Eydis Dali

”Det hele kulminerer med, at jeg ikke kan få lov til at komme på toilettet alene”

Et Tinder-match endte for Eydis Dali med intens stalking, der stod på i halvandet år. Gennem manipulation forsøgte stalkeren at ødelægge alle hendes relationer, og han ville være så tæt på hende, at han blandt andet brækkede hendes ribben og ikke ville lade hende gå alene på toilettet.

Hun falder lidt hen i bussen på vej hjem efter en lang arbejdsdag, men bliver bragt tilbage til virkeligheden med et chok, da hun pludselig mærker en hånd på sin skulder. Idet hun vender sig om, ser hun direkte ind i øjnene på den stalker, som de sidste mange måneder har fulgt hende over alt.

Det bliver et øjeblik, som den i dag 47-årige Eydis Dali aldrig glemmer. Og det skulle blive et af mange ubehagelige oplevelser med den mand, som i halvandet år udsatte hende for intens stalking.

Vi skal tilbage i tiden for at forstå historien om, hvordan en Tinder-date udviklede sig til et sandt mareridt og satte dybe spor i Eydis’ tilværelse.

For som hun siger:

”Jeg havde et liv før stalkingen, og jeg har et liv efter stalkingen.”

Fakta

Ifølge Justitsministeriet udsættes op mod 100.000 danskere årligt for stalking. Og som i Eydis Dalis tilfælde bliver langt størstedelen stalket af en person, som de kender eller har været i et forhold med tidligere.

Manden på Tinder

Eydis var efter flere års singleliv blevet lokket til at oprette en Tinder-profil af sin dengang 18-årige datter. Hendes profil blev hurtigt sat op, og hun brugte et par timer på at swipe - og pludselig var der et match.

Den ti år ældre mand så helt almindelig ud ved første øjekast. Han var pænt klædt og havde et sødt og charmerende smil. Første date gik da også fremragende, og kemien var god. Men herefter gik det stærkt. Lidt for stærkt.

På blot to uger var de gået fra fem til 50 fælles venner på Facebook. Stalkeren ville være helt tæt på Eydis hele tiden – så tæt, at han i et kram engang brækkede hendes ribben. Og var de ikke sammen, kunne han finde på at stå nede foran hendes lejlighed og kigge op på hendes vinduer, kime hendes veninder ned for at finde ud af, hvor hun var, eller sågar finde på at sove i hendes opgang.

”Jeg tænkte bare: ”Okay, det har jeg ikke oplevet før. Hvad er det her?” Men jeg nåede ikke rigtig at finde ud af, hvad det var, der foregik, før der skete noget nyt. Sådan var det alle de tre måneder, vi datede,” fortæller hun og fortsætter:

”Det hele kulminerer med, at jeg ikke kan få lov til at komme på toilettet alene, uden at han står panisk lige ude foran og venter.”

Det intense forhold havde nu for alvor taget overhånd, og Eydis så sig nødsaget til at bryde forholdet.

Privatfesten

Men selvom Eydis sagde fra, stoppede den massive ”interesse” fra Tinder-matchets side ikke. Det blev tværtimod intensiveret.

Eydis blev mere og mere forfulgt af sin stalker. Han skrev fra falske Facebook-profiler, ringede fra ukendte numre, og han brugte nu oftere og oftere Eydis’ venner og familie til at komme i kontakt med hende. Han kunne sågar finde på at kontakte en venindes veninde, for at finde ud af, hvad Eydis skulle i weekenden.

”Det, der var så slemt, var, at han inddragede hele mit netværk. Han masede sig på hos mine veninder – og deres veninder - og var faktisk i virkelig meget kontakt med dem alle sammen for, ’at han kunne sørge for at være et andet sted end mig’, som han bildte dem ind,” siger hun.

Gennem veninderne vidste stalkeren alt om Eydis’ gøren og laden, det går op for Eydis, da hun kort tid efter bruddet får en chokerende melding fra en af sine kammerater:

”Jeg var inviteret til en stor privatfest på et diskotek af en af mine venner. Men på det tidspunkt var stalkingen for længst begyndt, og jeg var bare helt vildt udmattet. Jeg havde slet ikke overskud til at gå ud og hygge mig,” fortæller hun og fortsætter:

”Men jeg fik så at vide af min kammerat, at stalkeren havde stået uden foran diskoteket både fredag og lørdag aften. Fra de åbnede til de lukkede. Min kammerat var slet ikke i tvivl om, at det var fordi, at stalkeren ventede på, at jeg skulle dukke op på et eller andet tidspunkt.”

Eydis 2.jpg

Hvad er stalking?

  • Stalking er en række hændelser og kontaktforsøg, som opleves uønsket og påtrængende for den udsatte.
  • Enkeltstående kan hver handling opfattes som uskyldig, men i en sammenhæng kan det påvirke offeret og skabe stor frygt.
  • Stalking kan ramme alle – både mænd og kvinder, og i alle aldre. Dog er størstedelen – omkring 63% - af ofrene kvinder.

Kilde: Dansk Stalking Center.

Busturen

Men det stoppede lang fra her. For stalkeren begyndte nemlig også at stå nede i Eydis’ gård, når hun hver morgen skulle ned og hente sin cykel, hvorefter han så fulgte efter hende, mens hun cyklede på arbejde.

Men pludselig en morgen, så var han der ikke.

”Jeg tænkte: ’Gud, nu er det overstået, nu er det slut. Dejligt – nu er vi tilbage til normalen.’ Men jeg fandt så ud af, at min cykel var punkteret. Det tænkte jeg ikke så meget over. Det var selvfølgelig pisseirriterende, men jeg tænkte bare, at jeg måtte skynde mig at hoppe på bussen, så jeg ikke kom for sent,” fortæller Eydis.

I bussen blev hun kimet ned af både SMS’er og opkald fra stalkeren, men det var trods alt bedre, end at hun fysisk skulle flygte fra ham på cykel.

Turen hjem fra arbejde var dog langt fra lige så ”fredelig”. For det er nemlig her, at stalkeren pludselig prikker en døsig Eydis på skulderen, og for første gang i lang tid er helt tæt på og kigger hende direkte ind i øjnene.

”Jeg bliver fuldstændig drønfrustreret og kan slet ikke forstå, hvad fanden der sker,” siger hun og fortæller videre:

”Da jeg står af bussen tæt på min bopæl, så står han selvfølgelig også af bussen. Og der kan jeg se, at han henter sin cykel. Lige der står den. Og så kan jeg jo så regne ud, at det nok er ham, der har punkteret min cykel. Det virkede meget nøje planlagt fra hans side.”

Lejligheden

Efter halvandet år, hvor hvert eneste skridt blev fulgt tæt af stalkeren, var Eydis så ødelagt, at hun blev nødt til at rive rødderne op og flytte arbejdsmæssigt og privat.

”Han stod bare ude foran lejligheden og kiggede ind efter mig. Jeg kunne ikke være der i fred. Når jeg så endelig kiggede ud ad vinduet, var det for at se, om han var der. Hvis jeg så ham, så kastede jeg mig ned på gulvet for at komme væk fra vinduet så hurtigt som muligt,” fortæller hun.

”Da jeg flyttede kom der ro på, og jeg kunne begynde at finde ud af, hvad det var, der var sket for mig. Jeg kunne slet ikke genkende mig selv. Jeg var både en dårlig mor, en dårlig medarbejder og en dårlig veninde. Jeg havde slet ikke kunnet magte det.”

Den intense stalking stoppede heldigvis, da hun flyttede. I hvert fald hvad Eydis ved af. For efterfølgende har hun alligevel oplevet, at han to gange har stået ude foran hendes nye arbejdsplads.

Den nye Eydis

Selvom chokket stadig sidder dybt i hende, hver gang hun fortæller sin historie, gør hun det med glæde for at hjælpe andre i samme situation.

I dag har hun både skrevet en bog og holder foredrag om sin historie – og så er hun i øjeblikket aktuel med podcasten “Stalker - mit fatale Tindermatch”, hvor hun dykker ned i sin historie sammen med andre implicerede for at finde ud af, hvorfor det var netop hende, der endte som bytte.

”Det var en meget interessant rejse for mig at lave den her podcast. Jeg måtte kigge på mine værdier og mine grænser og se på og finde ud af, hvorfor jeg tiltrak sådan en mand – og det har jeg så fået lavet om på,” siger hun og fortsætter:

”Jeg har lært, at man ikke skal tilfredsstille alle, og at jeg skal stå fast ved mine grænser, når nogen prøver at rykke på dem. For hvis der er en, der bare har lidt svært ved at acceptere, at jeg siger ’nej’ eller ’hertil og ikke længere’, så skal de slet ikke være en del af mit liv.”

Hør hele Eydis Dalis historie i hendes podcast ’Stalker – mit fatale Tindermatch’ i podcastappen Podimo.

Eydis 1.jpg

Hvad skal du gøre, hvis du bliver stalket?

Hvis du oplever adfærd, som ligner stalking, bør du som det første undgå at svare på henvendelserne.

Dernæst bør du sørge for at gemme beviser og kontakte politiet, hvis det bliver nødvendigt.

Du kan også få hjælp til at identificere og håndtere stalking på Dansk Stalking Centers telefonrådgivning.

Telefonrådgivning: 2517 7374.

Kilde: Dansk Stalking Center.

Artiklen er et udtryk for Eydis Dalis oplevelser af hændelserne. Redaktionen har set beskeder fra stalkeren og Eydis’ mailkorrespondancer med politiet og har også været i kontakt med vedkommende. Han har en anden oplevelse af det indbyrdes forhold og betragter ikke sig selv som en stalker.

Har du brug for nogen at tale med?

Hvis du lever i et voldeligt forhold, kan du søge hjælp – også anonymt – flere steder.

Kontakt f.eks. Danner for at få gratis råd og hjælp eller Lev Uden Volds nationale hotline, hvor du kan ringe gratis og anonymt på 1888 døgnet rundt.

Læs mere om ALT.dks fokus på vold mod kvinder på emnesiden: Vold - #talhøjtomvold