Ida-Sophia Petersen Interview 99% Forelsket

Ida-Sophia Petersen: "Jeg havde slemme kærestesorger for nogle år tilbage"

Radiovært og klummeskribent Ida-Sophia Petersen om gode råd mod kærestesorger, om at blive klogere med alderen og om at sige sit job op for at mærke efter, hvad hun vil karrieremæssigt.

Hvad er den vigtigste beslutning, du har taget?

– En af de seneste store beslutninger, jeg har taget, var, da jeg sagde mit arbejde op hos The Voice. Jeg var meget glad for både chefen og kollegerne, men personligt var jeg kørt fast i rutinerne, og jeg måtte erkende, at jeg ikke kunne finde ud af at søge nye veje hen, mens jeg havde et fast job. Det var meget skræmmende at sige op, og jeg har mange gange været i tvivl om, hvorvidt det var den rigtige beslutning, men det har udviklet mig rigtig meget. Jeg har haft tid til at fokusere på, hvad det egentlig er, jeg gerne vil lave, men det er også hårdt ikke at vide, hvad man skal. Jeg har virkelig fået udvidet respekt for folk, der er arbejdssøgende i længere tid.

Hvad er dit bedste råd mod kærestesorger?

– Det eneste, der rigtigt hjælper på kærestesorger, er tid, men undervejs er det vigtigt at omgive sig med folk, der elsker dig og dit værd. Jeg havde slemme kærestesorger for nogle år tilbage, hvor jeg blev dumpet, og jeg følte mig nærmest som menneskeligt affald. Derfor er det vigtigt at blive mindet om, at man er mindst lige så meget værd efter et brud, som man var før. Derudover ved jeg af erfaring, at det ikke altid er den bedste ide at drikke og feste for meget. Det føles måske godt først på aftenen, men dagen efter er så hård. Man har både tømmermænd, og så kan alkohol påvirke ens sind negativt, så jeg synes faktisk, at man skal holde sig så langt væk fra alkohol som overhovedet muligt. Spis en masse god mad og drik milkshakes i stedet for lækre drinks.

Hvilke ord og vendinger bruger du lidt for ofte?

– Jeg har opdaget, at jeg siger ”sådan der”, ”agtigt” og andre fyldord, som jeg egentlig troede, at jeg var helt fri for. Jeg kunne også godt tænke mig at stoppe med at sige ”nice” og ”nederen”. De to ord er virkelig brede i betydningen, og det er ærgerligt. Hvis nogen siger, at de har det nederen, betyder det så, at de er ensomme eller føler sig utilstrækkelige? De ord gør vores sprog lidt for simpelt og kedeligt, synes jeg.

Hvad er det bedste ved den alder, du har nu?

– Jeg fyldte 30 i juni, og jeg var faktisk ret bange for det, fordi jeg følte, at hele omverdenen snakkede om 30’erne på en ærgerlig måde. Folk kunne spørge om ting som: ”Har du nået det, du skulle?” som om det at fylde 30 betød, at jeg skulle lægges i en kiste. Og det er bare rigtigt misforstået, for det har været et af de bedste år i mit liv. Det er vildt dejligt stadig at være ung, men med en bedre forståelse for livet, end jeg havde, da jeg var 20 år. Jeg kan se i bakspejlet, at jeg er mere bekymringsfri nu, end jeg var tidligere. Jeg har stadig en masse bekymringer, men jeg er blevet bedre til at vælge, hvad der er værd at bruge tid på. Ud over det kan jeg jo ikke rigtigt mærke nogen forskel. Det er jo ikke sådan, at min hud pludselig ligner Grauballemandens, eller jeg har fået rygsmerter og dårlige knæ. Det er fuldstændig, som da jeg var 25, jeg har bare fået lidt mere viden og livserfaring, der gør 30’erne til et rarere sted for mig at være.

Hvilket politisk emne kan få dig helt op i det røde felt?

– De emner, som har gjort mig uvenner med flest, og som jeg har arbejdet mest med, er emner som integration og racisme. Jeg har blandt andet arbejdet i en ungdomsklub på Amager, hvor der kommer en masse drenge, der har rødder fra hele verden. Jeg kan se på dem, hvordan det er at vokse op uden dansk statsborgerskab, på trods af at de er født her, eller hvordan der bliver gjort forskel på dem i skolen og andre institutioner.

Hvilken egenskab bryder du dig ikke om ved andre mennesker?

– Hvis de er nærige og grådige. Særligt den kombination er meget irriterende. Og så kan jeg have lidt svært ved mennesker, der ikke har nogen selvindsigt. Det kan gøre et samarbejde eller venskab rigtig svært, hvis man ikke kan tåle konstruktiv kritik.

Hvad er din livret, og hvad siger det om dig?

– Det er meget svært for mig at skulle vælge én ting. Jeg elsker nærmest alt mad, men hvis jeg skal vælge et køkken, som jeg er særligt vild med, så må det være det persiske og arabiske køkken. Jeg er rigtig vild med köfte, grillet aubergine, persille og tomater. Jeg elsker, når jeg kan smage, at det er friskt og ordentligt tilberedt. Derudover kan jeg også rigtig godt lide kartoffelmos og popcorn. Det siger nok om mig, at jeg er alsidig.