FORTÆLLINGER OM CIVILISATIONER

Musée du quai Branly er ikke mere end et par år gammelt, men har været under opførsel længe. Det er tegnet af den franske arkitekt, Jean Nouvel – ham med DRs koncertsal – men udefra er det især landskabsarkitekten Gilles Cléments have og beplantning af bygningen, der får quai Branly til at skille sig ud. Det ligner en kultiveret bjergside med alle sine slyngende planter. Indenfor er der ingen trapper, i stedet snor ramperne sig imellem museets etager og leder museumsgæsterne fra den ene samling eller udstilling til den næste. Her er kunst, fortællinger og imponerende artefakter fra forgangne civilisationer fra hele verden. Afdelingen ’Musée de l’Homme’,’Menneskets museum’, viser, hvor forskelligt og alligevel ens mennesker har levet og tænkt på tværs af kontinenterne. Og så er her de skiftende udstillinger, så du kan komme på quai Branly igen og igen. For ikke at tale om museets restaurant, der også er et – eller gentagne – besøg værd.

Musée du quai Branly, 37, quai Branly, 75007 Paris, www.quaibranly.fr

RUE DU BAC

Christian Liaigre er en af Frankrigs største navne inden for interiørdesign de seneste år. Manden har bl.a. stået for indretningen og interiøret af mange af tidens cool restauranter og hoteller, som Le Market og Hotel Montalembert i Paris, Hotel Sereno på Saint Barths og Mercer Hotel i New York. Butikken i rue du Bac afspejler hans minimalistiske stil med møbler i mørkt træ. Overfor Christian Liaigre ligger to af de største italienske interiørbrands Poltrona Frau og B&B Italias nye Flagship Store, som er indrettet af bl.a. arkitekten Jean-Marie Massaud. Og længere nede ad samme gade finder du Conran Shop, der er et must for alle interiørinteresserede med møbler af de store designere og masser af trendy tilbehør til boligen. Christian Liaigre, 42, rue du Bac, 75007 Paris

B&B Italia Flagship Store, 35, rue du Bac, 75007 Paris

The Conan Shop, 117, rue du Bac, 75007 Paris

DIN HELT EGEN PARFUME

Din helt egen parfume At få lavet sin egen parfume er en luksus, der tiltaler så mange, at Éditions de Parfums Frédéric Malle bliver ved med at åbne afdelinger rundt om i Paris. Nu er der tre, og alle er forskellige og indrettet af forskellige indretningsarkitekter. Den, der ligger i det første arrondissement, er indrettet i et tidligere trykkeri. Interiøret består bl.a. af et spansk bord fra det 17. århundrede, der står ved siden af et rustikt bord designet af brødrene Bouroullec, mens den imponerende samling af dufte er udstillet bag store vitriner. Parfumeriet fremstiller også færdiglavede parfumer, der har lidt spøjse navne a la ’I dine arme’, men de fleste er gode og specielle. Priserne begynder fra 40 euro for en sæbe.

Éditions de Parfums Frédéric Malle, 21, rue du Mont Thabor, 75001 Paris,

www.editionsdeparfums.com

Prisvinderen Mama Shelter

Hotel Mama Shelter har vundet adskillige priser for sit design af Philippe Starck. Værelserne er malet i mørke farver og indrettet med hvidt sengetøj, Asterix-lamper og diverse citater på de rå betonvægge. Hotellet har adskillige restauranter, et pizzeria og en kæmpe bar. Du kan også danse eller lytte til det varierede udbud af koncerter og dj’s. Prisen for et Luxe Double- eller Luxe Twin- værelse er ca. 139 euro. Prisen inkluderer også morgenmadsbuffet, to bus- og metrobilletter samt et engangskamera.

Hotel Mama Shelter, 109, rue de Bagnolet, 75020 Paris, www.mamashelter.com

UPCOMING SAMTIDSKUNST

Palais de Tokyo er et artcenter, som siden åbningen har dedikeret sig til at vise de bedste franske og internationale samtidskunstnere. Kuratorerne er kendt for at være meget fremsynede og giver ofte helt upcoming kunstnere muligheden for få deres første soloudstilling. Åbningstiderne er fra middag til midnat, hvilket skaber en livlig og meget urban atmosfære, som man sjældent finder på museer. Bygningen huser ud over udstillingsområdet også en inspirerende boghandel, restaurant, bar og Monsieur Andrés butiksconcept Black Block. Det franske arkitektfirma Lacaton & Vassal har stået for renoveringen og redesignet af den originale bygning fra 1937. Budgettet var minimalt, men resultatet modsvarende fantastisk. Den oprindelige struktur står stadig utildækket og industriel, og det er Lacaton & Vassals fremhævelse af netop de kvaliteter, som giver stedet sin helt særlige stemning.

Palais de Tokyo, 13 Avenue du Président Wilson, 75016 Paris, www.palaisdetokyo.com, www.lacatonvassal.com

ENESTÅENDE DESIGN 

Galerie Kreo var et af de første til at sælge design i limited edition. Galleriet øjnede for nogle år siden muligheden for at vise – og sælge – nogle af designernes prototyper, dvs. de ’prøvemøbler’, der ikke blev sat i produktion. Priserne er derefter, men så får køberen også noget, som kun få andre har. Selv om du måske ikke lige har 48.000 euro til et sofabord eller 10.000 kroner til en knagerække, så er det alligevel værd at kigge forbi det lille galleri for at se, hvordan nogle af tidens hotteste designere arbejder. Her er møbler af svenske Front Design, Bouroullec-brødrene og Hella Jongerius.

Galerie Kreo, 31, rue Dauphine, 75006 Paris, www.galeriekreo.com

FRANSKE DESIGNIKONER

I kvarteret Saint-Germain-des-Prés ned mod Seinen ligger en del gallerier og designbutikker. Bl.a. Galerie Avril, der forhandler samlerobjekter af Frankrigs store designikoner som Jean Prouvé, Pierre Paulin og Charlotte Perriand. En Serge Mouille-lampe fra 50erne koster i nærheden af 100.000 kroner., men der findes også billigere designobjekter af mindre kendte designere – og så er det jo altid gratis bare at kigge.

Galerie Avril, 13, rue Guénégaud, 75006 Paris, www.galerieavril.com

GALLERIET FOR OVERRASKELSER

Galleriet Air de Paris har ofte været først med det sidste på kunstscenen. Da de åbnede i begyndelsen af 90erne, var den amerikanske kunstner Paul McCarthy (nu gift med den islandske sangerinde Björk) en af de første til at udstille. Og det var, inden han for alvor brød igennem med sine installationsvideoer og blev et kendt navn. Siden har galleriet udstillet en lang række moderne kunstnere, bl.a. danske Martin Bigum i 2003. Udstillingerne er ofte overraskende og humoristiske, så det er værd at tage et smut forbi – også selv om Air de Paris ikke er placeret i et kvarter, hvor du ellers ville tage hen for at shoppe eller finde en god restaurant.

Air de Paris, 32, rue Louise Weiss, 75013 Paris, www.airdeparis.com

HOT PÅ KUNSTSCENEN

Skal du opleve nogle af de toneangivende kunstnere på designscenen lige nu, skal du kigge indenfor hos Galerie Emmanuel Perrotin. Galleriet ligger i den nordlige ende af Marais-kvarteret i imponerende lokaler. Galleriet repræsenterer bl.a. navne som Sophie Calle, amerikanske Duane Hanson, de japanske kunstnere Mariko Mori og Aya Takano foruden den dansk-norske duo Elmgreen-Dragsett og den danske kunstnerkomet Jesper Just.

Galerie Emmanuel Perrotin, 76, rue de Turenne, 75003 Paris, www.galerieperrotin.com

BO MED HERMÈS

Det berømte franske modemærke Hermès har åbnet ny interiørbutik i det 6. arrondissement i Paris. Her kan man opleve Hermès´ nye møbelkollektion af Art Deco-designeren Jean-Michel Frank og en overraskende indretning, der bl.a. består af er tre enorme og næsten ni meter høje ’hytter’ i asketræ tegnet af arkitekten Denis Montel. Butikken ligger i en smuk bygning opført af Lucien Béguet i 1935, der i øvrigt kom på listen over historiske monumenter i 2005. Bygningen husede tidligere nabohotellet Lutetias indendørs swimmingpool, men består nu af 1.400 kvadratmeter butik, der spreder sig over to etager. Her finder du alt, hvad hjertet kan begære, inden for møbler, stof, tapet og tæpper såvel som et bredt udvalg af tøj til både mænd og kvinder, lædervarer, smykker og ure. På første sal er der blevet plads til en smuk, moderne blomsterbutik, Baptiste, en boghandel med et stort udvalg af bøger inden for design, arkitektur, fotografi og kunst samt en tecafé, Le Plongeoir, på balkonen, hvor der serverer en bred vifte af tesorter.

Hermès, 17, rue de Sèvres, 75006 Paris

EKSTRAORDINÆR UDSÆDVANLIG

Paris har mange usædvanlige butikker, men en af de mest ekstraordinære må være Deyrolle. En naturhistorisk butik, et museum og galleri på samme tid. Her sælges alt fra udstoppede dyr, fossiler, insekter på nåle, pressede planter samt udstyr til at konservere dyr og planter med. Stedet er grundlagt i 1831 og ligger i den mondæne Rue du Bac i det 7. arr. En brand i vinteren 2008 truede dog med at slutte butikkens 177 år lange historie. Det fornemme interiør med glasskabe og montrer gik op i røg eller blev beskadiget, men ved indflydelsesrige venners hjælp er Deyrolle nu genopstået stort set, som butikken oprindelig så ud før. Og mange af dyrene er doneret af skoler, antikvitetshandlere, samlere m.m. Udvalget er blandet, her er alt fra en perfekt bevaret giraf (200.000 kr.) og en svævende meteor (9.500 kr.) til et utal af farverige konserverede sommerfugle i forskellige prisklasser. Har du en udstoppet pelikan eller andre sjældne fugle og dyr, du ikke har plads til længere, vil Deyrolle rigtig gerne se på dem.

Deyrolle, 46, Rue du Bac, 75007 Paris, www.deyrolle.com

VELGØRENDE DESIGN

Merci er lige dele velgørenhed og designbutik. Da parret Marie-France og Bernard Cohen solgte børnetøjsmærket Bonpoint, ville de finde en ny måde at lave et velgørenhedsprojekt på. Resultatet er en 1.500 kvadratmeter stor butik indrettet i et gammelt møbel- og tekstilværksted. Her er fyldt med moderne design, bøger, vintagemøbler, second hand-tøj, specielle objekter og smukke blomsterdekorationer. Alt er udvalgt med sikker stil, og butikken i tre etager er i sig selv også et besøg værd. Arkitekten Valérie Mazerat har indrettet det tidligere møbel- og tekstilværksted med sans for bevaring af de gamle detaljer. Og overskuddet? Ja, det går til en fond for børn fra ubemidlede familier. Merci, 111, boulevard du Beaumarchais, 75003 Paris,

www.merci-merci.com