Nytår 2015

"I 2015 fik vi et wakeupcall"

Chefredaktør Tina Nikolaisen ser tilbage på året der gik og på, hvad der kommer til at præge 2015..

Hvis der er noget, vi vil huske 2015 for, så er det billederne af flygtninge i Europa. Særligt billederne af børnene glemmer vi aldrig. Og de billeder satte noget i gang. Flere ville gøre noget. Røde Kors har således siden starten af september fået godt 3.000 nye frivillige, hvor de normalt ville have fået omkring 100 henvendelser. I artiklen om næstekærlighed på side 46, siger præsident i Røde Kors, Hanna Line Jakobsen, at flygtningekrisen var et wakeupcall for mange. Det var skubbet, der fik folk i gang.

Næstekærlighed er simpelthen blevet hot her i 2015. Og i den aktuelle udgave af ALT for damerne, som er i handlen nu, kan du møde Britta, Merete og Gitte, som alle tre hjælper folk i nød på hver deres måde. Og det kommer faktisk ikke bag på mig, når jeg i artiklen kan læse, at flere danskere blandt andet melder sig til frivilligt arbejde. Vi er nemlig mange, der gerne vil hjælpe og gøre en forskel. Jeg er opdraget til, at man hjælper andre, hvis man kan. I min barndom betød det, at min familie var støttefamilie for en dreng, der hedder Mikkel, hvis mor ikke altid kunne tage vare på sig selv og sin søn.

Fremtidsforskere spår, at der fremover bliver brug for endnu mere næstekærlighed, eftersom vores liv vil blive mere og mere automatiserede. Når de ældre bliver passet af en robot i løbet af dagen, bliver behovet for nærvær og samtaler endnu vigtigere. Heldigvis er de nye generationer godt på vej. Min egen datter, Rose, og hendes veninde overraskede for nylig ved at have meldt sig som frivillige indsamlere hos Folkekirkens Nødhjælp. De spurgte ikke engang om lov. De ser det som det mest naturlige i verden at hjælpe andre.