Gorm Wisweh

Gorm Wisweh: ”Allerede i august begynder jeg at tænke på julen”

Selvom julen kan frembringe triste minder hos pizza-Gorm, er det for ham en varm tid, hvor der er tid til kone og tre børn, hygge og en lille gløgg-plimmelim.

Hvornår begynder julen for dig?

"Det gør den allerede efter sommerferien, når jeg begynder at tænke i julemenuer til mine restauranter. Det er altså ikke sådan, at jeg går med nissehue i august, men jeg kan godt begynde at gå og tænke på at sylte noget eller lave en fond. I oktober er jeg altid med i Bag for BørneTelefonen, som er en hyggelig måde at komme i gang med julebagningen på.

I november er der DM i gløgg, og der kommer jeg for alvor i julestemning, når jeg møder alle gløggologerne i Torvehallerne. Når jeg kommer hjem fra det arrangement, er jeg træt og en lille smule beruset, og så kommer julemusikken på, og jeg begynder at tænke på gaver."

Hvordan er din december måned?

"Ikke så travl som andres. Der er en julefrokost her og der, men ellers prøver jeg at have en rolig december, hvor jeg kommer lidt nærmere på min familie. Der er jo ret mange klippeklistre-arrangementer, når man har tre børn."

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

"Jeg er et socialt dyr, og jeg kan godt lide, når vi er mange til jul, og nogen lige tager en guitar frem om aftenen og synger, når børnene er lagt. Men den allerbedste jul tror jeg nærmest var sidste år, hvor min svigermor havde lejet en stor gård ude ved Vesterhavet. Der var masser af børn, og vores egen yngste var otte måneder. Jeg havde været lidt forbeholden over for at skulle have barn nummer tre, men da vi var fem, var det bare det helt rigtige. Frigg havde manglet i vores familie, uden at jeg havde vidst det."

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

"Min far døde lillejuleaften 1990, da jeg var otte år. Siden dengang har vi altid pyntet og tændt træet for ham den 23. december. Jeg kan dog ikke huske den jul ret godt, og jeg har stadig kun varme følelser for julen. Det er ikke en trist tid for mig, for der er meget varme og nærhed i sorgen. Faktisk synes jeg, julen er tid til at værdsætte livet og fordybe sig."

Hvordan holder du jul i år?

"Det bliver en lille jul i år med min mor, hendes mand, min lillebror og måske min søster. Det passer mig fint, at vi ikke bliver så mange, for jeg har trukket stikket i år og holder orlov fra arbejdet."

Hvad spiser I juleaften?

"Det er helt traditionelt, og jeg laver julemiddagen sammen med min mor og søster. Det er dog min kone, der laver brune kartofler, for det har jeg ikke tålmodighed til. Vi får gås, flæskesteg og medisterpølse, som er stegt i gåsefedt. Vi får også waldorffsalat med grønkål i, for uden bitterstoffer kommer man altså ikke gennem julen uden at ligge brak på sofaen. Jeg laver i øvrigt også to slags sovs – en sovs med fløde og en sauce, som er en glace monteret med smør."

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg fik en Märklin-modeltogbane, da jeg var syv år. Jeg kan huske, hvordan min far og jeg sad hele den jul og byggede landskaber til togbanen og huse med sekundlim, så jeg til sidst manglede hud på fingerspidserne."

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg bryder mig ikke så meget om gaver, man ikke kan mærke, men som er købt af pligt. Jeg prøver selv at undgå gaveræset ved kun at købe gaver, jeg ved, modtageren vil blive glad for, i stedet for at købe en deodorant til sin onkel, som han alligevel bytter."

Har du en yndlingssalme?

"Jeg elsker ”Dejlig er den himmel blå”, som jeg håber, vi synger i kirken til julegudstjeneste. Vi går ikke altid i kirke juleaften, men i år tager vi ungerne med til julegudstjeneste på Vesterbro. Vi plejer dog at sætte os bagerst, så vi kan liste ud uden at forstyrre, hvis vores lømler ikke kan sidde stille."

Hvad er din yndlings julekalender?

"Caroline Henderson sang en fantastisk sang ”Vil du være min i nat” til 'Juletestamentet', som handlede om mærkelige ting som familiefighter og den slags. Den var meget lidt julet og alligevel fængende. Men den bedste for børn vil altid være den første 'Nissebanden'."

Blå bog

Navn: Gorm Wisweh

Født: 6. juni 1982

Uddannelse: Filosofi og økonomi og derudover autodidakt kok

Kendt fra: Go’ Morgen Danmark og sine syv pizzarestauranter

Aktuel med: Gorm Wisweh er ambassadør for Bag for BørneTelefonen, som løb af stablen i oktober. Her stod børn fra hele landet sammen om at gøre en forskel for børn og unge, der har det svært. Over 70.000 børn fra mere end 2.500 skoler, institutioner og private familier bagte og solgte kager til fordel for BørneTelefonen

Familie: Gift med Charlotte, som han har tre børn med i alderen halvandet til ni år

Bopæl: København