Anna Lin

Anna Lin bruger dette trick, når hun tager på solo-eventyr – og det kan du også

Anna Lin tager på den rejse, hun drømmer om, selv om veninderne ikke vil med. Men hendes ”main character energy” er IKKE et fravalg af fællesskabet, siger tv-værten, der gerne vil inspirere dig til at gøre de ting, du har lyst til, i stedet for at vente på andre.

Er du nogensinde blevet hjemme fra en fest, fordi dine venner ikke kunne komme?

Eller har du forsøgt at dæmpe drømmen om Sri Lanka, fordi de andre hellere ville til Mallorca? Gik du glip af at se 'Anyone but You' i biografen, fordi din veninde synes, at romantiske film er overvurderede?

Det stopper ikke Anna Lin. De fleste af os har nok oplevet at afholde os fra at gøre noget, fordi vi ikke ville gøre det alene. Og det er spild af tid. For du kan sagtens gøre tingene selv, og med simple værktøjer kan du allerede begynde i dag.

Her deler Anna Lin, hvordan hun bruger sit solo-mindset til at gøre alle de ting, hun drømmer om. Hun fortæller om ”main character energy”, ensomhedsfølelser, og hvordan man lærer sig selv bedre at kende, når man bruger tid i sit eget selskab.

Du er hovedpersonen

Anna Lin har rejst alene i mange år. Det er en del af den, hun er, og det er ”main character energy” også. Begrebet henviser til den selvtillid, som hovedpersonen ofte har i en film. For Anna Lin handler det dog ikke om glamourøse filmstjerner, men om at tage styringen over sit eget narrativ:

"Det er ikke, fordi jeg skal være lige så smart som hovedpersonen i en tv-serie, eller at alt skal være æstetisk flot, som hvis det var en film. Det handler om, at jeg ser mig selv som en hovedperson, der søger ud af min komfortzone og i sidste ende lærer noget, jeg slet ikke havde forudset."

Hun sammenligner det med hovedpersonen i et eventyr, der møder forskellige ting på sin vej, der lærer personen noget om, hvad denne i virkeligheden har søgt svar på.

"Det er på den måde, jeg omfavner hovedpersons-energien, og ikke på en måde, hvor det hele bare skal handle om mig."

Og det er en energi, som du også kan benytte dig af i hverdagen. Du behøver nemlig ikke nogen remedier for at finde din indre hovedperson frem.

"Det handler ikke om at rejse ud i verden, men om at rejse ind i sig selv. Det kan man gøre i lige præcis den by, hvor man allerede befinder sig. Det at bruge tid med sig selv, er en rejse, man kan starte hvert sekund. Det kan være så simpelt som at kigge op og tale med den, der sidder ved siden af en."

Anna Lins bedste råd til at møde verden

  • Opsøg øjenkontakt med dem, der er omkring dig
  • Læg telefonen fra dig
  • Undgå høretelefoner
  • Vær til stede der, hvor du er

Med erfaring kommer roen

Selvom Anna Lin i dag er blevet billedet på at rejse alene og har udgivet to sæsoner af sin podcast om samme emne, er det ikke noget, der er kommet over natten. Hun har også selv mærket, hvordan usikkerheden kommer op til overfladen, når man står alene i ukendt land.

Som 19-årig tog hun alene til Australien, fordi hun havde lyst. Men på en café i Melbourne gik det op for hende, at der var mange ting, hun skulle til at gøre for første gang.

"Jeg sad på en café og spiste alene, og jeg var så nervøs. Min krop havde det ubekvemt. Jeg tænkte over, hvordan jeg holdt på bestikket. Jeg var bange for, at dem, der sad omkring mig, tænkte, at jeg var ensom og ikke havde nogen venner. Det havde jeg heller ikke, for jeg var jo lige ankommet."

Men hendes australske eventyr fortsatte, og efter tre måneders backpackereventyr – og alle de solo-oplevelser, der var fulgt med – var hun tilbage på den samme café igen, og her kunne hun mærke, at der var sket et skift.

"Jeg begyndte at tale til dem, der sad ved siden af mig, og jeg nød også bare at sidde der alene. Det var mega grænseoverskridende den første gang, men med erfaring kommer også roen."

Saml på succesoplevelser

Det kan være svært at slippe den selvbevidsthed, der kan virke altoverskyggende, når man giver sig i kast med solo-eventyr, men Anna Lin har fundet ud af, at en særlig type oplevelser kan afhjælpe de negative tanker.

"Du skal samle på succesoplevelser, der kan vise dig, at det hele nok skal gå. Du kan ikke finde ud af, at verden gerne vil være venner med dig, hvis du bare bliver derhjemme på sofaen. Du er nødt til at sætte dig selv i en position, hvor der er noget på spil."

Og der er ikke noget rigtigt svar på, hvilken situation det kan være.

"Jeg kan rigtig godt lide at møde mennesker, når jeg er ude at rejse. Jeg ved også, at jeg har inspireret folk til at tage på solorejser, hvor de bare vil være stille i et par dage og læse de bøger, de ikke har nået. Der er ikke noget facit på, hvordan man tilbringer tid med sig selv."

Anna Lin håber, at dem, der lytter til hendes podcast, bliver inspirerede til at gøre lige præcis det, de har lyst til. Og hun oplever også, at det er tilfældet.

"Jeg modtager beskeder fra folk, som er blevet inspirerede til at møde verden. Det kan bare være, at de holder en øjenkontakt med fremmede. Så vælger man at turde være i nuet sammen med de mennesker, der er omkring en. Det er en meget magisk måde at være til stede på."

Ensomhed er momentært

Når du giver dig i kast med at opleve ting alene, er der en uønsket følgesvend, der er svær at lade blive derhjemme. For når du er alene, er der risiko for, at du også vil føle dig alene. Men det skal du ikke være bange for, mener Anna Lin.

"Hvis du føler dig ensom, bange eller forkert, så er det bare en følelse. Så længe du ikke giver den lov til at tage over og dominere, så er det også okay at mærke. Jeg føler mig ensom på alle mine solorejser, men det er momentært, og det er ikke farligt."

Hun fortæller videre, at alle oplevelser ikke behøver at være succesoplevelser, for at rejsen har været en succes.

"Selvfølgelig er det et problem, hvis jeg generelt er ensom i mit liv. Men hvis jeg rejser ud og mærker en udbrændthed, hvor jeg ikke har mere overskud til at få nye venner, eller jeg er bange for at blive afvist, så betyder det ikke, at hele rejsen var dårlig. Der var blot nogle øjeblikke, hvor jeg følte mig alene."

Og når de mørke tanker fylder mere end de gode oplevelser, forsøger Anna Lin at acceptere følelserne og give dem plads. Hun ser det ikke som noget, der skal løses, men der er dog én ting, der altid hjælper.

"Jeg ringer ofte til en derhjemme. Tit hører følelsen af ensomhed sammen med skam, og skam trives bedst i mørket."

Hvordan starter man?

Det første du kan gøre, hvis du drømmer om flere solooplevelser i dit liv, er at undersøge, hvad det er, du rent faktisk har lyst til.

"Hvad er det, jeg gerne vil, som jeg ikke tør? Hvad er det, jeg er bange for at gøre, og hvorfor er jeg bange for det? Og du skal ikke overskride dine egne grænser, men du kan mærke efter, hvor der er en grænse, som du måske kan skubbe lidt."

De oplevelser kan du opsøge på den anden side af jordkloden eller ved at tage en kort togtur til en anden by. Anna Lin fortæller, at det kan være alt fra at tage i byen alene eller række ud til nogen, man synes er spændende på internettet, og spørge, om de har lyst til at mødes.

"Hvis det, der skræmmer dig allermest i verden, er at tage i biografen alene, så synes jeg, det er et godt sted at starte. Hvis du kan mærke, at der er en masse film, du ikke får set, fordi dine venner ikke har tid, råd eller lyst, så er det efter min mening fordi, du skal forstå, at du fortjener at komme i biografen og se de film, du gerne vil se."

Og når du har afgjort med dig selv, hvad din nyfundne ”main character energy” skal give dig modet til, så er der et skridt mere.

"Du skal beslutte dig for at turde. Min selvtillid er måske til dels medfødt, men det er også en muskel, jeg træner. Det gør jeg, når jeg sætter mig selv i en situation, hvor den udvikler sig."

Hvis du føler dig inspireret til at følge i Anna Lins fodspor – eller finde din egen vej i soloeventyrene – så har hun et godt råd til dig.

"Jeg har aldrig nogen forventninger, når jeg tager afsted, for jeg ved, at jeg nemt bliver skuffet. Man må gerne have drømme, ambitioner og ting, man godt kunne tænke sig at opleve, men jeg prøver altid at have meget konkrete og let opnåelige mål."

Det kan for eksempel være, at du tager ud en aften med målet om, at du vil drikke en enkelt øl og snakke med én person.

"Når du har gjort det, så kan du mærke efter igen. Hvis du har lyst til at tage hjem, så har du gjort det, du havde sat dig for, og så var det en succes. Og ofte sker der det, at den ene samtale giver lysten til at blive og snakke med flere."

Ikke et fravalg af fællesskabet

Det at være alene betyder unægteligt, at man ikke er sammen med andre. På trods af det er det vigtigt for Anna Lin at understrege, at solo-mindsettet på ingen måde er et fravalg af fællesskabet.

"Jeg tror nemt, at vi, der gør mange ting alene, kan føle os udskammede, hvis vi bliver misforstået som nogen, der ikke vil noget godt for gruppen. For man kan hurtigt tænke, hvordan det gavner fællesskabet, hvis vi alle sammen render rundt i vores egen hovedpersonsboble."

Men tværtimod kan det skabe mere fællesskab, når man kender sig selv, mener Anna Lin. Og hun har erfaring med, at man bliver klogere på det, når man bruger tid i sit eget selskab.

"Når jeg ved, hvem jeg er, så ved jeg også, hvad jeg har at give til fællesskabet. Det er derfor, jeg får venner, når jeg begiver mig ud i verden."

Hun er tryg ved, at hun er fed at hænge ud med, og derfor er hun ikke nervøs, når hun opsøger fremmede.

"Det er ikke selvfedt eller egoistisk at vide, at du er rar at være sammen med, og det skal andre mennesker også have glæde af. Jeg håber på, at det står klart, at det handler om at finde kærlighed og omsorg for sig selv."

Om Anna Lin, 28 år

  • Tv-vært kendt fra 'Ultra nyt', 'Kender du typen?' og 'Døm vores forhold'.
  • Podcastvært på 'SOLO med Anna Lin'.
  • Bor i Berlin.