Vibeke Dorphs brevkasse

Min kærestes søster spreder gift i familien

Min svigerinde og jeg har før været tætte, men det sidste stykke tid har hun været besidderisk og løjet over for andre familiemedlemmer. Nu skal min kæreste og jeg have et barn, og vi ved ikke, hvordan vi skal tackle hende, hvad gør vi? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om besidderisk svigerinde

Da jeg mødte min svigerfamilie for snart tre år siden, var alt fryd og gammen. Vi kom godt ud af det med hinanden, og de lagde ikke skjul på, at de holdt af mig. Min kærestes søster, som er sidst i 30’erne, inviterede mig tit på besøg, og vi havde en rigtig god kemi.

Allerede dengang sagde min kæreste ”pas på, hun er ikke din veninde”. Han ville ikke uddybe, hvad han mente, men sagde blot, at der var en grund til, at hans søster ikke havde en omgangskreds, men kun så deres forældre, hvor hun da også tilbringer stort set al sin fritid.

Nu er min kærestes ord begyndt at skure i mine ører, for pludselig begyndte min svigerinde at ændre attitude. Hun blev afvisende, når vi var hos hans forældre, hun kritiserede mig, blev besidderisk over for min kæreste og fik voldsomme raserianfald uden grund.

Min kæreste og jeg er fornylig flyttet i hus sammen og venter barn. Vi holdt i den anledning en ellers vellykket fest. Dagen efter festen skrev min svigermor en sms til min kæreste om, at hun kunne forstå, der var blevet talt grimt om hende til festen.

Ingen af os forstod, hvad hun mente, men efter at have gravet i det, indrømmede moren, at det var søsteren, der havde sagt, at jeg havde bagtalt min svigermor, hvilket jeg aldrig kunne drømme om at gøre.

Min kæreste konfronterede sin søster, der fortsat anklagede mig. Nu ser vi ikke hende mere, for min kæreste er vred på hende, ligesom hun er sur på ham.

Det er en stor plage for hele familien, og min kæreste har sagt, at han gerne vil tage imod en undskyldning, men det nægter søsteren at give os. Jeg har svært ved at se, hvordan vi skal komme videre.

Søsteren giver mig dårlig energi, og min mavefornemmelse siger, at jeg skal holde mig fra hende, for jeg har også opdaget, at det ikke er første gang, hun har løjet om noget, jeg skulle have sagt om hendes mor.

Hun er jo bare hos forældrene stort set altid, så vi kan ikke undgå hende. Da vi snart får et lille barn, er det dog nødt til at fungere. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til at holde en distance

Lige nu har din svigerinde det på sin egen syge måde som blommen i et æg. Der er splid i familien, og splid trives typer som hende glimrende i.

Tilmed slipper hun så også for at indtage rollen som skyggetanten, der er overladt til at sidde og spejle sin egen sørgelighed i jeres familielykke sammen med din mands forældre, for det har al hendes bøvl jo sørget for, ikke kommer til at ske, som tingene er nu.

Så hvad gør I? Her synes jeg, at det råd din kloge kæreste gav dig i sin tid om at holde distance til hans søster er særdeles brugbart. I skal nemlig lære at holde venlig, men kølig afstand i stedet for at blive ved med at træde ind i din svigerindes konfliktmølle, for den vil kun blive ved med at køre, medmindre i træder af.

Det gør I ved at holde en diplomatisk afstand til hende. Altså, tåler hende, uden at I lader hende komme for tæt på, for det vil hun sikkert forsøge på at komme, så snart hun ser sit snit til det.

I skal for forældrenes skyld være søde, rare og selskabelige, når I er sammen, men hele tiden holde hende ud i en strakt arm og her huske på, at falder I i og går ind i endnu en opslidende konflikt med hende, så belønner i hende kun. For som sagt, det er, når der er konflikt, at hun grundet sin tydeligvis ikke helt raske personlighed har det bedst.

Var jeg jer, så ville jeg derfor starte med at sige til hende, at stridsøkserne fra jeres side bliver lagt ned grundet familiefreden.

Drop også alt om at få en undskyldning, gør bare både hende og dine svigerforældre klart, at det bliver sådan. Få også lige her nævnt for din svigermor, at du aldrig kunne drømme om at bagtale hende, derved er der også en chance for, at din svigerinde ikke fremover kan få lov til at skabe mere splid mellem jer to.

Og splid vil hun fortsat forsøge at skabe, så hold hovedet koldt og pas i stedet godt på jer selv og hinanden.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.