For Mette Lisby skal livet være et eventyr: ”Jeg har altid valgt at gøre ting, der gør mig skrækslagen”
Mette Lisby er gået gennem livet med et vist niveau af skræk, og så kan man lige så godt kaste sig ud i at lave standup og alt muligt andet skræmmende, mener hun. Det er i hvert fald sådan, hun har levet, og nu springer hun ud som skønlitterær forfatter og føler sig mere afklædt end nogensinde – men også superstolt.
Da Mette Lisby boede i Los Angeles, var det i et hus på en bjergryg nær Hollywood Boulevard med kuperede bjerge i baggrunden og Stillehavet i forgrunden.
Sådan et sted, hvor det er svært at tage øjnene fra nogle af delene, og hvor naturen nærmest trækker som en magnet for at blive oplevet.
Her sugede Mette Lisby hver dag det hele ind, ikke blot med øjnene, men også med sjælen. For omgivelsernes frodige grønne og blå var med til at give hende en ekstra dimension i livet. En form for åndelighed, som for hende er altafgørende for at leve som et helt menneske.
"Der var noget fuldstændig magisk ved at være der. At have den ro hele tiden i at kigge på bjergene og hver dag gå en tur, som altid føltes forskellig i landskabet.
Det med at mærke livet, også alt det, som vi ikke kan se, men som mere er noget, vi fornemmer, men som ikke altid kan forklares," siger Mette Lisby, der adspurgt alligevel prøver at forklare lidt nærmere, hvad hun mener med den her ekstra dimension i livet, og hvorfor den er så vigtig for hende.
Forklaringen tager os tilbage til den verden, som de fleste af os forbinder hende med. Standup.
"Jeg tror, det stammer fra at have optrådt så meget med standup, som jeg har. Når du står på scenen, og du kan mærke rummet, så læner du dig op ad en stemning for at få timingen af jokes helt perfekt, og den stemning i rummet er så begribelig, at alle kan mærke den, men ingen kan se den.
Det fascinerer mig enormt meget, at der er noget, som er så kraftigt, at ingen kan benægte, at det findes, men som ingen samtidig kan se. Den fornemmelse af, at der er et eller andet, det er så enormt spændende, og for mig er det med til at gøre verden til et smukt sted, og det vil jeg gerne vise folk."
Skrækslagne valg
Mette Lisby flyttede sammen med sin mand, radiovært Jesper Bæhrenz, tilbage til Danmark i 2022 efter først fire år i London og derefter 12 år i Los Angeles.
Her udviklede de tv-koncepter, brætspil, materiale til komikere samt skrev film- og tv-manuskripter til bl.a. Disney Channel samtidig med, at Mette Lisby så småt begyndte at lægge kimen til det, hun nu er på nippet til at springe ud i.
Forfatterskabet. Hun har tidligere udgivet bøger, der har taget afsæt i hendes eget liv, men nu debuterer hun som skønlitterær forfatter med thrilleren 'Ser du?', der egentlig startede som et forlæg til en film, som Mette skrev på, mens hun boede i Los Angeles.
Filmprojektet blev ikke til noget, men historien begejstrede det danske forlag så meget, at de med det samme bad om en serie på tre bøger, der skal udkomme med et års mellemrum.
Og det er både fantastisk og frygtindgydende for Mette Lisby.
"Det er så skræmmende, og jeg føler mig meget mere afklædt i det her end i noget andet, jeg har lavet. Jeg synes, at jeg afslører så meget af mig selv i den her fortælling, selvom jeg godt er klar over, at læserne ikke præcis ved, hvad der er taget fra mig, men sådan føler jeg det.
Jeg er skrækslagen her op til udgivelsen," griner hun.
Paradoksalt nok er der ikke er noget usædvanligt i, at Mette Lisby gør noget, som får hende til at føle sådan.
"Jeg har altid valgt at gøre ting, der gør mig skrækslagen, og jeg ved ikke helt hvorfor.
Måske er det fordi, jeg altid har gået gennem livet med et vist niveau af skræk, og så blev jeg bare glad, da jeg prøvede at gøre nogle ting, som jeg reelt fik noget ud af at kaste mig ud i. Hvis jeg alligevel skal være bange for alting, så kan jeg lige så godt gøre noget, som giver mig noget.
Jeg har tit fået at vide, at ej, hvor er du modig, fordi du tør lave standup, men det er jeg vitterligt ikke. Jeg er bare nødt til at gøre det på trods af mit manglende mod, ellers kunne jeg sidde derhjemme og være bange for alting, og det ville jo være meget ulykkeligt.
Så nu vælger jeg at leve med et eller andet niveau af ængstelighed."
Kig op
Mette Lisby håber, at læserne af hendes bog bliver både grebet af mysteriet, men også forundres over nogle af de skismaer og temaer, hun folder ud i sin første bog. Uden at afsløre for meget sker der nemlig også uforklarlige ting i bogen.
Det usynlige bliver synligt og så alligevel ikke. Og så er vi tilbage ved den åndelighed, som hun så gerne vil slå et slag for.
"Jeg er meget til den magiske realisme, hvor der lige er en dør, der bliver åbnet til noget andet, uden at vi nødvendigvis helt forstår hvad, og uden at der bliver påstået noget.
For hvordan forholder vi os til ting, vi ikke kan forklare? Det har vi ret svært ved i vores samfund, så jeg håber, at min historie kan bidrage til at åbne øjnene for en måde at gøre det på," siger hun.
Hun tror nemlig på, at hvis vi åbner sanserne og fornemmer energierne, vibrationerne eller med Mette Lisbys ord åndeligheden omkring os, så vil det give os en masse glæde.
"Jeg tror, at vi alle sammen oplever en vis dissonans. Vi er stressede, og vi er kommet til at synes, at det er vigtigere at være travl end at være til stede. Det tror jeg sætter sig et eller andet sted i os, men vi kan godt komme mere i harmoni med det, hvis vi gør noget så enkelt som for eksempel at gå en tur i skoven.
Det lyder banalt, men det handler om at finde ro i sine omgivelser og være til stede i det, man er i," siger Mette og tilføjer:
"Hele verden er blevet så effektiviseret.
Når du skal på Borgerservice, så har du 7,5 minutter, der er ikke noget med at hyggesnakke om, at du skal have et nyt kørekort. Samtidig skal du gå 10.000 skridt hver dag og spise 2.000 kalorier.
Det hele er blevet sat i kasser, og sådan fungerer vores hjerner ikke, og jeg tror, vi taber noget glæde, noget lethed og noget umiddelbarhed ved, at det er sådan. Vi kommer til at bruge tid på en masse uvæsentlige ting, og det er igen den her dissonans, jeg nævnte før.
Tingene behøver ikke være så besværlige. Det er ikke det hele, der er vigtigt, og det tror jeg godt, vi kan mærke inde i kroppen."
Samtidig håber Mette Lisby, at vi begynder at kigge lidt mere op. Op fra telefoner og andre skærme og i stedet begynder at tage alt det ind, der sker omkring os.
"Vi lever i en tid, hvor alt bliver tryllet ned i den lille telefon, vi kigger på, til et billede eller et øjeblik, men i virkeligheden lever vi i en verden, hvor vi oplever noget og fanger noget hele tiden, og det synes jeg, vi skal være mere opmærksomme på, for det giver en ekstra dimension, som vil give os et større perspektiv på livet."
Mette Lisby synes i det hele taget, at telefoner og sociale medier stjæler noget fra os. Opmærksomheden på virkeligheden og det menneskelige imellem os
"Når vi ser noget på telefonen, foregår kommunikationen én til én, og alt, hvad der sker, får vi fortalt. ”Se mig, nu kører jeg i min bil hen ad vejen, fordi vi skal hen til moster Grethe. Og se nu kommer vi hen til moster Grethe.” Det synes jeg ikke er særlig optimalt, for alt bliver så bogstaveligt.
Hvor er alt det, som er kunst eller humor eller et smil? Som Victor Borge sagde: ”Et smil er den korteste afstand mellem to mennesker”. Men smil eller grin er jo også noget menneskeligt, som rækker ud over logikken, og det kan jeg godt blive bange for går tabt, når vi bruger så meget tid på envejskommunikation, fordi det går ud over vores opmærksomhed på virkeligheden."
Stresset af årstiderne
Efter at Mette og Jesper Bæhrenz er flyttet tilbage til Danmark, har de bosat sig nord for København, hvor de får en flig af den naturfølelse, som Mette elskede så meget ved Los Angeles. Parret var helt afklarede om, at det var tid til at vende hjem igen, men alligevel har det krævet sit.
"I lang tid har vi kun været i Danmark på besøg, og så hopper du jo bare lige ned hos folk og tager væk igen, og det kan godt mærkes.
Vi har opbygget faste vennegrupper, som vi ser på særlige måder eller bestemte tidspunkter, så udover at vi har en stor familie, har vi skulle etablere os på en ny måde, og det er en stor mundfuld," siger Mette, der oplever en stor forskel på måden at være sociale på i USA kontra Danmark.
"I Danmark kan det være svært at få en aftale med nogen før om tre måneder, hvor vi i USA bare inviterede hver lørdag, så kom vores venner, vi grillede lidt, og så havde de en salat med.
Altså bare en færdig en af slagsen. Der var ikke det der pres med, at så skal jeg stå og lave noget hjemmerørt, og der skal være tre retter. Det behøver slet ikke være så krummeluret, men sådan bliver det bare hurtigt.
Selv når jeg skal til påskefrokost, og det bare er os, så er min mor stadig helt svedig over, om maden er god nok, men hey, vi kommer jo bare for at hygge os," siger Mette, der tror, at vejret spiller en rolle i det sociale liv.
"I Los Angeles er vejret jo altid godt, så man kan bare være udenfor, og der er altid plads til én til.
Jeg har en teori om, at årstiderne stresser os her i Danmark. Jeg kan selv mærke det med, at man allerede i marts begynder at tænke på, hvem man skal nå at se inden sommerferien, og det samme sker i månederne op til efterårsferien.
I sommerferien og til jul lukker landet nærmest ned, så på den måde er der mange ting, som gør det mere besværligt for os. Og så har vi så travlt.
Jeg læste en artikel om, at alle har langt mere travlt i julen end normalt, så det er svært at nå noget som helst. Hvad er det, vi har så travlt med? I USA har folk kun to ugers ferie, men de har langt mindre stress. Det forstår jeg ikke."
Mette forstår til gengæld noget omkring en anden Hollywoodtendens. Trangen til at følge med ungdommen. En så udbredt måde at gøre tingene på i Hollywood, at ingen sætter spørgsmålstegn ved, om ansigt, barm eller hår er løftet.
"Det var svært nogle gange ikke at blive påvirket af. Jeg er da også nogle gange kommet hjem fra en fest og tænkt ”undskyld, hvad fanden er det her?” og ”hvorfor er jeg den eneste, der har det?”," siger Mette og trækker huden på kinderne tilbage.
"Egentlig er det mest fordi, at jeg lever i en blanding af lykkelig uvidenhed, hvor jeg hurtigt glemmer, hvad jeg ser i spejlet, og så at jeg simpelthen ikke tør gå i gang med det.
Jeg så derovre, at hvis du først starter, så kommer du efter nogle år til at ligne alle de andre. Man kommer for langt væk fra det ansigt, man havde, og jeg synes, at man kommer til at se ældre ud, fordi man naturligt tænker, at hun må være gammel, når hun har fået lavet så meget."
Stærk og stædig
Selv vil Mette Lisby faktisk gerne give et par skulderklap til den alder, hun har, og slå et slag for den power, der kommer med årene.
"Jeg synes virkelig, at man får så meget erfaring, viden og ro med alderen, og jeg er lykkelig over, at jeg nu kan bruge alt det, jeg har oplevet igennem livet, og alt det, jeg har lært af de mange mennesker, jeg har mødt, til at skabe et helt nyt kapitel i min karriere.
Jeg synes, det er virkelig fint, at der kommer fokus på overgangsalder og den skrøbelighed, der er i det, men jeg synes også, at der er mega meget power i al den erfaring, man har, og alt det, man har lært. Og det skal bruges," siger hun.
Mette Lisby har hele livet igennem oplevet, at hun altid er endt lige på det sted, hvor hun har følt, at hun hører til. Som nu, hvor hun er ved at etablere sig som forfatter.
Ikke fordi hun har haft en karriereplan, men fordi at de mange forskellige valg, hun har taget, alligevel har ledt hende på rette vej.
"På en eller anden mærkelig måde er jeg altid havnet der, hvor jeg virkelig følte, at jeg skulle være. Hvor jeg har taget alle mulige forskellige valg, men stadig er endt lige der, hvor det var meningen, jeg skulle være.
Man kan altid se tilbage og sige, ”åh skulle jeg have gjort det eller det”, men jeg er enormt stolt over, at jeg har formået at gøre mig liv til et eventyr. At jeg ikke blev her i Danmark og tænkte, ”nu må jeg holde status quo, jeg er berømt, og det skal jeg blive ved med at være, men hvordan gør jeg det, og hvordan får jeg det samme show igen?”.
At jeg i stedet tænkte, at jeg skulle opleve noget andet. Og sådan har jeg været hele mit hele mit liv," siger Mette Lisby, der fremhæver et godt træk hos sig selv.
Evnen til at sætte sig ned og gå i gang med det, hun gerne vil.
"Jeg troede jo, at jeg skulle være musiker, da jeg var ung, så jeg gik bare i gang med at spille alle instrumenter og skrive sange, og da det ikke blev til noget, blev det en kæmpe skuffelse for mig, men det førte mig jo så til standup, som førte mig til tv og videre til at skrive film, hvor jeg i årevis ikke læste andet end filmmanuskripter.
Og det viste sig jo, at det hele ledte hen til, at jeg nu er endt helt rigtigt. Jeg ser helt klart mig selv som forfatter i fremtiden. Det kan da godt være, at jeg også skal lave sjov og ballade, men fremover er jeg også forfatter, og det føles virkelig dejligt."
Og hvor Mette tidligere satte ord på, at hun trods et ængsteligt sind alligevel kaster sig ud i ting, hun kan være nervøs for, så kommer hun frem til, at det nok også kræver en stædighed at lykkes med projekterne.
"Jeg bliver bare ved. Også nogle gange til min egen store overraskelse, så jeg er nok stærkere og mere stædig, end jeg tror.
Jeg sætter mig bare ned og gør det færdigt, fordi der ikke er så meget andet at gøre, men også fordi der er en ubestridelighed i, at jeg gerne vil skabe noget.
Om det er jokes, sjove historier eller klummer. Det er et grundvilkår i mig, og derfor kan jeg lige så godt bare komme i gang."
Set af Jesper
Og der er ikke nogen tvivl om, at Mette får skabt noget. Sammen med Jesper Bæhrenz har hun et produktionsselskab, hvor de udover radio og tv, også producerer brætspil.
Senest det politiske satirespil 'Hold på mandaterne', som Lars Løkke selv havde humor nok til at lægge på sin Instagramprofil. Og parret har aldrig haft problemer med at være professionelle og private partnere.
"Jeg plejer at sige, at vi er ens nok til, at det fungerer, men forskellige nok til, at det er interessant. Vi har en fælles grundforståelse af, hvordan vores arbejde skal være.
Det skal være sjovt, og vi synes, det er sjovt at få ideer sammen, men samtidig har vi også hver vores ting, som for eksempel nu med bogen, som jeg har siddet og skrevet på alene, hvilket også er virkelig fedt," siger Mette, der også finder en styrke i, at hun og Jesper Bæhrenz har så lang en forhistorie sammen.
"Vi har nu haft en virkelighed sammen i 17 år, som det kun er os, der kender. Vi har en fælles historie, og der er mange ting, som det kun er os, der ved.
De møder, vi var til, de ting, vi var tæt på at sælge, de skuffelser, vi havde, men også sejrene. Det er virkelig rart at have det bagkatalog sammen, og hvis den anden ikke var der, ville det være et tab af identitet."
Parret har nu været gift i 23 år.
"Da jeg mødte Jesper, var det en kæmpe befrielse for mig, fordi han også var en del af branchen. For mig er mit arbejde en kæmpestor del af mit liv, og det at have en, som forstår en, er en kæmpe gave.
Jeg føler mig meget set som den person, jeg er."