Hella Joof

Hella Joof stod med en drink i hånden til en fest, da hun lærte vigtig lektie: "Hvad laver jeg her?"

Skuespiller og forfatter Hella Joof mener, at det er på tide, at de ældre generationer giver faklen videre til deres børn.

Hella Joof var i slutningen af 30’erne, da hun en aften var i byen. Hun stod med en gin-tonic i hånden, da en ung fyr kom over til hende, og spurgte om, hun ikke er Olivias mor? Det bekræftede Hella Joof med et venligt smil. Sekundet efter tænkte hun ved sig selv: Og tak fordi du lige mindede mig om det.

”Så stillede jeg min drink fra mig og gik. Og jeg kom aldrig mere tilbage. Det var sidste gang, jeg var i byen. Jeg tænkte, hold nu op, hvad laver jeg her? Jeg kunne nærmest være mor til hele selskabet. Og det er ikke, fordi man ikke sagtens kan blive ved med at lave skæg og ballade til private fester med nogle jævnaldrende, men man behøver jo ikke stå med sin dametaske og tage plads op for de unge mennesker på en eller anden klub,” fortæller skuespilleren i ALT for damerne uge 43.

Hun understreger dog, at der ikke er noget med, at man ikke MÅ.

”Jeg tænker bare, at nogle gange skal vi lige gribe i egen barm og finde ud af, hvad der er til os, og hvornår vores døtre skal have faklen. For den skal de have. Ellers bliver det patetisk,” siger Hella Joof, og fortsætter:

”Hvem kender ikke situationen, hvor man kommer ind på Joe & The Juice med sin datter, og så siger den unge fyr bag disken til hende: ”Og hvad skal din søster så ha’?”. Hvorefter man dapper lidt op i håret og fnisende begynder at sige ”nej, nej, det er ikke min søster, det er min datter …”. For så samtidig at finde ud af, at det selvfølgelig er for sjov. Han tror ikke, at du er din datters søster, det er bare noget, han siger, for at få drikkepenge.”

Lad være med at falde i. Lad være med at ønske, at der er nogen, der skal tro, at din datter er din søster. Og lad være med at blære dig med, at I da også går i det samme tøj. Bare lad være, råder Hella Joof.

”Det er ikke et succesparameter. Slet ikke. Du skal lade dig OVERSTRÅLE af din datter! Og ja, det kan sagtens være, at du gerne må ligge lidt på hjul, men det er din datter, der har førertrøjen nu.”

Faklen skal videre

Hella Joof er aktuel med en ny bog, som hun har skrevet til jævnaldrende, men i særdeleshed til generationerne, der kommer efter. For Hella Joof vil gerne forsøge at slå bro over generationskløften – og ikke mindst give faklen videre.

"Med min bog prøver jeg at sige til de yngre generationer: ”I skal vide, at vi elsker jer. Vi står lige bag jer. Og vi skal nok gribe jer, når I kludrer rundt i alle jeres regler og falder over pronominerne, og det hele bliver rodet sammen, så ingen længere ved, hvem der er hvem. Vi elsker jer, for vi kan ikke andet, og vi kan aldrig forlade jer. 

I kan godt forlade os og gå langt væk og gøre jer fri, men på et eller andet tidspunkt kommer I forhåbentlig tilbage igen, og så vil vi gerne prøve at forstå jer. Men hvis I taler til os, som om vi bare er spild af plads, spild af papir og spild af CO2, så gør I det svært for os. Men vi står her alligevel.”

Læs hele interviewet med Hella Joof i ALT for damerne uge 43.

Hella Joof

Skuespiller, filminstruktør og forfatter og kendt fra en lang række film som ”En kort en lang”, ”All inclusive”, ”Meter i sekundet” samt foredrag og tv-programmer. 

Aktuel med bogen ”Joof Doktrinen – et livsleksikon”. Har skrevet flere bøger, bl.a. ”Papmaché-reglen” og ”Båven om Gud”. 

Laver sammen med Rikke Hertz den spirituelle podcast ”De Hjælpsomme Engle”. 

Hun er 61 år og gift med Henrik Jepsen, kaldet Snit, som er læge. Har datteren Olivia på 36 år med Runi Lewerissa