'Jeg tænkte: Ej hvor vildt, at jeg kysser med en pige, men jeg vidste med det samme, at det var det helt rigtige'

"Jeg tænkte: Ej hvor vildt, at jeg kysser med en pige, men jeg vidste med det samme, at det var det helt rigtige"

Freja og Sus har været kærester siden 2013, selvom Sus egentlig slet ikke var til kvinder.

Her fortæller sanger Freja Kirk, 28, og radiovært og danser Sus Noreen Jondahl Wilkins, 26, om at finde inspiration hos hinanden, følge sit hjerte og om at gå all in på kærligheden.

Artiklen er lavet i samarbejde med Copenhagen Pride, for at sætte fokus på LGBT relaterede emner i forbindelse med at vi i denne uge fejrer Copenhagen Pride.

Hvordan mødte I hinanden?

Sus: Vi har været kærester siden sommeren 2013, men vi har kendt hinanden et par år forinden. Freja var på daværende tidspunkt i et forhold, men jeg var tiltrukket af hende med det samme. Jeg forstod ikke min tiltrækning, da jeg kun havde været sammen med drenge indtil da, men hver gang jeg efterfølgende mødte Freja, fik jeg sommerfugle i maven.

LÆS OGSÅ: Er jeg til kvinder eller mænd?

Havde du været sammen med piger før?

Sus: Nej, hun var den første pige, jeg kyssede med, og jeg kan godt huske, at jeg kort tænkte: Ej hvor vildt, at jeg kysser med en pige, men jeg vidste med det samme, at det var det helt rigtige.

Freja: Jeg har nok altid vidst, jeg var til piger. Som 15-16-årig vidste jeg, at det med piger var noget, jeg skulle prøve inden for en nær fremtid, og efter jeg afsluttede min efterskole, kyssede jeg med en pige for første gang. Pludselig gav alt mening, og alle de sommerfugle, folk snakkede om, kunne jeg mærke for første gang.

Sus: Jeg har i hvert fald også fundet ud af, at det er mere mig. Hvis Freja skulle gå hen og slå op med mig, er jeg også sikker på, jeg stadig vil være til piger.

LÆS OGSÅ: "Når man danner familie som to kvinder bliver det meget tydeligt, at familie er noget man opfinder"

Freja: Jeg kan godt lide tanken om - og tror på - at man forelsker sig i personen og ikke i kønnet. Jeg er fysisk tiltrukket af piger, men kan godt blive lidt provokeret af den etikette, man skal have på sig som lebbe eller lesbisk. Kærlighed burde være kønsneutralt, og jeg er jo bare forelsket i et andet menneske, som tilfældigvis er Sus.

Sus: Jeg er helt enig. For mig ændrede alt sig, da jeg mødte Freja og min horisont blev udvidet.

Hvordan oplever I, at folk reagerer, når I viser jeres kærlighed til hinanden på åben gade?

Sus: Jeg er helt ligeglad! Jeg kysser Freja, lige når jeg vil! Og jeg tænker aldrig over, om folk kigger. Vi kan tænke lidt mere over det i udlandet, eller for eksempel hvis vi er et sted, hvor det kunne udvikle sig til en situation

Freja: Man holder selvfølgelig lidt lavere profil for at undgå konflikter, eller det der er værre, hvis man besøger lande, hvor de kulturelle forskelle ikke tillader samme åbenhed. Jeg ville dog aldrig kunne leve under de forhold i en længere periode.

Sus: Jeg ville heller ikke vælge at gå på kompromis med min kærlighed for at leve i et land, hvor man ikke kan gå hånd i hånd med sin kæreste. Det ville ikke være det værd. Jeg vil aldrig gå på kompromis med min kærlighed til Freja.

Freja: Vi er jo alle mennesker, og det er naturlige følelser. Bare fordi vi er to piger, betyder det jo ikke noget?

Sus: Eller to drenge for den skyld – det er præcis det samme.

Freja: Det er sjældent, vi oplever episoder i Danmark, så vi føler os alligevel privilegeret, når man tænker over, hvordan forholdene er i andre lande.

LÆS OGSÅ: "Kærlighed behøver ikke at gøre så ondt"

Freja og Sus blev forelskede i 2013. 

Hvordan afspejler jeres kærlighed til hinanden sig på i jeres job?

Sus: Min dans er meget inspireret af Freja, og hvordan vi har det. Hvis vi er inde i en god periode, bliver min koreografi blødere. Har vi været oppe at skændes, er det modsatte tilfældet. Koreografien bliver mere hård. Jeg kan tydeligt huske, da jeg for et år siden var lidt halvsur på Freja og derfor fik lavet en mere aggressiv koreografi. Det blev faktisk mega fedt.

LÆS OGSÅ: "Vi tror, at det er muligt at være lykkelig i døgndrift"

Freja: Jeg går all in på kærlighed i mit arbejde med at skrive sange, og Sus inspirerer mig hele tiden. Desværre er det bare altid nemmere at skrive sange, når man er ked af det. I en arbejdsproces handler det om at få alle de svære følelser frem. Alt det, der gør mig frustreret og ked af det, skal snakkes igennem. Det er en enorm lettelse for mig at få de ting ud, som vi nok allesammen går rundt med.

Hvad er jeres råd til unge mennesker, der sidder og er forvirret over deres sexualitet?

Freja: Jeg var så heldig, da jeg sprang ud, at have en veninde, der var i samme båd. Vi havde hinanden som sparring og støtte igennem hele startforløbet, og det var en kæmpe hjælp. Jeg tror det er sindssygt vigtigt at have en nøgleperson eller en bedste ven, som man kan dele oplevelser med, så man ikke går alene med alle tankerne. Det er vigtigt man er åben!

Sus: Det er ikke alle, der er så heldige at have en ven i samme situation, og dokumentaren 'HomoLesbians' hjalp mig rigtig meget. Ikke at jeg var i tvivl, men den satte nogle ting på plads for mig personligt. Jeg vil helt klart anbefale dokumentar-fortællinger, og de mange oplysninger man kan finde på internettet, hvor man blandt andet kan læse om personer med beretninger, man kan spejle sig i.

Freja: Og så skal man huske, at vi er ca. 7 milliarder mennesker på kloden, og man kan altid være sikker på, at der er én et sted, som har det på samme måde. Det er vigtigt, at man ikke sidder og tror, man er alene om de tanker, man har.

LÆS OGSÅ: 6 mandetyper, du møder om sommeren 

LÆS OGSÅ: Annisette Koppel: "Jeg kan ikke lide ulysten blandt de unge til at få børn"

LÆS OGSÅ: 8 tegn på, at han er manden, du skal have børn med