Det er jobsamtalens sværeste spørgsmål. Og her er hvad du skal svare
Der er kun én ting, du i hvert fald ikke må svare på dette spørgsmål til jobsamtalen.
Du sidder der i din nye skjorte og med vandkæmmet hår, når jobsamtalens mest frygtede spørgsmål falder. Din ansøgning har klaret sig gennem det hårde udskillelsesløb, du er blevet indbudt til jobsamtale på chefens kontor og har fået kaffe skænket i koppen. Nu skal du overbevise et panel bestående af tre gange Thomas Blachman om, at det er dig, der skal have jobbet. Og så bliver du spurgt: Hvad er dine svage sider?
Svage sider? Dem har du da ikke nogle af! Eller i hvert fald: Er det klogt af dig at afsløre dem?
Hvorfor spørger de dig?
- Man stiller ikke spørgsmålet for at fange nogen eller for at snyde nogen. Man gør det for at tilvejebringe det mest komplette billede, man kan af denne her ansøger, siger Stine Krogh Danielsen, der er senior rekrutteringskonsulent hos Arla Foods.
Selv ville hun nok vælge at formulere spørgsmålet anderledes:
- Jeg ville spørge: "Hvad er dit største udviklingsområde". Det andet bliver så negativt, og vi ser det faktisk som noget positivt, at man er opmærksom på det, siger hun.
LÆS OGSÅ: 5 uundværlige råd når du søger job
Din kommende chef stiller ikke spørgsmålet for at få dig til at svede i din nystrøgne skjorte men for at finde ud af, om du har selvindsigt, og hvor du har potentiale til at udvikle dig. Det er de tre eksperter, Eurowoman.dk har snakket med, alle enige om. Det drejer sig om at lære dig at kende.
- Jeg plejer at sige, at hvis de har lyst til at spise frokost med dig i kantinen, efter de har haft dig til jobsamtale, så vil de gerne ansætte dig. Det, de i bund og grund leder efter er en, de skal tilbringe rigtig meget tid sammen med, siger jobsøgningsekspert Ricki Nielsen og forklarer, at hvor man for 10 år siden kiggede på kompetencer hos en kommende medarbejder, i dag i højere grad kigger på personligheden.
- Uanset hvilke kompetencer, du kommer med, kan jeg altid lære dig det, du skal kunne for at udføre dit job. Det er derimod rigtigt svært, hvis du ikke kommer med den rette personlighed, det rette drive og i dette tilfælde den rette selvindsigt, fortsætter han.
Samtidig giver dit svar din kommende chef mulighed for at finde ud af, hvordan han eller hun kan være den bedst mulige chef for dig. Hvad er det, du har brug for som medarbejder? Er du f.eks. meget grundig og perfektionistisk, har du brug for en, der kan fortæller dig, at nu har du ydet 80 procent af, hvad du kan, og det er godt nok. Du behøver ikke at bruge tid og kræfter på at nå de sidste 20 for at aflevere et perfekt resultat.
Sådan skal du svare
Derfor skal du først og fremmest være ærlig, når du svarer. Sørg for at forberede dig godt og have svaret klar, så du virker velovervejet, når spørgsmålet bliver smidt på bordet.
Én ting, du kan gøre, er selv at omformulere din 'svaghed' til et 'potentiale', når du bliver spurgt.
- Svar f.eks.: "Jeg kan egentlig bedre lide at kalde det 'udviklingsområde' end 'svaghed'. Jeg er meget opmærksom på, jeg kan have en tendens til at sige ja til mere, end jeg kan klare, og det prøver jeg at arbejde på.", siger jobsøgningsekspert Steen Kræmer. Han er bl.a. forfatter til bogen "Hit med jobbet" og blogger om jobsøgning på Hitmedjobbet.dk.
- På den måde kommer du til at fremstå både med selvindsigt, med viljen til at blive bedre, og du kommer til at fremstå ærlig, siger han.
Men du skal ikke vælge at hive hvilken som helst svaghed op af tasken. Du skal selvfølgelig vælge en – eller flere -, der er relevant for din kommende chef at kende til. Kommer du ikke til at bruge tysk i det nye job, er det ikke relevant at oplyse, at du ikke er skarp til at bøje uregelmæssige verber. Samtidig skal du ifølge Steen Kræmer heller ikke sætte fokus på, at der er et afgørende kerneområde i jobbet, du ikke mestrer.
Mangler du inspiration, kan det være en god idé at spørge dit netværk, venner, veninder og tidligere kollegaer, hvad de mener, du kan arbejde på at blive bedre til.
- Jobsøgning kan nogle gange blive enormt navlebeskuende: Hvad er jeg god til? Hvad er jeg dårlig til? Det er meget nemmere at spørge 10 mennesker, siger Ricki Nielsen og understreger, at det samtidig gør det mere troværdigt, når du kan fortælle, at du har spurgt folk, der kender dig.
- Tænk over hvilken feedback du har fået i tidligere jobs. Gode råd fra tidligere chefer og kollegaer er godt at have med i overvejelserne. Det også bliver også mere konkret, hvis du svarer: "Jeg havde faktisk en gang en chef, der sagde, jeg skulle være bedre til at håndtere konflikt...", siger Stine Krogh Danielsen.
Det næste skridt i din forberedelse til jobsamtalen er at overveje, hvad du skal svare, når chefen spørger dig, hvordan du helt konkret arbejder på at forbedre dit udviklingsområde:
- Hav svaret klar og sig: "Jeg gør sådan og sådan, og jeg tænker over det og det." Du skal jo ikke sidde og sige, du er opmærksom på en svaghed, hvis ikke du kan svare på, hvad du gør ved det, siger Steen Kræmer.
LÆS OGSÅ: 4 unge kvinder med succes: Her er deres bedste tips til at blive iværksætter
Det skal du ikke svare
Er du nervøs for at få stillet lige præcis det spørgsmål til jobsamtalen, er det måske fordi, du er bange for at din ansøgning diskret bliver flyttet over i 'nej tak'-bunken, hvis du svarer forkert. Men der er faktisk kun ganske få ting, der er dårlige at svare – og kun én ting, der er direkte forkert.
En fælde, der er nem at ryge i, er at forsøge at vende noget, der faktisk er positivt for virksomheden, til noget negativt.
- Hvis jeg får at vide af en ansøger, at hun er alt for pligtopfyldende, vil jeg sige: "Aaarh, kunne der være andre udviklingsområder? For det er selvfølgelig skidt for dig, man hvordan er det skidt for Arla? Det er da fantastisk, at du er for pligtopfyldende, siger Stine Krogh Danielsen.
Det eneste forkerte svar er, at du ikke har nogen svagheder, udviklingsområder eller ting, du kan blive bedre til.
- Det, du ikke skal svare, er, at du er fuldstændig komplet som person. Det siger noget om din selvindsigt, siger hun.
Og ja, der er mennesker, der til en jobsamtale svarer, at de ikke har noget, de kan blive bedre til, bekræfter hun.
Vær ikke bange for at blive sorteret fra på baggrund af dine fejl og mangler, men brug dem til at give din nye chef et indtryk af, hvem du er.
LÆS OGSÅ: 9 råd til at klare dig godt i dit første rigtige job
LÆS OGSÅ: 10 ting jeg har lært om at være nyuddannet og arbejdsløs
LÆS OGSÅ: Drømmejobbet: Hvorfor vidste jeg ikke dette inden jeg startede!?