Et portræt af Marie Haugaard med sin hund.

Marie åbner sit hjem for fremmede juleaften: ”Det har givet os en anden jul”

Marie Haugaard og hendes mand og to børn inviterer gerne fremmede gæster med den 24. december. Marie har nydt at gøre en forskel for andre, og også resten af familien – og hunden – har på mange måder fået en mere givende jul.

Det begyndte med en snak hen over julemiddagen, efter at de var flyttet i hus. Snakken gentog sig de kommende år, når anden og flæskestegen ikke var spist op.

"Der var flere år, hvor vi sad juleaften og talte om, at man burde jo invitere nogen ind. Nogle gange var der dobbelt så meget mad, som vi selv kunne spise, og vi prøvede at sidde tilbage med en hel and," fortæller Marie.

For 32-årige Marie Haugaard fra Odense var det ikke uvant at tænke tanken at invitere flere med til jul. Hun er vokset op i en stor familie med tre biologiske søskende og har flere, hun regner som søskende, fordi forældrene havde plejebørn fra Marie var ti år. 

Så hun har været vant til at være mange rundt om bordet. Og hun kunne også se noget rigtig godt i at gøre noget for nogen, der måske ellers skulle sidde alene juleaften.

"Vi vidste bare ikke, hvordan vi skulle gøre det, og hvordan vi skulle finde nogen," siger Marie.

Hendes mand Lasse havde det sådan, at tænk nu, hvis der kom nogen, som man ikke havde lyst til at tilbringe juleaften sammen med, så kunne det jo blive en lang aften. 

Men en dag stødte Marie på en reklame fra Boblberg (en app, hvor man kan søge nye fællesskaber, red.) og Røde Kors, der i fællesskab formidler julevenner – både gæster og værter.

"Det var i oktober 2022, og da vi havde set, hvordan det foregår, blev vi enige om at "det gør vi"."

Det blev klart for parret, at "ensomheden har mange ansigter", som Marie siger det.

"Vi fandt ud af, at der kan jo være alle mulige grunde til, at man søger nogen at være sammen med juleaften, så det er ikke noget problem at finde et match."

To forskellige juleaftener

To juleaftener har Marie og hendes familie haft fremmede gæster til jul. Familiens to børn, Malou på 11 år og Laurits på næsten otte, blev spurgt og var helt med på at få nye mennesker med til juleaften. Det samme har både Lasses og Maries forældre været.

Og det var selvfølgelig spændende, da den første fremmede julegæst ringede på døren juleaften. Det var en kvindelig pensionist, som ikke havde mand eller børn eller andre familietætte relationer, og som gerne ville holde jul sammen med nogen.

"Det gik rigtig fint. Vi havde en god aften med vores enlige julegæst. Hun kom om eftermiddagen til æbleskiver og gløgg, og så gik vi en tur med hunden, mens flæskestegen var i ovnen. 

Min datter holdt jul hos sin far det år, og vores søn var optaget af Lego, og hun hyggede sig med vores hund Holger, der elsker at have besøg. Hun hjalp lidt til i køkkenet og havde også spurgt om hun skulle have nogle ting med, men det meste var lavet på forhånd," fortæller Marie, der også oplevede, at de havde masser at snakke om.

"Hun havde haft den slags stillinger, som min mand ønsker sig, og hun var uddannet teknisk designer ligesom mig."

Anden gang skulle Marie og Lasse under alle omstændigheder holde en lidt større jul, med Maries datter Malou, flere af Maries familiemedlemmer og en af Maries veninder og hendes børn. 

Denne gang landede det på, at de blev juleværter for en familie med to voksne og to mindre børn. For Marie og familien blev det endnu en god og anderledes jul – med otte voksne og seks børn.

"Min datter tog sig rigtig meget af deres to drenge på fem og to år. Og vi voksne fik nogle snakke, som vi ellers ikke ville have haft, fordi der kom nogen udefra med nogle nye input. De faldt hurtigt ind, alle kunne snakke med alle, så det blev også en god aften."

Det gav ikke Marie sved på panden at være 14 til bords. Til daglig er hun ellers i fleksjob på grund af gigt.

"Men vores spisebord kan blive fem meter langt," siger hun med et smil.

"Og det er ikke noget stort ekstra arbejde at være fire mere. Maden laver man alligevel, og jeg støvsugede ikke mere, end jeg ellers ville have gjort. Bordet kunne jeg gå og hygge mig med at dække i dagene inden."

Juleaftens-fødselsdag

Efter at hun fik børn, har julen fået større betydning for Marie.

"Man kan jo se, hvor meget børnene glæder sig, og den glæde vil jeg gerne dyrke," siger hun.

Da Laurits i 2016 blev født 24. december, blev juleaftensdag også noget ekstra særligt.

"En større julegave kan man jo ikke få. Og indtil videre nyder Laurits, at juleaften er hans dag. Vi holder altid fødselsdag for ham om eftermiddagen."

Begge hold julegæster var med til eftermiddagens fødselsdags-æbleskiver.

Marie oplever ikke, det er en stor ting at invitere nogle ekstra til jul, og hun synes, det har givet en anden og på nogle måder mere givende jul.

"Man møder nye mennesker, og man kan jo være sammen med familien hele resten af året.

At være julevært giver en følelse af, at man har gjort en lille smule godt i en verden, der kan have meget travlt med sig selv."

Find en julefest eller julegæst

På hjemmesiden Julevenner.dk tilbyder fællesskabs-portalen Boblberg og Røde Kors i fællesskab, at juleværter og julegæster kan finde hinanden. Man opretter sig på siden, enten som potentiel vært eller gæst, og skriver i et opslag sine ønsker til juleaften. Dernæst skal man vælge, hvorvidt man selv ønsker at finde nogen på siden at holde jul med, eller om man ønsker hjælp af Røde Kors til at finde nogen.

Da Marie Haugaard meldte sig selv og sin familie som julevært, beskrev hun, hvor i landet de bor, hvor mange de blev juleaften, og at de holder traditionel jul og har hund. Potentielle gæster kunne så skrive til familien, hvis de gerne ville holde jul hos dem. Da der var lavet en aftale, blev der udvekslet navne og kontakt-info.

"Vi synes, det er en rigtig god måde, fordi man kan finde hinanden, uden at man forpligter sig på noget, man ikke kan holde," siger Marie Haugaard.

"For os var det vigtigste, at julegæsterne havde lyst til at være med til den form for jul, som vi holder."