Mor og datter sidder på en sofa og diskuterer. Datteren tager sig til hovedet.

Kan jeg tillade mig at flytte fra min krævende mor?

En læser har en krævende mor, og det tager meget på hende. Derfor spørger hun Vibeke Dorph, om hun kan tillade sig at flytte fra hende. Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

En læser spørger, om hun kan tillade sig at flytte fra sin krævende mor:

Jeg er en ung kvinde i starten af 20’erne, der fortsat bor hjemme hos min mor, hvilket jeg ikke synes fungerer. 

Sagen er, at min mor altid får mig til at føle skyld. 

Hvis jeg f.eks. tager hjem til min forlovede, så får jeg ikke lov til at gå ud ad døren, før hun ved, hvor længe jeg er væk, og hvornår jeg kommer hjem igen. 

Min mor er i det hele taget så meget over mig, at min kæreste også er begyndt at blive irriteret, fordi hun fylder så voldsomt i mit liv og blander sig så meget i det. Hun mener nemlig ikke, at jeg er ansvarlig nok, hun kritiserer også mit udseende og har i det hele taget en mening om alt, hvad der angår mig.

Nu har min forlovedes familie tilbudt, at jeg kan flytte hjem til dem, fordi de ved, at jeg føler mig mere fri og afslappet der. 

Det vil jeg faktisk rigtig gerne, men jeg døjer også med dårlig samvittighed, hvis jeg gør det. 

For min mor har ikke andre mennesker end mig, fordi hun er raget uklar med alle andre. 

Så svigter jeg hende, eller kan jeg tillade mig at gør det, der passer mig bedst – jeg er jo trods alt myndig?

Vibeke Dorph råder til at skynde sig væk hjemmefra:

Det kun en strålende idé, hvis du skynder dig at flytte hjemmefra. 

For din mor lyder til helt at have misforstået sin rolle som mor. Det er en forældres fineste rolle at klæde sit afkom på til at kunne stå på sine egne to ben og klare sig selv i livet. 

Det virker din mor ikke til at have forstået, når hun i stedet bruger al sin tid og krudt på at kritisere dig og samtidig plager dig med ufortjent dårlig samvittighed. For selvfølgelig skal du ikke have dårlig samvittighed over for din mor. 

Du er voksen nu, det er kun sundt og helt normalt, at du nu rykker hjemmefra for at starte dit eget liv. Det i sig selv kræver kræfter af dig, og har din mor noget at gøre i den proces, så er det at støtte, hjælpe og bakke dig op – ikke at pille dig ned.

Det har din mor så ikke fattet, tværtimod, så hiver hun i dig og gør sit for at holde på dig. Det er en usund og umoden adfærd fra din mors side, som du endelig ikke må lade dig påvirke af. 

Så gør det modsatte, gør dig fri og glem alt om, at du skylder din mor andet end naturligvis at opføre dig ordentligt, når I er sammen.

Jeg ved så ikke, om jeg er helt vild med idéen om, at du flytter direkte hjem til din forlovede, for hvorfor finder I ikke jeres eget sted? 

Det har du dog ikke bedt mig om min mening om, så gør, hvad du finder bedst. Men skynd dig hjemmefra, så du kan finde din måde at være i verden på. 

For det er nu engang det, der er meningen med at blive voksen, og voksen er man altså, når man har rundet de 20.

Skriv til Vibeke

Vibeke Dorph

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.