Trist mand i køkken

Jeg kan ikke styre mit misbrug

Jeg har dannet mig et misbrug af kokain, som jeg efterhånden forsøger at holde skjult for min kæreste. Jeg er ikke ruineret økonomisk, men jeg fanger mig selv i at flygte til misbruget, når jeg er ked af det. Jeg vil gerne stoppe men ved ikke hvordan, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om alvorligt misbrug

Jeg er en yngre mand, som er røget ud i et misbrug af kokain. Jeg har lovet min kæreste, at jeg skal stoppe og også stoppe med at lyve om, hvornår jeg tager stoffer og i stedet komme til hende, når jeg får trangen til kokain.

Det løfte har jeg ikke kunnet overholde, og min kæreste er derfor blevet rasende på mig de efterhånden mange gange, hvor hun har opdaget, at jeg er påvirket, uden at jeg har fortalt hende det.

Jeg har overvejet at tage på et misbrugscenter og blive afvænnet, men det er svært med mit job, da jeg er selvstændig. Jeg er også lidt i tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt? For er jeg misbruger? Jeg har jo f.eks. ikke stiftet en masse gæld på grund af kokainen, men jeg har brugt en masse penge på det, og hver gang min kæreste og jeg er blevet uvenner, køber jeg mere for at slippe for at tænke på alle vores problemer.

Jeg tror, at min kæreste har slået op med mig 12 gange nu, og jeg frygter, at hun snart for alvor får nok, for jeg svigter jo vores aftaler og opfører mig i det hele taget ikke som én, hun kan stole på. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at tage ansvar

Jo, du er helt sikkert ude i et alvorligt kokainmisbrug. Det kan godt være, at du lige nu ”kun” står foran afgrundens rand, men der står du altså også. For du er der, hvor du endnu kan klare dit job, har din søde kæreste og kan lade som om din hverdag fungerer så nogenlunde. Men det gør den jo egentligt ikke. For dine tanker kredser konstant om stoffer, og om hvornår, du kan tillade dig at tage en bane til.

Du bryder gang på gang dine aftaler med din kæreste, og du bruger de fleste af dine surt tjente penge på noget hvidt pulver, der giver dig en hurtig rus, men som på sigt blæser din hjerne ud og smadrer dit følelsesapparat.

Alt det, ved du nok godt, ellers har din kæreste nok forsøgt at forklare dig det. Du er ude i et misbrug, hvorfor skulle du ellers gang på gang vælge kokainen frem for din kæreste og de løfter, du har givet hende?

Jeg har set ellers sunde og raske mennesker få ødelagt deres liv af stoffer. Tro mig, det er ikke noget kønt syn at være vidne til, hvordan ellers velfungerende mennesker ofrer alt og ødelægger sig selv blot for at få lov til at sniffe hvidt gift op i næsen.

Derfor hold op med at lyv for dig selv, lad også være med at bruge din kæreste som din mor og tag selv ansvar.

Kontakt en misbrugerlinje og få hjælp, der findes masser af anonyme steder, du kan kontakte telefonisk. Skulle det her vise sig nødvendigt med et ophold på et misbrugscenter, så brug noget ferie på det. Det kan da godt være, at det ikke bliver den sjoveste ferie i dit liv, men tro mig, det kan gå hen og blive den vigtigste.

Sådan får du hjælp

Alle kommuner i Danmark tilbyder gratis misbrugsbehandling (alkoholbehandling efter Sundhedslovens 141, stofbehandling efter Servicelovens 101).

Herudover findes der en række private foreninger og organisationer, der tilbyder hjælp og rådgivning – heriblandt Fri af Misbrug, der henvender sig særligt til børnefamilier.

Det kan koste penge at gå i behandling i det private, men mange sundhedsforsikringer dækker behandlingen.

Hos Fri af Misbrug kan du som misbruger eller pårørende også få gratis, anonym rådgivning på SMS 93 93 01 22 og telefon 30 11 12 40 alle hverdage kl. 10-14.

Læs mere om foreningen på friafmisbrug.dk

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.