Kvinde kigger på sin kvittering

Jeg er træt af, at det altid er mig, der betaler

Min kæreste og jeg har en regel om, at den vi er hjemme hos, også betaler for indkøb af mad. Problemet er dog, at vi altid er hjemme hos mig. Vores økonomi lige stram, og der bliver på ingen måde sparret, når vi handler hos mig, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om økonomi i parforhold

Jeg har en kæreste, der som mig er i begyndelsen af 20’erne.

Vi har det ellers godt sammen, men jeg har et problem: Min kæreste og jeg har altid haft den regel, at den, vi er hjemme hos, også skal betale, når der skal købes ind til mad.

Sagen er bare, at min kæreste altid er hos mig, så hver gang, vi skal ud at handle, er det mig der skal betale. Det har længe irriteret mig, for ingen af os har ret mange penge, og her forleden blev jeg for alvor ked af det. Mens vi var ude at handle, hev min kæreste nemlig ting ned fra hylden og puttede dem i kurven. Der var tale om dyr mad, han havde lyst til, samt en flaske vin, som han pludselig også trængte til. Da vi nåede kassen, tog han det dog som det naturligste, at jeg betalte. 

Selvom jeg blev vred over den opførsel, så har jeg svært ved at tale med ham om det med penge, for jeg synes, det er pinlig. Jeg føler, det er uretfærdigt, at jeg altid skal betale, når vi nu har den samme stramme økonomi. Det skal siges, at når vi er på restaurant eller i biografen, så deler vi lige over. Mine forældre mener, at han bør betale, fordi han er mand, men jeg ville nu være ganske tilfreds, hvis bare vi delte lige over. Hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til italesættelse

Nærige mennesker lever højt på, når andre finder det pinligt at tale om penge. Økonomi er nemlig af mystiske årsager et både følsomt og svært emne at tale om til stor glæde for den, der altid formår at undgå regningen og irritation for den, der ender med at punge ud.

Selv er jeg blevet flået mange gange nok til, at jeg efterhånden ikke har spor svært ved at adressere emnet. Jeg var nemlig også i mange år sådan én, der følte, at det var pinligt og småligt at diskutere penge kun for at erfare, at min latterlige forfængelighed kun afstedkom, at jeg altid endte med at punge ud.

I dag går jeg derfor langt mere kontant til værks. Er jeg ude at spise med en ven eller på ferie med en sådan, så smækker jeg emnet på bordet med det samme og sørger ad den vej for, at pengeproblematikken er ude af verden, så vi kan nyde måltid eller ferie i god ro og orden.  

Jeg synes, at du skal skynde dig at gøre det samme med din kæreste. Italesæt den økonomiske skævhed, der er i jeres forhold, som var det ethvert andet problem i måtte have. Sig; Vi er for det meste hos mig, så derfor er vores gamle regel ikke særlig rimelig. Jeg foreslår derfor, at vi deler lige over, når vi handler ind fremover.

Viser det sig her, at din kæreste blot har været ubetænksom, så vil han naturligvis forstå dit forslag og sikkert være lidt flov over, at han ikke selv har set problemet. Beklager han sig derimod, så siger det noget ikke særlig pænt om ham, for nærige mennesker er ulidelige at være sammen med i længden. Men se at få sagen løst, så du ikke skal spilde flere penge eller kræfter på at være irriteret og i stedet kan nyde dit gode liv og forhold, uden at skulle tænke mere over det.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.