Connie Nielsen: ”Fuck det, det her er jeg nødt til at støtte op om'

Connie Nielsen om at kæmpe for kvinder: ”Fuck det, det her er jeg nødt til at støtte op om"

En hård opvækst under mormonkirkens mandsdominerede regler har lært 52-årige Connie Nielsen at stå op for sig selv. Den kraft bruger skuespilleren nu til at kæmpe for lige rettigheder for kvinder, fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

- ”Hvor vover du at lægge dig ud med mig?” BAM! En på kassen!

Sådan beskriver skuespiller Connie Nielsen den hårde disciplin, hun var udsat for som barn fra sin far. Hun voksede op i en familie, der levede efter mormonkirkens principper, og det betød, at kvinders plads var i hjemmet, og at hun ikke skulle lægge sig ud med autoriteter.

Dråben, der fik bægret til at flyde over, var dog hverken farens kontante disciplin eller et kvindesyn, der mest af alt hører fortiden til. Daen spirituel vejleder fortalte Connie Nielsen, at hudfarver indikerer, hvor lovlydig en person er overfor Gud, fik hun simpelthen nok.

- Så sagde jeg bare: ”Nej, den tror jeg simpelthen ikke på, for HVIS Gud virkelig er overalt, så kan Gud ikke være så dum”. Og så fortalte jeg mine forældre, at jeg ikke længere ville gå i kirke, fortæller Connie Nielsen til ALT for damerne.

Opbruddet med religionen, og dermed også sin far, har siden givet den anerkendte skuespiller styrken til at kæmpe for andre kvinder og deres rettigheder.

- Jeg har været feminist hele mit liv. Lige så længe jeg kan huske, har jeg kæmpet for respekt, lige adgang til jobs og retten til at fortælle kvinders historier, understreger hun.

Ulighed i filmbranchen startede kvindekampen

En kamp, hun tog med sig, da hun senere blev et anerkendt navn i filmbranchen. En industri, hvor kvinder udnyttes af autoriteter, konstaterer hun.

– Jeg har oplevet undertrykkelse på stort set alle filmset. Jeg var i mange år dårlig til at lade en ting passere. Hvis der var nogen, der gjorde noget, jeg syntes var forkert, kunne de godt regne med, at de fik med mig at gøre, fortæller Connie Nielsen.

I efteråret valgte hun derfor at tilslutte sig koret af MeToo-stemmer, da hun i en leder i det amerikanske brancheblad Variety beskrev dengang, Harvey Weinstein lagde en hånd på hendes lår under en premieremiddag.

- Jeg følte, at mine kvindelige kolleger havde bevæget sig helt ud på kanten i forbindelse med #MeToo, og at de stod der og blafrede i vinden. Så jeg tænkte: Fuck det, det her er jeg nødt til at støtte op om, for de skulle ikke stå der alene, mens vi andre ikke ville have noget i klemme, siger Connie Nielsen.

Læs hele interviewet med Connie Nielsen i denne uges ALT for damerne, der er på gaden d. 22. februar. Her fortæller hun blandt andet om at vokse op i en mormonfamilie og om bruddet med Lars Ulrich.

Connie Nielsen, 52 år

  • Dansk/amerikansk filmstjerne kendt fra ”Gladiator”, ”Djævlens advokat”, ”Brødre” og ”Wonder Woman”.
  • Aktuel i en stor birolle i DR-serien ”Liberty”, der er baseret på Jakob Ejersbos roman af samme navn.
  • Mor til Sebastian, 28, med den italienske skuespiller Fabio Sartor, og Bryce, 10, med Metallica-trommeslager Lars Ulrich.
  • Vokset op i Elling nord for Frederikshavn. Bor i San Francisco.