Skal jeg skrive min alder på min ansøgning?
Du er lige fyldt 53, og selvom du ikke ser dig selv som gammel, så er du nervøs for, at din eventuelle arbejdsgiver putter dig i en kasse på grund af din alder. Hvad gør du? Få svaret i denne uges arbejdslivs-dilemma.
Ugens dilemma er bragt i samarbejde med HK/Privat, som har leveret både dilemma og svar. Læs mere på deres hjemmeside her.
Du er faldet over et job, som bare er lige dig, og du er godt i gang med at få skrevet en skarp ansøgning og fintune CV’et, men der er en lille ting, som bliver ved med at ligge og nage lidt. Du kan nemlig ikke helt beslutte dig for, om du skal skrive din alder på eller ej.
Du er lige fyldt 53 år, og selvom du bestemt ikke ser dig selv som gammel, så er du nervøs for at blive puttet i en kasse, hvor du allerede er bagud på point, bare fordi fødselsattesten viser et bestemt tal.
Kort sagt: Du er simpelthen bange for, at du ryger nederst i bunken, hvis du skriver, at du er 53 år.
Karriererådgiver Louise Theils 3 gode råd til at håndtere dilemmaet:
I bund og grund, så er er det helt op til dig selv, om du skriver alder på eller ej. Det er din ansøgning og dit CV. Og ofte vil der jo også være forskellige indikatorer i netop ansøgning og CV på, hvor du ca. ligger aldersmæssigt. Fx vil man typisk kunne udlede noget om alderen ved at se på, hvor mange år, du har været i arbejde, hvornår du er færdiguddannet, personlige forhold, osv. Så det er jo ikke fordi, at det vil være umuligt at få et indtryk af din alder, bare fordi du ikke har skrevet det eksplicit nogen steder. Men der er altså både argumenter for og imod.
Derfor er mine tre råd til dig, der står i dette dilemma:
1) Din alder kan være den helt rigtige
Du har den alder, du har. Det behøver hverken i sig selv at være en fordel eller en ulempe. Arbejdsgivere må ikke diskriminere kandidater på alder, køn, religiøs overbevisning, etnicitet og meget mere. Betyder det så, at arbejdsgiveren ikke forholder sig til din alder overhovedet? Nej. Det gør det ikke. Men alderen står ikke alene. Udgangspunktet er: Tror arbejdsgiveren på, at du kan udfylde jobbet? Tror arbejdsgiveren på, at du er motiveret for jobbet? Og hvis du er den rette på papiret, så kan det jo også sagtens ske, at lige præcis den alder, du har, er det, som arbejdsgiveren står og mangler i sit team.
2) Skab ikke fokus på et problem, der ikke nødvendigvis er der
Hvis du går med en overbevisning om, at din alder er et problem, risikerer du, at du er godt i gang med at skabe et problem for dig selv, som ikke nødvendigvis eksisterer. Det, vi tænker om os selv, har det nemlig med at snige sig frem i måden, vi kommunikerer om os selv på. Og hvis du prøver at forklare eller forsvare din alder overfor en arbejdsgiver, er der risiko for, at han eller hun begynder at drage tvivl om, hvorvidt din alder er et problem. Fokuser i stedet for på, hvad du kan bidrage med til virksomheden og hvilke kompetencer du har.
3) Sæt altid et vellignende foto på dit CV
Uanset om du skriver din alder på eller ej, så anbefaler vi altid, at du sætter et vellignende foto af dig selv på dit CV (ikke i ansøgningen). Det er ikke vigtigt, om du er ung, gammel, tyk, tynd eller har briller. Et godt portrætfoto viser dig, som du ser ud, når du går på arbejde. Vælg en neutral baggrund og sørg for, at det er beskåret, så man kan se hele dit ansigt, og at billedet står skarpt og er ordentligt oplyst (kan sagtens tages med en mobil). Det er også vigtigt, at du har god øjenkontakt og et venligt og imødekommende udtryk.
Louise Theil er leder af HK’ Karrieretelefon
Du kan finde flere tips og gode råd til dit arbejdsliv på https://www.hk.dk/privat