Et kærestepar, som har en konflikt med mandens mor.

"Min svigermor æder min kæreste op"

En læser efterspørger råd til, hvordan man løser konflikter med en svigermor, som vil være i konstant kontakt med sin søn. Vibeke Dorph giver råd i Hjemmets brevkasse.

Læser spørger, hvordan hun kan tackle en svigermor, som konstant er på sin søn:

Min kærestes mor har problemer med grænser, og hun behandler ikke min kæreste godt. 

Hun er dybt manipulerende og bruger gerne hele følelsespaletten for at få sin vilje med ham. 

Hun ringer til ham flere gange om dagen, også mens han er på arbejde og sidder i møde, og hun respekterer overhovedet ikke, at han ikke kan tale med hende der.

Min svigermor kan også være nedladende overfor ham og bagatelliserer tit hans ellers flotte bedrifter. Hun plager konstant om besøg – og har vi lige været hjemme hos dem, ringer hun dagen efter og klager over, at hun savner ham og spørger om, hvornår han kommer igen. 

Hun giver i øvrigt mig skylden for, at han ikke besøger hende hver dag, selvom min kæreste og jeg begge har travle liv med fuldtidsjob og hobbyer. 

At hun taler grimt om mig, påvirker mig nu ikke, da hendes mening om mig ikke er vigtig for mig, men det er hårdt for min kæreste, og jeg får tit helt ondt i maven, når jeg hører, hvor grimt hans mor taler til ham.

Jeg har selv en fantastisk familie, så det dysfunktionelle forhold mellem min kæreste og hans mor er ukendt land for mig, jeg aner derfor ikke, hvordan jeg bedst hjælper ham. 

Tit har jeg bare lyst til at råbe til min svigermor, at hun er en stor egoist, der skal tage sig sammen, men jeg tvivler på, at det vil hjælpe. Så hvad gør jeg for at støtte min elskede? 

Skal jeg prøve at tale fornuftigt med min svigermor, skal jeg inddrage min kærestes far eller? Jeg kan mærke, at det her tærer på min kæreste og på sigt vil bryde ham ned.

Vibeke Dorph råder til at få kærestens mor på afstand:

Jeg kan godt forstå, at du er oprevet på din kærestes vegne. Det, der dog undrer mig, er, hvorfor din kæreste ikke selv har sat foden ned i forhold til sin mor. 

Det har han ikke gjort, og jeg tænker, at det skyldes hans opvækst. For her har han hver dag gået op og ned ad sin mors vanvid, og det er så på sin vis blevet normalen for din kæreste, at en mor gebærder sig sådan, hvilket det – heldigvis – absolut ikke er.

Nu er jeg ret sikker på, at det ikke vil hjælpe, hvis du begynder at råbe op og skælde ud. Din svigermor vil kun få endnu mere ondt af sig selv, din kæreste vil blive forvirret og føle sig splittet mellem sin mor og dig, og det hjælper jo ingen. 

Jeg tror heller ikke, at det er ideelt, hvis du begynder at tage nogle kampe med din svigermor, som egentlig er din kærestes, for det vil i længden få dig til at miste respekten for ham.

I stedet skal du være din kæreste et godt eksempel og et sundt spejl. Det første ved selv at sige fra over for din svigermor, når det altså er dine grænser, hun overskrider. 

Et sundt spejl er du for ham, hvis du tålmodigt gør ham opmærksom på det, du ser og oplever, når hans mor manipulerer med ham.

Som sagt, han har levet i det her morhelvede hele sit liv, så det har været normalen, det er derfor ikke let for ham at bryde ud af det mentale fængsel, hun har sat ham i. 

At han er ved at bryde ud, vidner hendes tiltagende krævende opførsel dog om. Så støt fortsat din kæreste ved at bekræfte ham i, at det er hans mor, den er gal med, og find så sammen løsninger på, hvordan I får hende på afstand. 

For på afstand skal hun, men det kan kun ske, hvis det er din kæreste selv, der finder mod og vilje til at gøre det.

Skriv til Vibeke

Vibeke Dorph

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.