Female Invest historie

På én dag meldte 400 kvinder sig ind i deres fællesskab på Facebook - for at blive rigere

Da det gik op for Anna-Sophie Hartvigsen, at hendes penge blev mindre værd af at blive parkeret på bankkontoen, tog hun en beslutning om at kaste sine penge ud på aktiemarkedet i stedet for. I dag vil hun gerne inspirere andre kvinder til at gøre sig frie og uafhængige af et job, så vi selv kan bestemme, hvad vi vil bruge tiden på.

30 kroner i timen stod der på Anna-Sophie Hartvigsens lønseddel som 13-årig, da hun tog sit første ungdomsjob. Hun knoklede for at tjene flere penge, og da hun fyldte 19 år, stod hun med en ret solid opsparing på bankkontoen. Men så gik det op for hende, hvad renter og inflation betød.

"Jeg forstod, at kombinationen af de to ting var ensbetydende med, at de penge, som jeg havde arbejdet så hårdt for at tjene, faktisk stod på min bankkonto og mistede værdi. Det kunne jeg simpelthen ikke leve med," fortæller Anna-Sophie Hartvigsen, der i dag er medstifter af investeringsforummet Female Invest.

"Derfor besluttede jeg, at der måtte gøres noget, men jeg havde ingen anelse om, hvad det "noget" var."

Anna-Sophie begyndte derfor at undersøge sine muligheder og kom til at tænke på bjælkerne med aktiekurser, der ofte løb over skærmen, når hun eksempelvis så nyheder i fjernsynet.

"Jeg vidste ikke så meget om det, men det måtte jo være det, som jeg skulle prøve. Alligevel gik der næsten et år, fra jeg tog beslutningen om at investere, til jeg placerede min første ordre. Jeg havde nemlig ingen idé om, hvor man handlede, hvordan man gjorde, og hvad man skulle holde øje med. Jeg kan huske, at jeg var sindssygt overvældet over, hvor meget information der var derude, og jeg følte mig endnu mere overvældet over, at når jeg prøvede at møde op til events, var der ingen, der lignede mig."

Selvom det var lidt svært at overskue, fortsatte Anna-Sophie med at forsøge at opstøve så meget viden på området som muligt. Til en kollegiefest mødte hun eksempelvis en, der skrev navnet på en handelsplatform på en serviet til hende. Det gav hende noget at gå ud fra, og langsomt begyndte hun at handle mere og mere med aktier og fonde.

"Det gik faktisk ret godt! Jeg startede med at få det gennemsnitlige afkast, og så begyndte jeg pludselig at slå det," husker 28-årige Anna-Sophie.

Imens hun satte penge i forskellige aktier og fonde, startede hun på en uddannelse på Copenhagen Business School. Her håbede hun at møde andre kvinder med samme interesse for investering, som hun kunne dele sine erfaringer med.

"Men der skete ikke en skid. Det er måske lidt svært at forestille sig, fordi emnet er så meget oppe i tiden i dag, men da jeg gik der for 5-6 år siden, var det ikke noget, som folk talte om."

Anna-Sophie forsøgte at vende emnet med stort set alle, hun mødte på sin vej – og en dag gav det pote.

"Pludselig var der nogen, som sagde: ”Måske du skulle prøve at tale med de her to piger. De er også meget interesseret i investering, så I har nok en del til fælles”."

De tre piger lavede en aftale om at mødes, og allerede i deres første samtale opstod idéen til det, der i dag er deres store fælles projekt – nemlig investeringsforummet Female Invest.

"Vi havde alle manglet nogen at dele og debattere med," husker Anna-Sophie og tilføjer:

"Så i første omgang var tanken bare, at vi skulle være en lille klub på 10-15 kvinder, der kunne mødes engang imellem, drikke lidt vin og snakke om aktier. Men det var så ikke lige der, det endte."

Der gik nemlig ikke lang tid, før vin- og aktieklubben skulle gentænkes. For allerede samme dag, som Anna-Sophie og hendes to medstiftere, Camilla Falkenberg og Emma Due Bitz, lancerede deres nye fællesskab på Facebook, meldte 400 kvinder sig ind. Det kom meget bag på de tre kvinder, der i dag driver investeringsforummet Female Invest med omkring 25.000 betalende medlemmer.

"Det startede egentlig som et meget egoistisk projekt, hvor vi løste et problem, som vi selv følte, at vi havde. Nemlig at vi ikke havde nogen at tale med om aktier. Men det viste sig, at det var et meget større problem, der ikke kun påvirkede kvinder i Danmark, men i hele verden. Der findes nemlig ikke et eneste land i verden, hvor mænd og kvinder er økonomisk ligestillede," siger Anna-Sophie og følger op:

"Ikke ét! Der findes heller ikke et eneste land i verden, hvor vi er tæt på. Desværre. Og hvis vi kigger på alle grundene til, at vi kvinder falder bagud økonomisk, er der næsten ingenting, som vi kan ændre selv. Vi kommer ikke til at få ligeløn i vores levetid. Vi kommer ikke til at blive forfremmet lige så meget. Vi kommer nok ikke til at opleve lige repræsentation på de høje niveauer i vores levetid – og måske ikke en gang i vores børnebørns. Derfor er investering så vigtigt, for der kan vi kvinder gøre lidt selv. Det er ikke, fordi jeg ikke er superstor fan af mænd, men vi har lige brug for at få kvinderne med også."

For Anna-Sophie og hendes to samarbejdspartnere handler det med at investere ikke om få flere penge til at købe årets nyeste tøjtrends, den smarteste telefon eller designertasker i lange baner. Selvfølgelig er det en fin side effect, men det er noget større, der er på spil.

"Investering handler helt groundlevel om frihed. Det handler om muligheder, og det handler om retten til at træffe sine egne valg, så de helt store beslutninger i livet aldrig skal dikteres af, hvad der står på kvinders konti. Det skal dikteres af kvinderne selv, og hvad de gerne vil. Det skal være sådan, at man ikke behøver at blive i et job, hos en partner eller et fysisk sted, hvis man ikke har lyst til det."

Anna-Sophie husker tydeligt, at det krævede et vist tilløb at oprette et depot, sætte penge ind og lave sin første investering, da hun startede – men hun er glad for, at hun gjorde det.

"Jeg udskød min første investering i lang tid, fordi jeg havde alle de her tanker om, at jeg måske ikke var helt kvalificeret nok. Jeg var bange for at tabe mine penge. Men i det sekund jeg trykkede køb, skyllede der to ting ind over mig. Først en adrenalinrus og så en følelse af antiklimaks. Fordi nu havde jeg gået og bygget det op i mit hoved til at være meget svært og uoverskueligt – og så var det seriøst bare at trykke køb."

Fra den første investering bliver det nemmere, fortæller Anna-Sophie, der siden sin første oplevelse har investeret løbende.

"Det er bare at komme i gang. Jeg plejer at sige, at den bedste dag til at starte var i går, den næstbedste er i dag. Aktiemarkedet har historisk set givet nogle gode stabile afkast. Det er nok noget af det vigtigste at få at vide, inden man starter med at investere. Man behøver ikke at være ekspert eller kunne håndplukke de allerbedste aktier. Det eneste man skal gøre, er at hoppe ud i det og få det gennemsnitlige markedsafkast og så vente."

Så selvom det umiddelbart kan virke lettere kompliceret og måske lidt svært at kaste sine penge ud på aktiemarkedet, behøver det ikke være tilfældet. Men netop den bekymring og eftertænksomhed omkring investering er faktisk det, der gør os kvinder til ekstra gode investorer.

"Vi kvinder er rigtig dygtige til det. Hvis vi bare måler på de helt kolde tal, opnår de kvindelige investorer et gennemsnitligt bedre afkast end de mandlige. Det er ikke, fordi det skal være nogen konkurrence, men det er bare for at sige, at hvis man ikke er begyndt at investere endnu, fordi man er bange for, at man ikke ved nok om det, så er det lige præcis den superkraft, der gør, at man bliver en god investor, når man kommer i gang," siger Anna-Sophie og siger afslutningsvist:

"Hvis vi måler på, hvad det er, der gør os kvinder til gode investorer, er det, at vi i gennemsnit handler mindre ofte. Man hører tit for, at vi kvinder er følelsesladede, men det er vi faktisk ikke, når det kommer til aktier. Det er mere mændene, der er det. Derfor kan vi se, at når der er store udsving på aktiemarkedet, så er det os kvinder, der er bedst til at sidde på hænderne – og det er rigtig godt!"

Om Anna-Sophie Hartvigsen

  • Medstifter og partner i investeringsfællesskabet Female Invest sammen med Emma Due Bitz og Camilla Falkenberg.
  • Hun er 28 år.