New York

14 tips til en uforglemmelig juleferie i New York

Også i juletiden er New York et fantastisk rejsemål – når stormagasinerne pynter op med overdådige vinduesudsmykninger, og byens parker forvandles til julemarkeder og skøjtebaner. Men hvad skal man foretage sig i en by med så uendeligt mange muligheder? Her får du en guide til, hvad du skal se, spise og opleve i New York i ugerne op mod jul.

Stor kunst

New York er spækket med verdenskendte kulturinstitutioner og kunstmuseer, man sagtens kan tilbringe timevis på, når man besøger byen i de kolde vintermåneder. Slentr gennem Central Park op til Guggenheim-Museet, der ligger et stykke længere oppe ad Fifth Avenue end The Met (The Metropolitan Museum of Art) på den anden side af avenuen. Museet er kendt for sin spiralformede rampe, der snor sig op gennem museet, og det er en ret fantastisk måde at opleve kunst på. Museets kunstsamling stammer primært fra impressionismen og postimpressionismen krydret med en række modernistiske indslag. Hold øje på Guggenheim.org for specialudstillinger og events på museet.

Solomon R. Guggenheim Museum, 1071 5th Ave, Guggenheim.org

Foto: Monica Grue Steffensen.
GUGGENHEIM
Foto: Monica Grue Steffensen.

Window-shopping

Bevæger man sig ned mod midtown ad Fifth Avenue, vil man passere de store indkøbscentres overdådige og eventyrlige vindues-udsmykninger, der typisk er temaer eller fortællinger og klassiske eventyr, der fortælles gennem vinduerne. Kig for eksempel forbi Saks, der hvert år giver den hele armen med lysshow og musik. Også Barneys, Tiffany & Co. og Bergdorf Goodman bør man føje til sin liste over vindue-displays, når man lægger vejen forbi midtown, der er pakket med mennesker i juletiden især. Et lokalt tip er at vente til de sene aftentimer, før man begiver sig ud for at se de spektakulære udsmykninger, da det ikke vil være nær så trængt med mennesker, der masser sig frem og tilbage ad de travle shoppegader.

Saks, 611 5th Ave, Saksfifthavenue.com

Barneys, 575 5th Ave, Barneys.com

Bergdorf Goodman, 754 5th Ave, Bergdorfgoodman.com Tiffany & Co., 727 5th Ave, Tiffany.com

Gå en tur i hyggelige Greenwich Village, tænd et lys i St. Patrick’s Cathedral og få varmen og en stor kunstoplevelse på Guggenheim. Foto: Monica Grue Steffensen.
St. Patrick’s Cathedral
Gå en tur i hyggelige Greenwich Village, tænd et lys i St. Patrick’s Cathedral og få varmen og en stor kunstoplevelse på Guggenheim. Foto: Monica Grue Steffensen.

Guddommelig stemning

Slå to fluer med ét smæk, og læg vejen forbi den romersk-katolske St. Patrick’s Cathedral på Fifth Avenue. Den ny-gotiske katedral afholder stor julekoncert d. 20. december og Christmas Mass d. 24. og 25. december, men de øvrige juledage vil der også være skruet op for julestemningen i den grandiose kirkebygning midt på Fifth Avenue.

St. Patrick’s Cathedral, 5th Ave

Find et fint kort eller en smuk, indbundet kalender i papirparadiset Goods for the Study. Foto: Monica Grue Steffensen.
Goods for the Study
Find et fint kort eller en smuk, indbundet kalender i papirparadiset Goods for the Study. Foto: Monica Grue Steffensen.

Papirparadis

Find det helt rigtige postkort, et unikt lykønskningskort eller måske en lækker, læderindbundet kalender til det nye år. Goods for the Study er et paradis for alle os med en svaghed for æstetiske paper goods, så man skal være forberedt på at tilbringe lang tid herinde (og formentlig spendere lidt for mange penge). Forretningen er desuden kendt for dens omfattende sortiment af skriveredskaber hentet hjem fra hele verden.

Goods for the Study, 50 W 8th St

Ægte diner-stemning

I East Village ligger Veselka – en ukrainsk restaurant, der mest af alt bærer præg af uhøjtidelig, amerikansk diner-stemning. Her man kan passende varme sig på en cup of joe, inden man igen trodser kulden og fortsætter sightseeingen. De luftige kærnemælkspandekager kan anbefales; med masser sirup naturligvis. Men også de sprøde latkes, der serveres med sød og syrlig æble-dip, kan anbefales på det kraftigste. Bonusinfo: Veselka har døgnåbent, så hvis en craving skulle opstå i de sene nattetimer – efter en festlig aften i New Yorks natteliv eksempelvis – kan man jo passende slå sig ned på Veselka, inden turen går videre hjem i seng.

Veselka, 144 2nd Ave, Veselka.com

Sæt dig på en trappesten som den, Carrie sidder på i ”Sex and The City”, og besøg The City Bakery, der også har været kulisse for de fire newyorkerveninders skønne møder. Foto: Monica Grue Steffensen.
The City Bakery,
Sæt dig på en trappesten som den, Carrie sidder på i ”Sex and The City”, og besøg The City Bakery, der også har været kulisse for de fire newyorkerveninders skønne møder. Foto: Monica Grue Steffensen.

På café med Carrie

The City Bakery er et bageri indrettet som cafeteria undseligt beliggende blandt midtowns storslåede art deco-bygninger i 18th Street mellem 5th og 6th Avenue. Man genkender måske stedet, hvis man har set ”Sex and The City”, hvor bageriet optræder som kulisse. Mange vil referere til adressen som lidt af en institution, og i år fejrer den såmænd også 25-års jubilæum. Her er autentisk og ubesværet hyggeligt på trods af de høje, industrielle lofter og de måske en anelse uæstetisk indrettede lokaler. The City Bakery kan klart noget særligt, selvom den ikke hører til i kategori med byens voksende antal af smukke, Instagram-venlige caféer og restauranter. Gennem de kæmpe vinduer kan man indefra betragte livet suse forbi i rekordfart i hjertet af The Big Apple.

The City Bakery, 3 W 18th St, Thecitybakery.com

Litterært mekka

New York Public Library, den monumentale Beaux-Arts-biblioteksbygning i hjertet af Manhattan, har siden åbningen i 1911 været et frit og åbent videns-centrum, der tiltrækker millioner af lokale newyorkere såvel som besøgende. Bibliotekets største og absolut mest majestætiske lokale, The Rose Main Reading Room, er bygningens hovedattraktion. De højloftede lokaler er udsmykket med loftsmalerier af lyserøde skyer mod en blå himmel, og de historiske egetræs-arbejdsborde står række efter række med messinglamper jævnt fordelt mellem bordene.

New York Public Library, 476 5th Ave, Nypl.org

Foto: Monica Grue Steffensen.
New York
Foto: Monica Grue Steffensen.

Vinterlandsby med god smag

Bag New York Public Library ligger, ud til 6th Avenue, Bryant Park, der i november og december lægger grund til en særlig Winter Village med 150+ boder med mad, julepynt, brugskunst, smykker, legetøj og andet godt samt en stor skøjtebane, der er gratis at benytte (det er skøjter til gengæld ikke – de koster 20$ at leje). Særligt madboderne er besøget værd; her kan man mæske sig i alt fra mellemøstlig comfortfood til ramen eller crepes. Udvalget er stort, og man kan være sikker på at få stillet sin sult med velsmagende retter fra de nøje udvalgte food vendors.

Bryantpark.org

Oplev Central Park, der bliver helt magisk i snevejr, og se byens mest ikoniske juletræ ved Rockefeller Center. Lysene tændes ved en tv-transmitteret ceremoni den 28. november. Foto: Monica Grue Steffensen.
Rockefeller Center
Oplev Central Park, der bliver helt magisk i snevejr, og se byens mest ikoniske juletræ ved Rockefeller Center. Lysene tændes ved en tv-transmitteret ceremoni den 28. november. Foto: Monica Grue Steffensen.

Træet alle kender

En af de mest ikoniske juleattraktioner i New York må være juletræet ved Rockefeller, der bl.a. optræder i ”Alene Hjemme 2”, hvor Kevin genforenes med sin mor foran den ca. 30 meter høje rødgran. Træet rejses hvert år i midten af november, og lystændingsceremonien er blevet bragt på nationalt tv siden 1997. I år tændes juletræslysene d. 28. november, og træet tages ned d. 7. januar 2019. Fra Rockefeller Plaza kan man se ned mod facaden af det storpyntede Saks på 5th Avenue.

Rockefeller Center, 45 Rockefeller Plaza

Cocktails med udsigt

Bliver man træt (eller får ondt i nakken) af at gå og kigge op på Manhattans mange flotte – men høje – bygninger, er byens rooftop-barer oplagte destinationer. Her kan man opleve bydelens grandeur i øjenhøjde. De er ret populære, og det kan betyde kødannelser – og i juletiden kan man også risikere, at den udvalgte bar er lukket pga. firma-events og den slags. Barerne opfordrer af samme grund til, at man ringer i forvejen. Kom tidligt på aftenen/sidst på eftermiddagen for at undgå kø OG for at få gode vinduespladser. En af de lidt mindre velbesøgte og hypede rooftop-barer er The Skylark, der ligger på 30. sal i 39th Street. The Skylark har et stort indendørsareal med gulv-til-loft-vinduer og panorama-udsigt over byen, så det gør ikke så meget, at priserne er i den dyre ende, når de oven i den fantastiske udsigt også serverer suveræne cocktails!

The Skylark, 200 W 39th St. Theskylarknyc.com

Foto: Monica Grue Steffensen.
Central Park
Foto: Monica Grue Steffensen.

Magi i parken

En anden klassiker og topattraktion er Central Park, der også i juletiden er et besøg værd. Særligt hvis man kan være så heldig at opleve parken i snevejr, hvilket er noget så magisk. Tag godt med tøj på, og test balancen med en obligatorisk skøjtetur på Wollman Rink i hjørnet ved The Plaza Hotel, og slentr herefter gennem den intet mindre end 3,41 kvm store park (eller noget af den).

Den gode kop kaffe

New York har, som de fleste andre metropoler, fulgt godt med i specialkaffe-udviklingen over de sidste par år, og det er ikke længere svært at finde en kop kaffe, der smager bedre end den, de laver hos Starbucks og co. I Greenwich Village, lige rundt om hjørnet fra Washington Square Park, ligger Stumptown Coffee Roasters, der åbnede i 2013. En vildt hyggelig – og velbesøgt – kaffebar, hvor man ud over en overordentlig god kop kaffe også kan nyde den autentiske West Village-stemning: Her kommer alt fra freelance-tekstforfattere til studerende fra NYU, der ligger lige ved siden af.

Stumptown Coffee Roasters, 30 W 8th St, Stumptowncoffee.com

Prøv de lækre ”rosenvands- vafler” på Jack’s Wife Freda, og få en dejlig kop kaffe til.Foto: Monica Grue Steffensen.
Jack’s Wife Freda
Prøv de lækre ”rosenvands- vafler” på Jack’s Wife Freda, og få en dejlig kop kaffe til.Foto: Monica Grue Steffensen.

Instagram-brunch

Casual amerikansk diner møder middelhavs-comfortfood. Du skal formentlig vente på bord, men Jack’s Wife Freda er ventetiden værd, hvis du er glad for brunch og pæn, pastelfarvet indretning. Prøv rosewater-vaflerne med libanesisk yoghurt og bær eller shakshuka(pocherede æg i tomatsovs) med challah (sødt, flettet brød). Også kaffen er god, for den ristes nemlig hos Stumptown Coffee Roasters.

Jack’s Wife Freda, 50 Carmine St, Jackswifefreda.com

3 tips til rejsen

  • SAS har daglige afgange til New York fra København for omkring 2.900 kr. tur/retur. Se mere på SAS.dk.
  • Køb et Metrocard til subway-systemet – en rejse koster 2,5 dollars,
    og hvis du har planer om mere end 12 ture, kan det betale sig at købe et kort til en hel uge (29 dollars).
  • Få bedre råd til oplevelser ved at finde hotel eller AirBnb i Brooklyn frem for på Manhattan, der er temmelig pricey. En undtagelse er dog The Jane i Greenwich Village, hvor I kan få et dobbeltværelse for 800-900 kr. pr. nat.

ALT for damerne var inviteret af SAS.