Hella Joof

Klumme: "Tænk hvis det er os med hedeturene, der ender med at løse klimakrisen"

Når du alligevel ligger og daser på en solseng eller et strandhåndklæde, vil det gøre dig godt at komme i kontakt med din taknemmelighed. Og hvis du har svært ved at finde den, er der hjælp at hente her, hvor forfatter og skuespiller Hella Joof hylder os kvinder i alle vores aldre.

Idag vil vi være taknemmelige over alt det, som livet tilskikker. For med taknemmelighed kommer man længst.

Det er godt at være klog, det er glimrende at være pæn, og det skader ikke at være rig, men det er alt sammen ligegyldigt, hvis man ikke samtidig føler taknemmelighed. Taknemmelighed er den følelse, der udløser mest glæde.

Kære unge kvinde, glæd dig over din stærke sunde krop, din evne til at tilegne dig viden og din smidige omgang med sociale medier, lær evt. din mor, hvordan man opfører sig på facebook, så hun ikke falder helt igennem.

Glæd dig over din fugtmættede hud. Glæd dig over din fertilitet og højtsiddende bryster og over, at man kan se, hvad dine tatoveringer forestiller. Når man er fyldt halvtreds, ligner de alle sammen Anholt eller Fyn.

Glæd dig over din evne til at føle indignation og tordnende vrede, men husk at bruge den til noget godt. Lad dig ikke friste af håbløsheds-prædikanterne, som forkynder, at det er for sent at gøre noget, og at verden er ved at brænde op. Det er aldrig for sent, og det eneste, vi bør frygte, er frygten selv. Brug din vrede som tændsats. Handl. Plant et træ. Husk at du ikke har ansvaret for dine forældres gerninger, og tilgiv dem, for de havde heller ikke ansvaret for deres forældres og alt det vrøvl, de selv blev bildt ind som børn.

Vær taknemmelig for alle de muligheder, der ligger og venter på dig.

Kære du, som har pseudo-tvillinger og ikke sovet i halvandet år. Og det knirker i parforholdet, og sidst, I forsøgte at ha’ sex, faldt du i søvn, mens din mand gav dig oralsex, og han har hængt lidt med næbbet siden, og du må også se at få oppet dig, men du er så træt. Se på dine børn, dine livsfrø. Dem har du bygget ud af egen krop. Klart du er træt. Der ligger de med fugtigt nakkehår og lugter af kærnemælk. De er jo søde, når de sover, selvom det kun er et par timer ad gangen.

Og du, som er blevet 35 og stadig leder efter ham, du gerne vil ha’ 3 børn med. Men de fyre, du møder, er allerede gift eller nyskilte og er ikke i børnehumør, og de leder i øvrigt ikke efter noget fast, eller jo, to faste bryster at græde ud ved.

Kære ven. Det skal nok gå, du skal nok nå det. Slæk på nogle af dine fastlåste ideer om, hvilken slags fyr du havde planer om. Det bliver alligevel aldrig som på billederne. Måske behøver du slet ikke en fyr, man kan få børn på mange måder. Og piger er også dejlige. Fold dine hænder, og tak for, at det hele arter sig.

Få evt. frosset en portion æg ned.

Og dig, som er i fyrrerne og tænker, at nu begynder dansen, og det gør den bestemt. Men husk at lave knibeøvelser, når du springer ud på dansegulvet og danser hoppedans. Og husk, at din nevø ikke gider danse med dig. Det er ikke bare noget, han siger for at spille kostbar, og lad være med at plage dj’en om at spille ”Stupid man” med Thomas Helmig. Bare lad dj’en passe sit arbejde, der er en grund til, at det er ham, der er dj, og dig, der arbejder med IT-løsninger i Danske Regioner. No offence.

Og dig, der er fyldt 50. Glæd dig over, at du klarede den så langt, hvem skulle ha’ troet det, når man så dig vakle grundt på Gråbrødretorv i firserne med undercut og koboltblå mascara.

Se tilbage på dit liv. Det er edderrødme billigt sluppet. Tænk, hvad du har overkommet af grimme skilsmisser, vand-skader, knyster og sure teenagere. Og nu ligger dit ansigt i bløde tilgivende folder. Og huden vil næsten, som man selv vil. Især den på halsen.

Og vigtigst af alt: Livet lægger sig ligeledes i bløde tilgivende folder.

Og når man ser sig i spejlet, kan man af og til blive overrasket over, at ens mor står derinde og ser ud på en med grå skilning og et mildt blik indhyllet i masser af hud rundt om øjnene. Og her er det vigtigt at holde tungen lige i munden, inden man sender et klagebrev, og hvor skal man i øvrigt sende det hen?

Det er fantastisk at blive gammel, punktum, og hvad er alternativet? Nej vel, så altså glæd dig, fryd dig over alle dine år her på jorden, nyd hvert sekund. Sørg for at lære noget nyt hver dag.

Og pyt med, at øjenlåget følger med, når man tager øjenskygge på, så man er nødt til at holde på det, inden man påfører. Og pyt med, at numsen synker 17 cm på et liv og nærmest mødes på midten. Tænk på din ungdoms hjerteformede røv, tænk, at den stadig er hjerteformet, bare på den anden led, fordi ballerne søger nedad og sammen på midten. Man skal huske at det er billigt sluppet.

Og tænk, hvis det er os med hedeturene, der ender med at løse klimakrisen. Tænk, når vi finder en måde at opsamle al den varme, der bliver produceret af os flotte damer over halvtreds. Så kan vi udfase brugen af fossile brændstoffer. Putin kan gå hjem og lægge sig med sin Gazprom.

Og vi modne kvinder vil få den høje status, som vi i den grad har fortjent.

I den nye verden vil alle ha’ en ældre kvinde, hun kan varme dit hus op. Du kan oplade din bil på en ældre kvinde. What’s not to like?

Mulighederne er uanede. Livet er stort. Alt er godt. Tusind tak.