Damernes Discman

Emmelie de Forest kæmper med sjælden lidelse: ’Det er virkelig voldsomt’

Emmelie de Forest blev kendt med sangen ”Only Teardrops”, som hun vandt Eurovision med tilbage i 2013. Nu er hun aktuel med ny sang, som tager udgangspunkt i hendes egne natlige dæmoner.

”Sangen handler om mit forhold til min kæreste, men også om noget, jeg kæmper med i mit liv: Night terrors. Det er en voldsom oplevelse at have night terrors. Det er ikke ”bare” mareridt, men værre, så man vågner og råber og skriger og er ikke til at komme i kontakt med.”

Det fortæller sanger Emmelie de Forest til alt.dk i forbindelse med vidoe-serien ’Damernes Discman’. Her tager hun os med bagom sin nye single, ”Lovers Lullaby”, og de natlige udfordringer, der har inspireret den:

”Det påvirker min søvn meget, ligesom det påvirker min partners, fordi han selvfølgelig får et chok, hver gang han bliver vækket af, at jeg har en episode.”

Emmelie de Forest har kæmpet med night terrors hele livet. Sygdommen rammer typisk børn, men sangeren, som i dag er 31 år, er altså ikke vokset fra det.

Det hele skal nok gå

Da Emmelie de Forest skrev ”Lovers Lullaby”, havde hun netop haft en række night terror-episoder, og når det sker, har hun brug for beroligelse fra sin kæreste. En form for ”lullaby”.

”Sangen handler om, at man nogle gange bare har brug for at blive beroliget og få at vide, at det er okay, og at det hele nok skal gå. Så det er en sang, der både rummer forelskelse og kærlighed og det, der er svært, som i mit tilfælde er mine night terrors,” siger Emmelie de Forest.

Alene i løbet af den seneste uge har sangeren haft to episoder, og det har ikke blot forstyrret nattesøvnen i hendes lille hjem, men også hos naboerne.

”Jeg havde en episode for et par dage siden, hvor jeg kunne se, at der var flere af mine naboer, der kom ud på deres altaner og stod og kiggede og prøvede at finde ud af, hvad der skete. Men som regel går det mest bare ud over mig og min kæreste. For nyligt sparkede jeg for eksempel alting ned fra min vindueskarm i søvne. Der var heldigvis ikke noget, der gik i stykker, men jeg har et kæmpestort blåt mærke på min ankel efter det.”

Om night terrors

  • Sygdommen hedder ”pavor nocturnus”, og tilstanden kaldes også ”natteterror”, ”natteangst” og ”natterædsel”.
  • Sygdommen giver pludselige og meget voldsomme angstanfald i søvnen.
  • Tilstanden har ligheder med søvngængeri, og det kan være umuligt at vække personen, der har en night terror-episode.
  • Night terrors rammer typisk børn på 4-12 år, hvoraf de fleste tilfælde optræder i alderen 5-7 år.
  • Det vides ikke, hvor mange voksne, der lider af night terror.

Kilde: Sundhed.dk og videnskab.dk

Overvejer hypnose

Der kan gå lange perioder, hvor Emmelie de Forest ikke har night terror-episoder, og hun kan ikke helt gennemskue, hvornår og hvorfor de kommer. Hvis hun er stresset eller nervøs, er risikoen for episoder større, men det er ikke altid, der er en logisk sammenhæng, og det frustrerer hende.

”Det er svært at arbejde med, fordi jeg ikke er klar over, hvad der sker, når jeg har en episode. Men jeg prøver at gøre, hvad jeg kan for at minimere det – for eksempel skulle det hjælpe at gå i seng på samme tidspunkt hver dag, og jeg har også tænkt på, om jeg skulle prøve hypnose.”

Emmelie de Forest er dog temmelig overbevist om, at den seneste tids episoder skyldes, at hun er nervøs og spændt, fordi hun udgiver ny musik for første gang i lang tid.

”Det er ikke, fordi jeg har følt mig vildt stresset på det seneste, men man er jo altid nervøs og spændt, når man skal stå frem med noget, som betyder meget for én, og som man har arbejdet på længe. Det er ret sårbart,” siger hun.

”Lovers Lullaby” udkommer d. 13. september og er den første single fra Emmelie de Forests tredje album, som lander i foråret 2025. Du kan finde ”Lovers Lullaby” på playlisten ’Damernes Discman’ her. Den er fyldt med musik af kvindelige kunstnere og har til formål at skubbe til køns-ubalancen i musikbranchen. Du kan læse mere om projektet nedenfor.

Om 'Damernes Discman'

Du kan gøre en hel det for at ændre på den køns-ubalance, der er i musikbranchen – og det er endda virkelig nemt. Det eneste, du skal gøre, er nemlig at forbruge mere musik af kvindelige kunstnere: Stream deres musik, køb deres plader, tag til deres koncerter.

Er du i tvivl om, hvor du skal starte? Så er det heldigt, at vi har samlet en playliste med musik af danske kvinder til dig. Den hedder Damernes Discman og kan findes her.

I dag er kun 23 procent af den musik, der bliver streamet, af kvindelige kunstnere. Samtidig præsenterer streamingtjenesterne deres brugere for mere af den musik, der i forvejen er populær. Fordi vi lytter mest til mænd, bliver vi altså også præsenteret mest for mænd. Det er et ekkokammer, som gør det svært for kvinderne at blive hørt.

Når man som kvindelig kunstner statistisk set får færre streaminger end en mand, kan det være svært at overbevise pladeselskaberne om at satse på én, og man bliver ikke i lige så høj grad booket til festivaler og andre events.

De manglende streaminger starter altså en kædereaktion og er med til at holde kønsubalancen i musikbranchen i hævd. Derfor: Lyt, lyt, lyt til kvindelige kunstnere – f.eks. på playlisten Damernes Discman.