Derfor droppede Christina sociale medier
Som led i et antistressforløb valgte Christina Melchiors, 38, at nedsætte sit forbrug af de sociale medier fra den ene dag til den anden. Det vakte både undren og irritation hos vennerne – men også en helt ny ro og mere overskud.
Af Louise Taarnhøj
Det kan lyde ironisk, at Christina, på grund af alvorlig stress, havde hele sit sociale liv online. Men fordi hun var for stresset til at gå ud, var det her, hun kommunikerede med sine venner og sit netværk. Indtil den dag, hvor lægen mindede om, at hvis hun gerne ville tilbage til et normalt liv, måtte hun droppe at være online hele tiden.
LÆS OGSÅ: ”Jeg har altid troet, at det kun var smukke piger, der blev voldtaget”
– Jeg havde så svært ved at droppe at tjekke min telefon konstant i starten. Jeg blev nødt til at gemme den langt væk for at overholde min onlinedetox, fortæller Christina.
Hun kunne pludselig se, at hun havde været irritabel, når hun ikke kunne komme på Facebook.
– For nogle år siden var jeg på ferie med min kæreste et sted, hvor der ikke var internet, så folk kunne ikke få fat i mig. Jeg kunne slet ikke holde det ud og råbte ad ham, at næste gang vi skulle på ferie, så havde der bare at være internet. I fem dage gik jeg rundt og var lidt småsur – og da jeg kom i tanke om det for nylig, blev jeg så flov. Tænk, at lade det gå ud over ens ferie!
Gjorde rent i sine sociale medier – og vaner
Da Christina besluttede sig for at ændre sit forbrug af de sociale medier, slettede hun sine konti på Snapchat, Tinder og Pinterest. Facebook blev fjernet fra telefonen, så hun kun kunne komme online via computeren.
– Jeg besluttede mig for at styre det med hård hånd. Jeg har stadig konti på nogle sociale medier, men de ligger ikke som apps på min telefon længere, og jeg har den regel, at jeg kun må tjekke mine profiler to gange dagligt – og det er kun Instagram, jeg er på hver dag. Det har nedsat mit tidsforbrug gevaldigt, for nu er de jo ikke længere med i lommen på mig hele tiden, fortæller hun.
Efter Christina har slettet sine apps på telefonen og lavet regler for sit forbrug, kan hun mærke et større psykisk overskud. Der er mere tid, mere nærvær i hverdagen og færre ting at blive irriteret over.
– Jeg bruger jo ikke længere tiden på at følge med i den tråd på Twitter eller Facebook, hvor folk ofte bare diskuterer for at diskutere. Og en anden lidt overraskende fordel er også, at jeg lige pludselig kan følge med i de tv-serier, jeg ser – for jeg er ikke i gang med at surfe, chatte, like eller shoppe online imens.
På den negative side går Christina også med jævne mellemrum glip af noget, fordi hun sjældent er online. En kop kaffe her og et arrangement dér. Men det bekymrer hende ikke:
– Det har jeg taget med, det gør ikke det store – det er stadig en fordel at skære ned. Jeg kunne selvfølgelig også mærke nogle abstinenser i starten, hvor jeg havde lyst til at være på hele tiden, men som med alle andre vaner, er der ingen anden vej udenom end at lægge al sin viljestyrke i projektet og huske sig selv på, at man gør det for sit eget bedste, fortæller hun.
Christina har også oplevet venner, der er blevet sure over ubesvarede beskeder på Facebook – og så undrer hun sig over, at vi går så meget op i, hvad vi eksempelvis er tagget i:
– Jeg synes, vi har brug for en diskussion omkring vores sociale medier-kultur. Jeg vil ikke have dårlig samvittighed over ikke at være online konstant. Og det undrer mig, at vi er så optaget af, hvad vi tagges i, og hvad vi ikke tagges i. Hvorfor er det vigtigt? Jeg synes, at alle burde tage op til overvejelse, hvordan de opfører sig på de sociale medier og hvorfor. Og så lad os gerne skabe nogle retningslinjer, sådan at vi alle sammen kan være her, foreslår hun.
LÆS OGSÅ: ”Jeg indser det, da jeg er 18 år. For helvede, jeg er trans.”
LÆS OGSÅ: Lægen anbefalede lykkepiller: Nu sælger de alt og flytter til Texas
LÆS OGSÅ: "Jeg er blevet en bedre far og en bedre mand"