julemusik 2022

De 10 bedste julesange til den ULTIMATIVE juleplayliste

Julesange er noget af det bedste ved julen. ALT.dk har samlet vores bud på de 10 bedste julehits gennem årene. Få alle de sjove og overraskende historier bag den julemusik, som du har sunget med på om og om og om igen.

Vi elsker julen og ikke mindst de mange gode sange, som er noget helt særligt for denne tid på året. 

Julesange kan sættes på til hverdag og fest - og bruges som en nedtælling til 24. december. Du og dine venner og familie kan måske ligefrem bruge jeres yndlingsjulehits til en sjov omgang "Julemusik-banko", hvis I mangler en underholdende leg i juledagene eller til julefrokosten? 

Herunder giver vi vores bud på de ti bedste julesange - og på nogle evergreen-boblere, som var SÅ tæt på at komme med på listen...

Vi starter (selvfølgelig) nedefra med plads nummer 10 og lander tilsidst helt i toppen. 

Er du klar til at synge med?  Lad os starte:

10. “Let Love Be Love” – Juice, Soap, Christina & Remee

Denne moderne, danske juleklassiker opstod, fordi Remee siden barndommen havde haft en drøm om lave et julehit, der ville blive spillet år efter år - en såkaldt  'Last Christmas', som han selv har kaldt det. Og i 1998 lykkedes det endelig for den succesfulde musiker og producer.

Der opstod nemlig et lille stykke julemagi, da Remee satte datidens to kvindelige hit-grupper, Juice og SOAP, sammen med den norske sangerinde Christina Undhjem og krydrede det hele med lidt sprød rap fra egen mund i julesangen 'Let Love Be Love'.

Remee skrev sangen som et livsråd til sin ældste datter, Emma, der dengang var på vej. Og faktisk blev nummeret så populært, at det fra årene 2006 til 2016 var den tredje mest spillede julesang i de danske radioer, viser en opgørelse lavet af musikorganisationen KODA. Dermed lå sangen blot én enkelt plads under Wham!’s monsterhit, 'Last Christmas', og det må jo siges at være ret godt gået!

9. “Jul i Angora” – Drengene fra Angora

Der er noget med jul, som kan få danske komikere til at skrive nogle af deres mest populære sange! Nemlig julesange af den slags, som kan sætte fut i både fællessang, dansegulv OG lattermuskler til enhver julefrokost med respekt for sig selv. Vi kunne have valgt legendariske numre fra fx 'The Julekalender' af De Nattergale eller Anders Matthesens 'Jul på Vesterbro'. Men vores valg er dog faldet på en julesang, der rummer skønne strofer, som: "Vi skal ha' mad med lort og porrer."

Ja, for i 2004 formåede komikertrioen Drengene fra Angora nemlig at skabe en nyklassiker af et julehit med sangen 'Jul i Angora', der i dén grad har formået at holde sin popularitet ved lige. Sangen er måske et ”fis og ballade”-nummer, men der er noget ved de helt utroligt fjollede linjer, der gør 'Jul i Angora' til en sikker syng-med-træffer. Den var eksempelvis den mest spillede danske julesang i 2007.

Tekst og musik har Simon Kvamm, Esben Pretzmann og Rune Tolsgaard skrevet sammen, mens produceren Thomas Troelsen satte sidste touch på sangen ved at foreslå guitar og klokker a la Slade-klassikeren 'Merry Christmas Everybody'. Sangen var seriens sæsonfinale den pågældende jul, og drengene havde fået en idé om, at ALLE deres mange skøre figurer skulle være med i videoen. Trioen havde dog ikke helt gennemtænkt, at det så også betød pænt teknisk krævende optagelser på kun én indspilningsdag.

"For os var det en dag med 20 timers uafbrudt optagelse og en uendelig række kostumeskift. Men vi ville slutte med et brag, og jeg synes, det endte med at blive en flot video," har Esben Pretzmann siden fortalt til KODA.

8. ”Når Sneen Falder” – Thomas Helmig & Søs Fenger

Denne julesang fra 1988 får helt fortjent en plads på vores liste over de ti bedste julemelodier - og den er også hvert år blandt de 10 mest spillede julehits herhjemme.

Sangen er skrevet af ingen ringere end Gnags-forsangeren Peter A. G. Nielsen og var målrettet til sangerne Søs Fenger og Thomas Helmig, som faktisk var gift med hinanden, da de indspillede 'Når Sneen Falder' – hvortil de fik lavet en mindst ligeså fabelagtig musikvideo, som er en lille tidslomme af en hyldest til 80'erne.

Julehittet var så også en af de sidste sange, det musikalske power-par producerede sammen, inden de i 1989 officielt gik fra hinandne og blev lovformeligt skilt. Men musikken - OG videoen - har vi heldigvis stadig!

7. "Driving Home for Christmas" – Chris Rea

Historien om, hvordan sangeren Chris Rea skrev nummeret 'Driving Home for Christmas', er nærmest et juleeventyr i sig selv.

I julen 1978 havde han mistet sin pladekontrakt, og hans manager havde sagt op. Den dengang 28-årige sanger stod nu uden en mønt på lommen og var så fattig, at han end ikke havde råd til en togbillet hjem fra pladestudiet i London til hjembyen Middlesbrough, har han fortalt til The Guardian.    

Hans kone måtte derfor hente ham i bil, og mens parret kørte den lange vej tilbage hjem, begyndte det at sne. Undervejs blev de ved med at blive fanget i bilkøer, og da Chris kiggede ud på de andre bilister, bemærkede han, at de alle sammen så ud til at have det dybt elendigt. Som en joke begyndte han derfor at synge: “We’re driving home for Christmas…” – og resten er historie, som man siger.

(Som en bonus kan det tilføjes, at Chris Rea kom hjem til et brev om, at en af hans sange var blevet et stort hit i USA, og at de derfor fik en masse royalty-penge, som de endte med at købe et hus for).

6. “Happy Xmas (War Is Over)” – John Lennon, Yoko Ono

Her har vi at gøre med en sang, der ikke blot er tænkt som en virkelig smuk julesang, men som faktisk også var en vaskeægte 1970’er-protestsang.

'Happy Xmas (War Is Over)' blev nemlig (også) skrevet som en protest mod USA's medvirken i Vietnam-krigen, og den var kulminationen på to års fredsaktivisme fra John Lennon og Yoko Onos side.

I 1969 havde parret blandt andet købt gigantiske banner-reklamer i storbyer rundt om i verden, hvorpå de havde skrevet "War is over! (If you want it)." To år senere blev det slogan så omsat til den julesang, som vi stadig kender og elsker den dag i dag. John Lennon har selv fortalt, at han via sit hit 'Imagine' fra samme år havde fundet ud af, at folk tog tunge politiske budskaber til sig, hvis han serverede dem med "lidt honning” i en sang.

En anden inspiration til at skrive en julesang var angiveligt også, at den tidligere Beatle var mega træt af at høre julesangen 'White Christmas' med sanger Bing Crosby – og hvor er vi glade for, at han så valgte at skrive sin egen af slagsen, inden hans alt for tidlige død i 1980.

5. ”Jul Det’ Cool” – MC Einar

I 1988 udkom den nok mest spillede julesang herhjemme målt på det seneste årti, nemlig sangen 'Jul Det’ Cool'. På en varm sommerdag indspillede gruppen MC Einar sangen, som de havde skrevet som - komisk nok - en "anti-julesang", der skulle være en slags satirisk angreb på den kommercielle jul.

Når sangen hvert år siden udgivelsen får os i julehumør, fordi den bliver spillet på repeat, regner det dog ikke samtidig ned med guldmønter i gruppens pengepunge. For MC Einar havde nemlig ”lånt” et sample af den gamle julesang 'Sleigh Ride' af Leroy Anderson, og den slags må man som sagt ikke uden at spørge om lov!

Derfor går hele 77 procent af de royalties, sangen indtjener, til Andersons heldige arvinger. Men så må vi håbe, at de gode folk i MC Einar selv husker deres egne ord: ”Men det' jul, det' cool, det nu man hygger sig bedst…

4. ”Fairytale of New York” – The Pogues

Hvis du tænker, at du ikke kender denne sang, så prøv at lytte til den i video-linket herunder… For der er ret stor sandsynlighed for, at du har hørt den før - i hvert fald hvis du elsker at lægge ører til julehits hele december.

'Fairytale of New York' er ikke sådan et nummer, der er kendt fra Tuborgs julehits-cd’en, eller som du hører til det lokale julebal, men alligevel bliver det spillet så utroligt meget i radioen, på tv og ikke mindst som baggrundsmusik i forretninger. Faktisk viste en opgørelse fra 2015, at The Pogues hvert år tjener omkring fire millioner kroner på sangen, hvilket gør den sang til den julesang i verden, der tjente næstflest royalties, kun overgået af gruppen Slade og deres 'Merry Xmas Everybody'. Dermed overgår bandet altså også juledarlings som Wham!, Mariah Carey og Bing Crosby.  

Hvordan kan det lade sig gøre, tænker du måske?

For der er flere ting ved sangen, der umiddelbart gør, at den ikke er et oplagt evergreen-julehit. Den er (endnu) en anti-julesang, som handler om tabt ungdom og mistede drømme, og så er den lavet af et keltisk punkband! Men faktisk er 'Fairytale of New York' mange gange blevet kåret som verdens bedste julesang, bl.a. af respekterede musikmedier som NME og musikkanalen VH1s seere i en stor afstemning. Så et eller andet kan den bestemt på julestemningsfronten – og vi er enige!

3.  “All I Want For Christmas Is You” - Mariah Carey

"Aaaaaaall I want for Christmas is…. yoooouuuuu!" Er det egentlig jul uden, at en ung Mariah Carey hopper rundt i sneen i julekostume og synger (lidt upassende) til julemanden om det eneste, hun ønsker sig til jul? Nope, det synes vi heller ikke.

Den amerikanske popsanger var selv med til at skrive teksten til 'All I Want For Christmas Is You', der udkom i 1994. Sangen har lige siden hvert eneste år været at finde på december-hitlister rundt om i verden, og den var sammenlagt den mest populære julesang på hitlisterne i England i årene fra 2007 til 2016. Og i 2021 ramte den intet mindre end én milliard afspilninger på Spotify. Imporende godt gået.

Men selvom sangen har hittet hver jul, skulle der dog faktisk gå 25 år, før den kom ind på førstepladsen på den berømte amerikanske hitliste Billboard Hot 100. Det skete i 2019. Forklaringen er, at den i sin tid ikke blev udsendt som en selvstændig single, men var en del af sangerens ikoniske julealbum Merry Christmas!. 

Fun fact er forresten, at julemanden i videoen herunder spilles af Mariah Careys dengang ægtemand, mangemillionæren Tommy Mottola, som på det tidspunkt var direktør for pladeselskabet Sony. Og kan du ikke få nok af 'All I Want For Christmas Is You', så har Mariah for længst også lavet sangen om til en børnebog (der har solgt OVER 750.000 eksemplarer!) og en animeret film, der udkom i 2017.

2. Wham! - ”Last Christmas”

George Michael og Andrew Ridgeley voksede op som bedste barndomsvenner og havde allerede opnået stor succes som popduoen Wham!, da de dengang i 1984 på en almindelig søndag hang ud hjemme hos Georges forældre

De havde spist og slappede af, da George Michael ubemærket smuttede op på førstesalen i huset og var væk i en times tid. Da han kom ned igen, opførte han sig pludselig, som én der havde fundet guld. Han lokkede Andrew med op på sit barndomsværelse, hvor han havde et gammelt keyboard og en mikrofon, og så begyndte han at synge: ”Last Christmas, I gave you my heart, but the very next day you gave it away” – senere har Andrew Ridgeley til avisen Daily Mail beskrevet netop dét øjeblik som intet mindre end et mirakel.

I England er der hvert år kamp om at blive årets ”Christmas number one” på den nationale single-hitliste. Her kunne det være nærliggende at tænke, at Wham! var selvskrevet til placeringen dengang i 1984, men faktisk måtte 'Last Christmas' nøjes med en andenplads, fordi Bob Geldof og Band Aid endte på den prestigefyldte juleførsteplads med støttesangen 'Do They Know It's Christmas?' (en sang, som George Michael i øvrigt sang med på, så til dels fik han faktisk to topplaceringer den jul…)

Hvad mange ikke ved er, at Wham! faktisk også donerede alle deres royalties for 'Last Christmas' til netop Band Aid det år. Og det sjove ved historien er, at ”julekampen” om førstepladsen efterlader 'Last Christmas' den dag i dag med en historisk placering som den mest solgte single nogensinde i England, der aldrig har ligget nummer 1. 

George Michael skrev, sang, producerede og spillede alle instrumenter i sangen, og den mindst ligeså udødelige video til sangen er faktisk sidste gang, at man ser en George Michael glatbaret i ansigtet og uden et skæg.

1. "Vil Du Være Min I Nat” - Caroline Henderson/Lotte Andersen

Vi skal helt tilbage til 1995, hvor voksenjulekalenderen 'Juletestamentet' havde premiere på TV 2. Serien bød dengang på et tv-gennembrud for de dengang ret ukendte (og unge!) skuespiltalenter ved navn: Sidse Babett Knudsen, Paprika Steen, Lotte Andersen og Lars Brygmann. Men det stærke hold af skuespillere bliver dog i vores bog overstrålet for os af seriens outro-sang 'Vil Du Være Min I Nat?'.

Sangen er skrevet af komponist Kåre Bjerkø, der lavede al musik til serien (året før havde han lavet den roste Dr. Dante-teaterkoncert 'Gasolin'). Og den mest kendte version af den er sunget af sanger Caroline Henderson, mens den version, der blev brugt under rulleteksterne i hvert afsnit af serien, blev sunget af skuespilleren Lotte Andersen.

Sangen er en ballade, der måske ikke direkte handler om jul i teksten, og sangen ligger ikke på radioernes toplister over mest spillede hits i december, MEN til gengæld er denne julesang noget af det smukkeste, som stadig rammer os lige i vores jule(flet)hjerter dén dag i dag, så julefreden sænker sig ❤︎

Julesange, der ”lige ved og næsten” kom med på vores liste:

Slade-Christmas.png

Vil du lytte til de mange gode julesange, så har vi samlet dem til dig her på denne Spotify-liste:

---

Artiklen er første gang lavet 2018, og redigeret i 2022 af Susanne Baden Jensen.