Bliv god til at forhandle løn

Bliv god til at forhandle løn: Få 7 gode råd

Har du også brug for at skifte din "be’ om"-mentalitet ud med en "det er jeg værd"-kommunikationen? Så få her en række gode og konkrete råd fra coach Sofia Manning, der har haft besøg af en klient med samme problem.

Dorthe kom til mig for at få hjælp til den årlige lønforhandling. Hun var meget frustreret, fordi hun de foregående år ikke havde følt, „hun havde fået det, hun var værd“. Og med de ord ramte hun plet.

Selvfølgelig havde hun ikke fået, hvad hun var værd!

Hendes arbejdsplads er jo ikke en gavebod, og Dorthes chef sandsynligvis ingen ønske-fe.

Derfor kom coachingsessionen til at handle om, hvordan Dorthe kunne stå ved sig selv og forhandle sig frem til, hvad hun inderst inde godt vidste, hun ville have.

Så ud med "be’ om"-mentaliteten og ind med "det er jeg værd"-kommunikationen!

Kom over din forhindringer:

DU SIGER: „Jeg ved simpelthen ikke, hvordan man forhandler!”

ØVELSE: Følg tipsene nedenfor, og bare gør det!

DU SIGER: „Jeg vil ikke virke egoistisk, utaknemmelig eller...”

ØVELSE: Ingen andre tager ansvar for dig og din løn. Andre sørger for sig selv, det skal du også.

DU SIGER: „Jeg er ikke god til at forhandle.”

ØVELSE: Helt specifikt, hvad er du bange for? Frygter du modpartens reaktion? Hvis du gør, så tænk over, hvad du helst vil: tage ansvar for din leders humør eller for dit eget liv og dine egne penge?

„Du skal ALTID forhandle, også selv om du ikke tør. Se din frygt i øjnene, og gør det alligevel. Det vil næsten aldrig skade dig.”

Sofia Manning

De 7 råd til en god lønsamtale: 

SÅDAN GØR DU - FØR OG UNDER

1. Hvad er du værd? Research på, hvad andre i stillinger som din tjener. Bed også andre, du er fortrolig med, om at bedømme dit værd.

2. Hvad er din smertegrænse? Hvad vil du gå med til?

3. Hvilke frynsegoder kan du foreslå og evt. forhandle med?

FORHANDLINGEN:

4. Få lederen til at spille ud med et tal. Kommer hun/han med det første, er mere end halvdelen af forhandlingen i hus.

5. Husk, at kun to reaktioner er tilladt i en forhandlingssituation! Du kan være fornærmet, hvilket er nemt, hvis der bydes langt under, hvad du vil have! Og du kan være ikke interesseret-lidt interesseret, men aldrig begejstret – også selv om du under bordet hopper af glæde.

6. Derefter kommer du med et tal, alt efter hvor meget eller lidt, de har budt under dit værd. Hvis du accepterer det første bud, er det jo ikke en forhandling.

7. Sig aldrig ja til et helt nyt eller anderledes forslag, selv om det lyder godt. Sov på det, og vend tilbage dagen efter.

Tænk anderledes - et råd fra lifecoach Sofia Manning:

Har du overvejet, at du i virkeligheden sætter dig selv i et dårligt lys, hvis du ikke forhandler? Mange job stiller krav om evnen til at forhandle, og desuden vil lederen årets øvrige 364 dage gerne have selvsikre medarbejdere, der kender deres værd…”