Gransyltede sild

Gransyltede sild

Gran giver en fantastisk smag af jul og kan bruges i både det søde og salte køkken.

4-6 personer

Ingredienser

  • Arbejdstid: 25 min.
  • Trækketid for eddiken: 3 dage
  • Koge-/bagetid: 20 min.
  • Graneddike:
  • 1 dl friske grannåle (se tips)
  • ¼ l lagereddike (uden farve)
  • Sild:
  • 500 g friske silde-fileter
  • 1 tsk. gransalt (se opskrift)
  • friskkværnet sort peber
  • 2 dl graneddike
  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 10 sorte peberkorn
  • 1 tsk. gransalt
  • 1 tsk. sennepsfrø
  • 1 rødløg
  • Tilbehør: rugbrød og evt. smør

  1. Graneddike: Blend grannåle og eddike grundigt i ca. 1 min.
  2. Læg låg på, og lad det trække i 3 dage – og gerne op til en uge. Si eddiken, og opbevar i køleskab.
  3. Sild: Tænd ovnen på 160 grader. Klip finnerne af sildefileterne, og krydr dem indvendigt med gransalt og peber. Luk dem, og læg dem på et stykke bagepapir i et ovnfast fad.
  4. Kog en lage af gran-eddike, vand, sukker og krydderier. Tag gryden af varmen, og tilsæt fintsnittet rødløg.
  5. Hæld den varme lage med rødløg over sildene, og sæt fadet i ovnen i 12-15 min., til sildene er 65 grader indeni.
  6. Servér sildene varme, lune eller kolde med rugbrød og evt. smør.

Gran i maden: Sådan gør du

  • Brug kun gran, der er 100 % økologisk/ usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr.
  • Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler.
  • Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre.
  • Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem.
  • Tørrede grannåle: Læg de rensede granskud på en bageplade, og sæt dem i ovnen ved 50 grader i ca. 1 time (eller lad dem tørre ved stuetemperatur i 4-5 dage). Ryst de tørre nåle af, og opbevar dem i glas med tætsluttende låg. Mal dem fint i en kaffemølle før brug.
  • GRANSALT Brug som krydderi til kød, fisk og grøntsager.
    Arbejdstid: 5 min.
    3 spsk. tørrede grannåle (se ovenover)
    125 g flagesalt (f.eks. Maldon eller Læsø)
    1. Mal de tørrede grannåle til pulver – brug f.eks. en elektrisk kaffemølle.
    2. Bland granpulver med flagesalt, og fyld på små glas med tætsluttende låg.