“Jeg kigger med hovedrysten på dele af ungdommen, når det handler om økonomi”
Frederikke Lett om at kigge på ungdommen med skepsis og hovedrysten.
Jeg synes altid, det er forstemmende at se den ældre generation glemme egen ungdom, og så snart de rammer 40'erne skælde og smælde på den forkælede ungdom og dårskaben nu om dage. Herreste gud, hvor begrænset kan udsynet være? Hvilken generation har ikke set på den efterfølgende generation med et løftet, forarget øjenbryn over sædernes forfald.
Jeg holder med ungdommen. Alligevel må jeg indrømme, at også jeg har en reaktionær åre. Jeg kigger med hovedrysten på dele af ungdommen, men sådan set også deres forældre, når det handler om økonomi. Det er helt surrealistisk for mig at se, hvordan barndommen er blevet oversvømmet af manglende evne til behovsudskydelse, og at teenageårene ikke kan overleves uden Lala Berlin tørklæder og gadgets til en milliard kroner. Det er blevet en by i Rusland at spare op til de store ønsker. Det er mig endnu mere volapyk, hvordan studerende har råd til konstante kaffer, sandwiches og eksamenslæsning dagen lang på den alt andet end billige Emmerys. Det er muligt, at man kan komme langt på en kop kaffe til 30 kroner, men prøv at gange op.
Vel gælder det ikke alle, og vel kan man være sløset i perioder af sit liv, uden at alt håb er ude. Jeg husker med rædsel de der typer, der som store kanoner smykkede sig med lånte fjer i ungdommens vår og flashede biler og penge, men også bare dem der fik brugt børneopsparingen på en gang uden at blinke to gange og alligevel ikke lærte noget af det. Pif paf puf, var det hele forsvundet. Og for nogle blev det sådan ved resten af deres liv.
Ved et tilfælde faldt jeg i snak med Lone Eriksen, som har virksomheden PrimaLiva, hvor hun yder økonomisk rådgivning. Hun fortalte mig, at det faktisk står værre til i dag end tidligere. Det skyldes, at børn og unge i dag er vokset op under den store friværdigeneration, dertil at det er blevet muligt at købe 24/7, for nettet lukker aldrig og sidst, men ikke mindst er presset udefra om at få det hele nu blevet større. Forældre virker til at tro, at deres børns evne til administrere økonomi kommer dumpende ned fra himlen. Mange forældre gør dertil børnene en bjørnetjeneste ved at pumpe i hullet, hver gang det er tomt, om noget er det den sikre vej til ikke at have respekt for pengenes værdi – eller for at penge tjenes benhårdt og kunne bruges til andet end ligegyldigt forbrug.
De unge ved intet om moms, skat og indtægter, eller hvor SU'en egentlig kommer fra, og at det er en dum idé at låne penge til privat forbrug, specielt hvis man aldrig har forstået, at lån skal tilbagebetales... med renter! At tage ansvar lyder så møgkedsommeligt. Alligevel er det de mennesker, der rent faktisk tager ansvar, de samme mennesker som formår at skabe muligheden for det liv, de drømmer om. Og dét ønsker man vel for sit afkom!
Lone Eriksen har elementære råd at høste af, som alligevel ikke er så elementære endda: 1. Lær dem om penge og økonomi allerede fra de er helt små. Så får du taknemmelige voksne børn. 2. Vær opmærksom på, hvad det er for en pengehistorie, du har med dig, du giver den videre til dine børn. At bryde den "økonomiske arv" er lige så stor en udfordring som at bryde den sociale arv. 3. Mange danskere lever på bagkant af deres økonomi – i stedet for at være på forkant. Derfor er der mange, der har stor gæld. Vi låner til behov, der opstår i dag, og som skal tilfredsstilles i dag. Kan du udskyde dine behov – og dermed spare op til dem, kan du købe uden at låne.
... Står man og mangler den perfekte gave til et ungt menneske på vej i livet, så giv dem et hardcore kursus i økonomi i stedet for (endnu) en Gucci taske.
LÆS OGSÅ: Så nemt er det at blive aktiehaj
LÆS OGSÅ: Malene og Lasse skal bo på 15m2: “Vi får en husleje på maks. 1.500 kr”
LÆS OGSÅ: Fingrene væk fra min pengepung, mand!