Bog om kvinders utroskab
SPONSORERET indhold

Christina har talt med 50 utro kvinder – og hun blev overrasket over, at én ting gik igen...

En bog om kvinders utroskab. Er det farligt at læse om? Måske. I hvert fald oplever forfatteren bag, at kvinders utroskab er et fortsat tabu, selvom flere kvinder faktisk gør det. Men hvorfor? Og hvad siger det om vores samtid? Antropolog Christina Anderskov giver sit bud.

Af: Lea Holdgaard Hansen Foto: Privat
14. okt. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Jeg er stødt på en ny novelleserie, hvor titlen fangede min interesse: ”Utro kvinde”. Den er skrevet af en antropolog, Christina Anderskov, som skriver under aliasset Chris A.

De otte noveller er om otte utro kvinder. Læseren møder Liv, der har mistet lysten til sin kæreste, Mia, der har købt drømmehuset med sin partner, men ”indvier” alle rum med naboen, og Anna, der har en mand i Danmark og en kvinde i Berlin.

Historierne er mere eller mindre pikante, men alle rummer de et indblik i kvinderollen i nutiden, hvor kvinders seksuelle lyst foldes ud stærkt akkompagneret af skyld og skam, kedsomhed, tabu, livskrise, forelskelse - og jagten på en frihedsfølelse. Tankevækkende.

For Chris A. har brugt antropologien til at blive klogere på kvinders utroskab. Gennem feltobservationer og interviews med 50 forskellige ægte kvinder, er novellerne blevet skrevet. De fiktive historier om otte kvinder er sammensat på baggrund af de tendenser og sammenfald, der gik igen på tværs af virkelighedens erfaringer og udsagn om utroskab.

Utroskab er fællesnævner for kvinderne. Men… Hvad ER utroskab? Jeg ringer kvinden bag bogen op med ordene:

Hej Christina. Jeg har glædet mig til at interviewe dig om din bog ’Utro kvinde’. Den har virkelig grebet mig.

”Dejligt at høre!”

Christina… Hvad er utroskab?
”Det er interessant, at vi som kvinder har overtaget en maskulin definition af, hvad utroskab er. Hvis der ikke er sex eller penetration, er det ikke utroskab. Det er taget fra mandens kulturelle sfære. Men jeg oplever, at definitionen er i opbrud og er blevet en mere flydende størrelse. Fx vil nogen mene, at et kys i kopirummet er utroskab – men hvad med de syv SMS’er om dagen, som du er mere eller mindre afhængig af fra en anden end din partner? Hvis alle dine ressourcer, følelser og din tid går til en anden end din partner derhjemme, er du så utro? Jeg ser en tendens i samfundet mod en mere feminin definition af, hvad utroskab er. Vi begynder at kunne se, at det også handler om, hvor vi lægger vores tid, opmærksomhed, omsorg, og hvad der gør os tilfredse i vores liv.”

Hvorfor begyndte du at interessere dig for kvinders utroskab?
”Jeg har selv været utro – flere gange. Første gang var i 2007. Jeg var lykkelig gift og havde været sammen med min daværende mand i ti år. Det lå ikke inden for rammen, at vi skulle være sammen med andre. Men så var jeg alene afsted på en arbejdsopgave i Georgien. En aften var jeg ude på en bar, og her mødte jeg en gruppe sjove fyre fra hele verden, der skulle arbejde på en olieledning. Vi drak os lidt fulde, og jeg opdagede, at en ukrainsk ingeniør flirtede med mig. Jeg flirtede tilbage, og vi ender med at stå og kysse under stjernehimlen. Dagen efter tog han hjem til Ukraine, hvor han skulle giftes, og jeg tog hjem til min mand. Men noget var forandret i mig.”

Læs også

Hvad var forandret?
”Det åbnede noget i mig. Jeg fik en åbenbaring: ”Gud, kan man det?” Jeg havde altid tænkt, at utro kvinder havde udfordringer i parforholdet eller måske psykiske problemer. Jeg havde jo ikke et dårligt forhold. Kort tid efter skulle jeg følges med en gammel kollega til et arrangement, og så væltede det ud af mig. Om hele oplevelsen. Hvad er jeg for et menneske, tænkte jeg, for jeg havde lyst til mere! Den følelse er ret vild efter ti års parforhold. Efter jeg havde delt min historie, væltede det ud af min tidligere kollega, som også havde oplevelser med utroskab. Jeg var ikke alene. Jeg gravede i litteraturen, men fandt kun en masse selvhjælpsbøger, som sagde: Der er noget galt med dig. Men som antropolog var jeg interesseret i at vide, hvad utroskab siger om os som kvinder i vores tid.”

Du har talt med 50 kvinder i dine undersøgelser. Hvilke fællestræk fandt du?
”I mange af kvindernes beretninger om utroskab, er det opstået, mens kvinden har været i et skifte i sit liv: man flytter, man får et barn, man får et nyt job. Første gang jeg selv var utro, skete det også på rejse. Jeg var væk hjemmefra. Du er på en eller anden måde åben over for verden, når du befinder dig i en overgangsfase.”

Er der også noget om alder? Dine historier handler om kvinder i 30’erne og 40’erne?
”I 30’erne er vores livsvalg mere låste; vi har hus, fast partner, børn. Vi drømmer i 20’erne, men det snævrer ind i 30’erne og bliver helt konkret. Med en ny mand eller kvinde oplever du at blive set igen for noget andet, end den du er derhjemme eller på jobbet. Flirten og utroskaben uden for hjemmet kan gøre, at du kan leve med rollerne derhjemme. Det handler ikke nødvendigvis om det seksuelle. Flere kvinder fortalte, at de fx får meget bedre sex derhjemme.”

Er kvinders utroskab planlagt?
”Jeg har aldrig hørt om en kvinde, der er stået op om morgenen og har tænkt: ”I dag vil jeg bedrage min partner.” Jeg tror ikke, det er særligt bevidst, når det sker. De fleste bliver dybt overrasket. Hvad skete der lige? Jeg husker selv en dag, hvor jeg tog mig selv i at fnise som en 16-årig på vej på min cykel. Hvorfor, tænkte jeg? Det viste sig, at jeg var forelsket, men ikke i min mand. Det var i en ny kollega, som jeg gjorde mig meget umage for at se godt ud for. Det kan føles som et chok, når man pludselig er utro. Lige meget om det er en forelskelse, et begær, eller man kysser til en julefrokost.”

Hvad så med de længerevarende affærer – det kræver vel en vis planlægning?
”Et dobbeltliv kræver uden tvivl planlægning. Og kvinder kan planlægge - de er logistikkens mestre! Når der opstår et dobbeltliv, kan nogle kvinder være i begge forhold med stor fornøjelse. De får det bedste fra begge verdner og kan balancere på fineste vis mellem rollerne ude og hjemme. Men de to verdner må ikke kollidere. Et dobbeltliv vil dog oftest have en udløbsdato på grund af netop logistik.”

Du beskriver kvinders utroskab som stærkt følelsesbetonet – handler det aldrig ”bare” om sex?
”Det handler også om sex, men ikke udelukkende sex. Det handler om at kunne være noget andet end det, man er til dagligt. Udleve en anden side. Spejle sig i et andet menneske, som ser noget nyt i dig. Man får lov at genfortælle sig selv. Lige meget om der er sex involveret eller ej. At skabe vores eget narrativ ligger i vores tid. Vi skal hele tiden finde nye sider af os selv, bedre versioner. Utroskaben kan pille ved de ting, så man udvikler sig som menneske.”

I dine noveller har manden, altså partnere derhjemme, ikke en væsentlig rolle – hvorfor?
”Mændene er skrevet ud af bogen. Manden er for en gangs skyld blevet statisten. Mænd oplever ikke kvinders utroskab, medmindre vi er ude i ekstremerne, eller kvinderne selv fortæller om det andet forhold. Min erfaring er, at kvinders utroskab ikke handler om manden derhjemme. Det handler først og fremmest om at være i et andet rum. At kvinder simpelthen har brug for en ventil. Et sted, hvor vi ikke skal leve op til alt det, vi ellers skal være for veninder, børn, partner, arbejdsgiver. Utroskaben er et oprør mod perfekthedskulturen. Vi er chefer, mødre, passer familiens sundhed, vi er sexede, sjove, dygtige. En gang imellem kan en forelskelse i en anden være en ventil, hvor der ikke bliver stillet de samme krav. En ny relation kan fortælle en anden historie om dig.

Jeg håber lidt, at denne bog kan sætte mændene en smule fri. Måske tager noget af skylden fra dem, hvis de har oplevet, at deres partner har været dem utro. Utroskaben handler om kvinderne selv, ikke om ham derhjemme.”

Er kvinders utroskab et større tabu end mænds?
”Det troede jeg ikke, at det var, men med bogen har jeg oplevet, at emnet er meget tabuiseret. Jeg har gode venner, som ikke turde sidde med bogen i toget, fordi der står ’Utro kvinde’ på forsiden. Boghandlere har gemt bogen væk, som om det var porno. Anmeldere, der ikke vil anmelde ”sådan noget”. Det vækker noget skamfuldt, og der er nogen, der virker unaturligt bange for den. Vi læser om krig, voldtægt, pædofili og andet voldsomt og modbydeligt, men en bog om voksne kvinder som vælger, hvem de vil have sex med – dét er åbenbart for meget.”

Læs også

Hvad fortæller kvinders utroskab os om vores samtid?
” Kvinders utroskab er en tidsmarkør. Vi har aldrig været mere veluddannet og haft mere frihed i vores del af verden. En af konsekvenserne er, at der er flere kvinder, der er utro. Men vi har ikke så meget erfaring med det endnu. Jeg vil gerne rykke en smule ved vores egen selvopfattelse af kvinder. Jeg synes, vi som kvinder har fået malet os op i hjørnet, hvor vi ikke har ret til at træde ved siden af. Dét er skadeligt for ligestillingen. Vi er ikke supermennesker. Vi er også liderlige, dumme, uretfærdige og uperfekte mennesker. Det bliver vi nødt til at være, for ellers knækker filmen.

Jeg vil gerne give andre kvinder, som har oplevet utroskab, noget at spejle sig i og gøre sig overvejelser. Give os et kulturelt sprog. Det mangler vi stadig. Helt grundlæggende rammer utro kvinder vores egen selvforståelse, og det kan vi ikke lide. Derfor taler vi ikke højt om det, og vi dømmer hinanden meget hårdt. Men ved at vi taler om det, viser vi, at vi også har ret til at være uperfekte. Vi har også ret til at træde ved siden af. Kvinder har også ret til at gøre noget, der ikke lige passer ind i vores normale moral. På den måde hænger kvinders utroskab – sat på spidsen - sammen med større ligestilling.”

Anbefalet til dig