Podcast om alder

Camilla Lindemann: Overgangsalderen giver en ny frihed

Det er befriende at slippe for at tænke på prævention, mener den 68-årige forfatter.

68-årige Camilla Lindemann har en beroligende meddelelse til alle kvinder, der frygter overgangsalderen: Når man når dertil, vil den også føles som en frihed.

- Jeg tror, du vil komme til et punkt, hvor du vil tænke ”godt, så slipper man da for prævention”, siger hun i et nyt afsnit af ALT for damernes podcast ”Der er så meget, mænd ikke forstår”.

Hun siger det til 32-årige Iben Maria Zeuthen, som lige nu er glad for at blive ældre, men som godt kan frygte, at det vender på et tidspunkt.

- Jeg tror, at det vil vende dér, hvor man fysisk ændrer alder - altså når man går i overgangsalder. Det, tror jeg, vil være forbundet med en identitetskrise eller en sorg at vide, at man ikke længere kan bruge sit sexliv til dét.

- Det er også noget med, hvad man knytter sin seksuelle erotiske identitet op på. Der er noget i seksuallivet, som er forbundet med, at det kan blive til noget, der er større end en selv.

Hun synes, det gør sex mere stimulende at være bevidst om, at det potentielt kan ende med et barn. Men det er Camilla Lindemann ikke enig i.

- Det kan jo også blive det modsatte: At man har en større frihed, fordi man ved, at det ikke ender med et ekstra barn. Det afhænger af, hvor man er i livet.

- Jeg har konstateret, at ja, livet er en lang tagen afsked, men det er også hele tiden goddag til noget nyt. Der er meget vemod ved at blive ældre, men jeg tænker, at man skal tage det ind, for man kan ikke skubbe det væk. Man kommer også til et punkt, hvor det er fint, at ens børn flytter hjemmefra. Hvor deres æg er blevet for stort til ens rede, og så synes man, det er fint. Jeg har to børn, og da de flyttede hjemmefra, spurgte folk, om jeg ikke var vemodig, og det var jeg ikke. For jeg havde opdraget to kvikke og selvhjulpne børn, og det føltes naturligt, at de ikke længere skulle bo hjemme hos mor.

Camilla Lindemann bakkes op af Michael Robak.

- Jeg er 48, og selv om jeg godt kan få flere børn, så har jeg slet ikke lyst til det. Jeg ser måbende på dem, der finder en yngre kone og orker at tage et kuld mere. Iben, du tænker sådan, fordi du har et lille barn, og det er så stor en del af din identitet. Jeg tænker, at der intet er i mig, der gider få børn nu - eller ever…

Camilla: Men jeg tror, biologi er noget af forklaringen på, hvorfor så mange mænd går efter unge kvinder. Mænd skal ud og sprede deres gener. Det er ikke nogen hemmelighed, at mange mænd – selvfølgelig ikke dig, Robak – gerne vil have ungdom. Mænd skifter en jævnaldrende kone ud med en yngre. De går efter skønhed, og derfor er der mange kvinder, der jager rundt efter at holde på den skønhed, fordi enten vil de gerne holde på deres mand eller også vil de gerne finde en mand. Pardon my french.

Robak: Jeg tror, de fleste bliver tiltrukket af folk på ens egen alder. Jeg synes da, at kvinder på min egen alder er superskønne. 

Hør hele diskussionen om alder og skønhed i podcasten herunder.