"Det var dråben, der gjorde, at det bare fossede ud"
I Anna Thygesens arbejde med erhvervslivet kan hun se, at landets ledelser er begyndt at påtage sig ansvaret for at skabe et ordentligt arbejdsmiljø og håndtere sexisme-sager i stedet for at lukke dem ned.
Hvad har Sofie Lindes tale betydet for #MeToo-debatten?
"Jeg tror, det var dråben, der gjorde, at det bare fossede ud. Og fordi Zulu Comedy Galla er et underholdningsprogram, så det nåede ud til rigtig mange danskere. Og så tror jeg, at det betød meget, at Sofie Linde ikke satte navn på, hvem krænkeren var, fordi det ikke skulle handle om enkeltper-soner. I mange år har vi lagt ansvaret for sexchikane over på kvinderne og forventet, at de selv måtte sige fra, og det er jo ret langt ude."
Hvad tror du har betydet mest?
"At de fleste har indset, at sexchikane og krænkelser ikke er et individuelt problem, men et kulturelt problem især i brancher som politik, jura og den kreative branche. Det, at 1600 kvinder fra mediebranchen – og deriblandt en del kendte kvinder – skrev under på, at de også har oplevet sexisme, understregede problemets omfang. Men man skal heller ikke tage fejl af, at der er mange danskere, der synes, at nu har vi talt nok om Metoo, og nu må vi komme videre."
Synes du, at debatten har rykket sig det sidste år?
"Ja. Vi er begyndt at tale om sexchikane på et strukturelt og kulturelt niveau. Jeg arbejder meget med erhvervslivet, og det er jo ekstremt dårlig omtale, hvis sexchikanesager kommer ud i pressen. Og det ved de fleste ledere godt. Det er gået op for mange ledere, at de har ansvaret for at skabe et ordentligt arbejdsmiljø. Det kan ikke betale sig at lægge låg på krænkelsessager og tro, at de forsvinder."
Hvorfor valgte du at fortælle om dine oplevelser, da du var ansat på TV 2?
"Fordi jeg synes, at man skal practice what you preach. Og så synes jeg, at stationens ledelse har været så eklatant dårlig, fordi den ikke har håndteret de sager, der har været, men bare har villet lukke sager ned."
Hvad er den største misforståelse om #MeToo?
"At det kun handler om psykopater, der krænker kvinder. Sexchikane foregår også på helt almindelige arbejdspladser, hvor mellemlederen f.eks. konstant kommenterer praktikantens bryster. Og så bliver vi nødt til at erkende, at kvinder også kan være med til at skabe et grænseoverskridende arbejdsmiljø. Ligesom nogle kvindelige chefer holder hånden over nogle af krænkerne. Det er også et kæmpe problem og et ledelsesmæssigt svigt."
Er der en sag fra det sidste år, der har gjort indtryk på dig?
"Den sag, der har været om Danmarks Radios Pigekor, er jeg ekstremt berørt af. Fordi der tydeligvis var så gennemsyret en kultur for, at helt unge piger blev seksualiseret. Og fordi der er så mange, der står frem, selv om det ligger så lang tid tilbage. Det virker som om, at de daværende korledere bare så pigerne som et slags tagselvbord. Det er virkelig langt ude. Og skandalen er jo, at DR’s daværende ledelse godt vidste det, men ikke greb ind."