god og klog tone. Lad os fortsætte samtalen.