– Jeg har været jordemoder i lidt over to år. Jeg er oprindeligt uddannet markedsøkonom og har tidligere arbejdet som kundeservicechef i mange år. Men at blive jordemoder var en gammel ungpigedrøm, så jeg satte mig for, at nu skulle det være. Jeg havde sådan en rosenrød forestilling om, hvordan det ville være – og det lever det på mange måder op til. Det er helt fantastisk dejligt at stå der ved fødelejet og tage imod livets gave.
– Vi tager imod rigtig mange velskabte børn, der kommer til verden ved ukomplicerede fødsler, men vi står også tit i svære situationer, der kan gøre én ked af det. Vi har et stort ansvar, og vi løber virkelig stærkt for at nå det hele. Vi bruger ukristeligt lang tid på at dokumentere. Sundhedsplatformen er i mange henseender god, den giver et godt overblik og historik, men det tager alt for lang tid med al den dokumentation, når man mangler hænder.
– Jeg tror heldigvis ikke, at de fødende opdager, hvor travlt vi har. Men efter en stribe vagter i træk har vi virkelig brug for at restituere, så mange er på nedsat tid for at føle, at vi har tid til familien. Vi ønsker for alt i verden at give de nybagte familier den bedste oplevelse, passe på dem og drage omsorg, men dertil skal vi også huske at passe på os selv.
– Blandt andet kan vi desværre ikke alle få tre ugers sammenhængende sommerferie, selv om der findes undersøgelser i stress-forebyggelse, som peger på, at det er vigtigt for et afbalanceret
arbejdsliv, at man sørger for at afholde tre ugers sammenhængende sommerferie.
– Vi lider under, at rigtigt mange flygter fra faget – enten til det private, hvor man får væsentligt mere i løn, eller til Norge, hvor man kan tjene det dobbelte og dermed arbejde det halve.
– Jeg er ikke blevet jordemoder på grund af lønnen, men fordi jeg brænder for det. Men det ville være dejligt, hvis lønnen afspejlede det ansvar, vi står med.
– Jeg tror simpelthen ikke, at politikerne ved, hvad vi laver, og hvilket ansvar vi står med. Jeg tror, at de forestiller sig, at vores arbejde er at stå ved et fødeleje og passe på mor og barn, men det er så meget mere end det. Men det ville være dejligt, hvis den del fyldte mere.
Spørgsmål til politkerne
Jordemoder Maria Scavenius Lang Ejsenhardts spørgsmål til politikerne
- Svarer jordemødrenes løn til det ansvar, vi står med?
- Hvad er jeres strategi for at fastholde jordemødre i faget, så vi ikke tager til det private eller til Norge?
- Hvordan skal vi kunne holde til at arbejde i skiftende vagter, til vi bliver 70 år?
Svar fra politkerne
Maria vil gerne have svar fra Venstre, Socialdemokratiet og Enhedslisten
Svar fra Lars Løkke Rasmussen, Venstre
- I hjælper børn ind i livet! Det er svært at forestille sig en vigtigere opgave. Men skal I så have Danmarks højeste løn? Det er ikke noget, jeg bestemmer. Når det kommer til løn- og arbejdsvilkår, så har vi i Danmark en lang tradition for, at lønmodtagere og arbejdsgivere aftaler det i fælleskab.
- Jeg vil skabe et godt sundhedsvæsen med flere faglige medarbejdere! Gode faglige miljøer, der giver jordemødre lyst til at være ansat på sygehusene og i de lokale sundhedshuse. Sidste år satte vi penge af til bedre kvalitet på fødeafdelingerne, til ordentlige arbejdsforhold for jordemødrene og til langt om længe at digitalisere vandrejournalen, der ellers i dag stadig ligner den krøllede papirlap, som man havde, da Sólrun var gravid. Og nu vil vi, med den nye sundhedsreform, give forældre og nyfødte to dages ophold på sygehus eller barselshotel for førstegangsfødende, så der er bedre tid og ro og omsorg i den nye tilværelse som familie.
- Hvis man er nedslidt og ikke kan arbejde, skal man selvfølgelig have mulighed for at forlade arbejdsmarkedet. Det gælder, uanset hvilken alder man har. Jeg har ønsket at forbedre nedslidtes muligheder for at trække sig tilbage inden pensionsalderen. Vi skal også forebygge nedslidning. Det er lige så vigtigt.
Svar fra Mette Frederiksen, Socialdemokratiet
- Hvis vi skulle anerkende jordemødrenes ansvar og indsats med penge alene, så ville vi hurtigt løbe tør. Jordemødrene står der i både livets lyse og mørke stunder, og det er helt uvurderligt. Når det så er sagt, er jeg af den faste overbevisning, at vi skal værne om den danske model. Og så er det selvfølgelig vores ansvar på Christiansborg at sørge for, at der bliver afsat penge til velfærden. Ellers er der jo ikke noget at forhandle om.
- Jeg møder mange jordemødre – og i øvrigt også sygeplejersker og sosu’ere – der er tæt på at forlade deres fag. De fortæller stort set alle sammen, at de ikke føler, de kan stå fagligt inde for deres arbejde. De har for travlt og løber alt for hurtigt. Og det skyldes jo, at vi har en regering, der har skåret ned. Og som vil skære endnu mere i årene, der kommer. Det korte svar er, at hvis vi skal fastholde jer jordemødre, så skal I have nogle flere kolleger på fødegangene.
- Det er et rigtig godt spørgsmål – og ét af de vigtigste, hvis I spørger mig. Vi bliver nødt til at gøre meget mere for at sikre, at I kan hjælpe de fødende på alle tider af døgnet med så godt et arbejdsmiljø, at I ikke bliver slidt ned. Hverken fysisk eller psykisk. Ét skridt var at komme af med produktivitetskravet til sygehusene. Næste skridt er, at I skal have flere kollegaer. Jeg tror, der er mange med hårde jobs, som har svært ved at se, at de skal kunne arbejde helt til deres pensionsalder. Det er derfor, at jeg vil give en ret til tidligere tilbagetrækning til dem, der er mest nedslidte og har været flest år på arbejdsmarkedet.
Svar fra Pernille Skipper, Enhedslisten
- Nej. Jeg synes, at de skiftende vagter og det hårdt belastede miljø burde være bedre aflønnet. Det handler dybest set om at give en løn og et arbejdsmiljø, der kan få de mange, vigtige og dygtige jordemødre til at lægge deres indsats i vores fælles, offentlige sundhedssystem. Derfor brugte jeg temmelig meget tid under de offentlige overenskomstforhandlinger sidste år på at tale for en ligelønspulje, hvor vi sætter ekstra penge af til at hæve lønnen i de fag, hvor der arbejder mange kvinder – for i det offentlige kan vi virkelig se forskellen.
- Jeg tror først og fremmest, at det handler om at sikre tilstrækkeligt med kollegaer og ordentlige forhold. Jordemødre brænder for deres fag og vil gerne sikre en god graviditet og fødsel til alle uanset indkomst. Så derfor tror jeg egentlig ikke, at der skal mere end en anstændig indsats til. Problemet er jo, at det er en nedadgående spiral efter så mange år med nedskæringer. Så det kræver vilje og investeringer at vende udviklingen.
- Det skal I heller ikke. Jeg synes, at det er helt hul i hovedet, at pensionsalderen stiger og stiger. Og det er endda med både socialdemokraternes og Dansk Folkepartis stemmer, selvom de turnerer rundt med noget andet. Det er en god ide at sikre en mulighed for lidt tidligere tilbagetrækning til de nedslidte, men i virkeligheden er det ikke så meget værd, hvis pensionsalderen stadig stiger, og mennesker i fysisk hårde job – som eksempelvis jordemødre – alligevel skal arbejde, til de er over 70 år. Jeg synes, at man skal kunne gå fra, FØR man bliver slidt. Så man også kan nyde sin alderdom, rode i haven eller løfte rundt på børnebørnene. Derfor vil Enhedslisten stoppe pensionsalderen fra at stige og sikre en mulighed for tilbagetrækning for dem, der har været lang tid på arbejdsmarkedet, og en ret til nedsat tid, når man kommer op i årene.