Sådan udnytter du dit juletræ efter jul

Genbrug juletræet: 6 gode idéer til genanvendelse

I stedet for at sætte juletræet til storskrald, kan du genbruge det på mange forskellige måder. Få her en guide til, hvordan du kan udnytte dit juletræ efter jul.

1. Brug grenene i haven

Klip grenene af ved stammen, og brug dem til at dække havens planter som beskyttelse mod den skarpe vinter- og forårssol. Grenene kan også bruges til at beskytte frostfølsomme planter. Læg først et lag blade over planterne, og brug grangrenene til at holde på bladene.

2. Brug nålenes nærring

Fjern nålene og brug dem til jordforbedring i haven. Nålene er særligt velegnet til jordforbedring ved rhododendron, som elsker en gennemtrængelig, sur jord.

3. Høj brændværdi

Brug stammen som brænde. Grantræ har lige så høj brændværdi som bøg og kan derfor sagtens bruges som brænde. Husk at lade granstykkerne tørre godt inden brug. Gran er den træsort, der tørrer hurtigst. Ofte vil træet være klar til brændeovnen efter et år.

4. Glæd havens fugle

Hæng foderkugler i træet, og placer det tæt på vinduet, så får både du og fuglene glæde af træet, indtil du afleverer det på genbrugsstationen.

5. Masser af flis

Kværn juletræet til flis med en flishakker. Juletræsflis er godt som topdressing i surbundsbede. Granflis er længe om at blive nedbrudt og har dermed en længere virkning end en topdressing med løvblade.

6. Plant juletræet i haven

Plant træet ud i haven igen og igen. Du kan bruge et grantræ fra din have til juletræ, hvis du tager de rigtige forholdsregler i forhold til at rodstikke træet, grave op og plante ud igen efter jul.

Kilde: Bolius og plantorama.dk

BONUS: Brug gran i maden

Vidste du... at du også kan bruge grannåle i madlavningen? Få 4 gode bud her: 

  1. Granbrød
  2. Gransyltede sild
  3. Granmarineret kylling med ovnbagte kartofler og tyttebær
  4. Ristede rodfrugter med granbearnaise
genbrug gran nåle.jpg