Meter i sekundet

"Hun er herlig!": Seks hjerter til 'Meter i sekundet'

Filmen 'Meter i sekundet' får seks hjerter af Alt for damernes filmanmelder. Filmen er instrueret af Hella Joof, og den er baseret på Stine Pilgaards roman af samme navn.

"Så ved man, hvad man får"

Det er en af de mange fængende replikker i ”Meter i sekundet”, men man får så meget i denne hylemorsomme og poetiske filmatisering af Stine Pilgaards prisvindende tredje roman.

På skrift og på film kombinerer historien det absurde og fremmedgjorte med skønhed og ømhed. Og tilsætter et drys vejrbidt Anders Agger. Marie (Sofie Torp) kan endelig se fremad i storbyen.

Den lille søn skal i vuggestue, hun skal i gang, men så får kæresten Rasmus (Thomas Hwan) job på højskolen i Velling ved Ringkøbing. Han trives, hun spræller efter at finde sin plads i det forblæste, flade landskab mellem vindmøller, virkeligt woke elever og fåmælte vestjyder.

Enhver samtale er en fjord af akavethed, som Marie prøver at krydse med ord. Køre bil kan hun heller ikke.

De mange læsere af Pilgaards romaner vil genkende tonen, glæden ved ord, regler og det faste blik på det pinlige og det svære, der opløses i humor og et sprogligt overskud som få.

Er man faktoist eller har flueknepper i ascendanten, altså typen, der nidkært leder efter fejl og mangler, mister man det fortolkende, legende lag. Manuskriptforfatterne Jenny Lund Madsen og Ida Maria Rydén er tro mod værkets ånd, og der er filmet on location i Velling.

Sofie Torps eminente spil har en åbenhed og sårbarhed, og i Hella Joofs sikre instruktørhænder bliver det hele til en seriøst sjov skildring af en kvinde, der finder sig selv. Torps levering og indlevelse gør Marie til en både kikset og knuselskelig karakter, som denne anmelder får lyst til at gå i hegnet med. Hun

er herlig.

Birollerne går grundigt til biddet og får skubbet historien videre, selvom der vitterligt ikke sker meget: Nogle københavnere flytter til vestkysten, får skuldrene ned, det er alt.

Og der er også nogle ret gode sange i. Seismiske, eksistentielle erkendelser i korte sætninger: Alt skal nok gå, vær gode ved jer selv og hinanden indtil da. Ja, nemlig, ja.

”Meter i sekundet” har premiere den 2. februar 2023.

Alt for damerne har talt med hovedrolleindehaveren, Sofie Torp. Her fortalte hun blandt andet om, at hun har fået et barn med sin gode ven. Læs om det her.