Granbrød
Gran giver en fantastisk smag af jul og kan bruges i både det søde og salte køkken.
3-4 små brød
Ingredienser
- Arbejdstid: 1 time
- Trækketid: 8 timer
- Hævetid: 4 timer
- Bagetid: 15 min.
- Granolie:
- 1 dl friske grannåle (se tips)
- 2½ dl neutral,
- koldpresset olie (f.eks. mild rapskimsolie eller mild olivenolie)
- Granvand:
- 3 spsk. friske grannåle
- 6 dl vand
- Fordej:
- 5 g gær
- 3 dl granvand
- 175 rugmel
- Dej:
- 2 dl granvand
- 5 g gær
- ca. 550 g hvedemel
- 3 spsk. granolie
- 1 spsk. honning
- 2 tsk. salt
- Pynt: granskud
- Granolie: Læg grannålene i en lille gryde, og tilsæt olie. Varm langsomt op, til de akkurat begynder at skifte farve, og olien er ca. 70 grader – brug et stegetermometer.
- Blend olie og gran, og lad olien trække i 8-12 timer. Si olien, og opbevar den i køleskabet.
- Granvand: Hak grannålene fint, og læg dem i en skål. Giv vandet et opkog, og lad det køle af til ca. 80 grader. Hæld det over nålene, og lad det trække i 30 min. Si vandet.
- Fordej: Rør gæren ud i granvand, og rør rugmelet i. Dæk skålen, og lad fordejen stå ved stuetemperatur i 3 timer (evt. natten over).
- Dej: Rør fordejen sammen granvand og smuldret gær. Tilsæt hvedemel (hold lidt tilbage), og ælt dejen på en røremaskine i mindst 8 min. Tilsæt granolie, honning og salt, og ælt dejen i 2 min. Form dejen til en kugle, og læg den i skål smurt med lidt granolie. Lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 1 time.
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft, og sæt en bageplade midt i ovnen og en bradepande i ovnens nederste rille.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen én gang. Skær den i 3-4 grove stykker, og læg dem på et stykke bagepapir. Skyl hænderne i koldt vand, og prik fordybninger i dejstykkerne. Dryp med granolie, og drys med gransalt, eller stik et par små granskud i dejen til pynt (kan ikke spises).
- Flyt brødene med bagepapiret ind på den varme bageplade, og kast 1 dl vand i den varme bradepande. Luk ovnen, og bag brødene i ca. 15 min., til det lyder hult, når man banker dem i bunden.
- Sæt brødene til afkøling på en bagerist. Nyd granbrød som tilbehør til gryderetter eller med ost og tyttebærsyltetøj – eller som en lækker snak, evt. med lid ekstra granolie til at dyppe i.