Veninder spiser middag udenfor

Min veninde vil styre vores venskab

Min veninde vil ikke komme til vores venindemiddage, hvis der serveres vin, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om venindegruppe og alkohol

Vi er en gruppe på fire veninder, der har holdt sammen siden ungdomsårene. Vi er i dag i slut 50’erne og ses ca. hver tredje måned til en middag. Det glæder vi os altid til, for vi har det normalt drøn hyggeligt.

Nu er der dog opstået et problem: Vi plejer at mødes på skift hos hinanden, og sidst var det den ene venindes tur. Før vi skulle mødes hos hende til middag, meldte hun ud, at hun var holdt op med at drikke alkohol, og derfor ville der ikke blive serveret vin. Hun er faktisk den af os, der drikker mindst, men der har været alkoholproblematikker i den nærmeste familie, lød begrundelsen.

Vi havde da en hyggelig middag, men selvom det aldrig har været noget med, at vi har drukket os fra sans og samling, så savnede vi andre de par flasker vin, der plejer at løfte stemningen.

Problemet er, at nu, hvor vi skal mødes igen, har vores afholdende veninde meddelt, at hun ikke kommer, hvis der er alkohol på bordet. Det er en anden venindes tur til at lægge hus til, og hun er ret irriteret over, at vores veninde vil bestemme, om der skal serveres vin eller ej hos hende. Det forstår jeg, men alternativet er så, at vores afholdende veninde ikke kommer. 

Har du et råd til, hvordan vi får løst det her, for vi har kendt hinanden længe, og jeg vil være ked af det, hvis der skal slås skår i vores venskab på grund af et par flasker vin?

Vibeke Dorph råder til dialog

Til min egen store ærgrelse har mine smagsløj aldrig brudt sig om hverken muslinger eller skaldyr. Den fine dame i mig har kæmpet en brav kamp for at komme til det, men den indre bondeknold stejler fortsat. Derfor kan man som gæst være sikker på, at man ikke får skaldyr serveret, når man kommer hjem til mig. 

Det er dog ikke ensbetydende med, at jeg på forhånd udsender dekreter om, at jeg ikke møder op som gæst hos andre, hvis denne spise skulle blive serveret. For hvad mine værter skulle vælge at servere, vil jeg aldrig blande mig i. Jeg spiser, hvad der bliver stillet på bordet.

Derfor forstår jeg heller ikke jeres venindes udmelding. Om hun vil servere vin, når I mødes hos hende, må være op til hende, men hun skal og kan ikke blande sig i, hvad der serveres, når hun møder op som gæst hos jer. 

Ingen skal her tvinge hende til at drikke alkohol, men det er ikke ensbetydende med, at hun skal bestemme, at ingen skal drikke vin, blot fordi hun selv ikke gør det. For hvad bliver det næste. At en af jer springer ud som vegetar og derfor nægter at dukke op, hvis der er kød på bordet?

Skynd jer derfor nænsomt at få forklaret jeres veninde, at hun må gøre, som hun vil, men hun skal ikke blande sig i, hvad I andre gør. Fortæl hende, at der selvfølgelig vil stå vand på bordet, så I håber, at hun alligevel kommer. 

Måske I så her kan få lyst til at tale om, at I en gang imellem kan lave andre ting end at mødes omkring vin og mad. For at gå en tur på museum eller ud i det blå sammen, er der også meget fornøjelse i, og her er der som regel ingen flasker til at spolere idyllen.

Skriv til Vibeke

Vibeke Dorph

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.