Underholdning til julefrokost: 6 sjove julefrokostlege for voksne
Julefrokostlege bliver vi heldigvis ikke for gammel til! Så hvis I savner underholdning til årets julefrokoster og julefester, har vi samlet bud på forskellige sjove lege til voksne med barnlige sjæle.
Endelig er det blevet den tid på året, hvor vi igen kan samles til årets julefrokost med vennerne, arbejdet eller måske de voksne i familien.
Skal den bestå på mere end blot sild, flæskesteg og julepynt, kan et underholdende indslag være sagen, der rigtig får julefesten i gang. Men et underholdende indslag til julefrokosten kan være mange ting, så hvad skal du finde på?
Bare rolig. Vi har her seks bud på forskellige sjov underholdning til de fleste julefrokoster.
Om I er til quiz, klassiske julelege - eller måske juleunderholdning, der også indeholder våde varer, så er der bud på indslag for alle gæsterne, der er voksne i vores liste herunder.
Festligt skal det nok blive. Og hvis I ikke kan få nok af sjov leg? Ja, så kan I jo bare vælge flere små konkurrencer fra listen.
6 bud på sjove indslag til årets julefrokost:
1. Pakkeleg med terninger - den klassiske leg
Den klassiske pakkeleg er klart en af de allermest populære selskabslege til jul – og det er ikke uden grund, da dette sjove indslag er god underholdning for både et stort og for et lille selskab og for alle gæster i alle aldre.
Vi giver regler på den klassiske leg herunder, MEN hvis du er til en ny version af pakkeleg, kan du her finde 7 måder, du kan pifte den klassiske pakkeleg op på.
Det skal I bruge:
- Pakker (*her kan det være en god idé at bede gæsterne om at tage en lille ting med hver især, som de har pakket ind på forhånd)
- Terninger (mindst én terning – hvis I er mange, kan det være en god idé med flere)
- Mobiltelefon med en alarm
Hvordan spiller man pakkeleg:
Når I starter med at spille almindelig pakkeleg, er det første I skal gøre at placere alle pakker midt på bordet. Herefter får den første person lov at slå med en terning. Slår vedkommende en 6'er, må personen tage en valgfri pakke på bordet. Hvis det ikke bliver en 6'er, sker der ingenting. Terningen sendes videre til den næste person, som også skal forsøge at slå en 6'er. Sådan sendes terningen rundt om bordet i urets retning, så alle på skift får lov at slå. Den samme person kan sagtens vinde flere pakker, mens andre sidder tilbage uden én eneste pakke.
Selskabet bliver ved med at slå, indtil alle pakkerne er fordelt mellem alle dem, der har slået en 6'er. Hvis I er et stort selskab, kan man have gang i flere terninger på én gang.
Så starter det sjove... En person i selskabet udvælges til at sætte uret, altså en alarm, på sin mobil på et (for resten af selskabet) ukendt antal minutter. Derefter forsætter legen som før, hvor det gælder om at slå en 6'er. Men denne gang kan man "stjæle" pakker fra hinanden. Sådan bliver det ved, og når alarmen lyder, må man beholde de pakker, som man har "slået sig til".
BONUS: Legen kan også bruges, hvor pakkerne skiftes ud med en "rydde af bordet og opvaskertjans" – her går de to første, der får en 6'er, i gang med tjansen, og de bliver først skiftet ud, når en ny i selskabet slår en 6'er. Sådan går det på skift, indtil det hårde arbejde er overstået, hvorpå den sur opgave i stedet bliver til en sjov, fælles leg...
Alle gæsterne må MEGET gerne synge med undervejs i denne leg! (Foto: myfreebingocards.com)
2. Julemusik-banko – syng med på yndlings julesangene
Her er ikke tale om det traditionelle "Andespil"-banko, men om banko (eller bingo, hvis du foretrækker det, red.) med julemusik, som kan være en virkelig sjov måde at starte julefesten på. Dette underholdende indslag er for både store og små selskaber.
Det skal I bruge:
- En playliste med massevis af julehits
- Bingo-/bankoplader printet ud (*læs nedenfor, hvordan du kan lave dem)
- Præmier – og sidegevinster, ikke at forglemme!
Hvordan leger I julemusik-banko:
Der er LIDT forarbejde inden festen for den person, som melder sig som "bankomester" – altså den, der normalt ville læse tal op, men som i dette tilfælde holder styr på musikken. Vedkommende skal nemlig lave en stor playliste med julemusik (fx 75-90 sange, men mindre kan også gøre det... Vi har hjulpet lidt på vej med disse bud på julesange til den ultimative juleplayliste.) Det letteste er herefter at samle navne og sangtitler i et Word-dokument, som du kan kopiere over i en "plade-generator", som findes på nettet. Du kan eksempelvis bruge en af disse to sider:
- Myfreebingocards.com (*her er der også mulighed for at vælge et juletema-layout på selve bingopladerne)
- Osric.com/bingo-card-generator/ (*her kan du selv vælge antallet af rækker, så pladen vil ligne en klassisk bankoplade, hvor man har tre rækker med fem numre i hver)
Spillet foregår ved, at "bankomesteren" sætter juleplaylisten på shuffle. Man hører så meget af julesangen, som der nu er brug for, så folk kan nå at se, om den er på deres plader (eller indtil selskabet er færdige med at synge med!) Sådan fortsætter I, indtil der er bingo.
BONUS: Laver I bankoplader, kan I fx spille med, at man i første runde skal have fem rigtige på én række, dernæst beholder alle brikkerne på deres plader, inden I fortsætter med fem rigtige på to rækker på samme plade. Endelig gælder det om at få fuld plade.
3. 'Sedler under tallerken' - sæt fut i samtalerne
Julemaden udgør for mange en stor og vigtig del af julefrokosten. Men det skal jo naturligvis ikke holde jer tilbage fra at at have indlagt underholdning. For det kan også være rart med et sjovt indslag, som faktisk er i gang, IMENS I sidder og hygger og spiser - og som helt sikkert nok skal give en masse grin!
I denne lille leg får alle gæster nemlig hver sin "mission", som ingen andre af julefrokostens deltagere kender til, men som hver enkelt gæst skal gøre/overholde ved bordet, mens I spiser. Vi lover, at det vil give et sjovt indspark til samtalerne under middagen, også selvom der er ikke er præmier på højkant.
Det skal I bruge:
- Små sedler med forskellige missioner på
Hvordan leger I 'Sedler under tallerken':
INDEN julefrokosten går igang, skal der placeres sedler under hver gæsts tallerken. Har I en buffet, kan I med et stykke tape sætte sedlerne fast på bunde af selve tallerkerne. Men ellers kan de ligge på bordet, så gæsten kan finde sin seddel ved at løfte sin tallerken.
På hver seddel er der skrevet en "opgave", som gæsten skal udføre under middagen. Alle får en seddel, men ingen af gæsterne kender de andres mission under middagen. Det vil sige, at alle skal gøre PRÆCIS, som de normalt ville gøre under en middag, men med den UNDTAGELSE at de skal udføre deres opgave også.
Forslag til sedler under tallerkenen:
- Begynd at klap, hver gang nogle siger skål
- Smag noget mad fra din sidepersons tallerken ved hver ny ret (det er valgfrit at spørge om lov...)
- Bliv ved med at skåle med (indsæt anden gæsts navn)
- Kravl under bordet, hvis nogen spørger til dit arbejde
- Spørg til din sidemakkers tøj ved hver ny ret - men understreg, at du ikke kan lide deres fodtøj
- Stil dig op i løbet af aftenen og hold en tale omkring klimaet og Mickey Mouse
- Fyld hele tiden din sidemakkers glas, så det aldrig er tomt
- Fortæl din ene sidemakker i løbet af aftenen, at du tror på spøgelser - og fortæl den anden sidemakker, at det er usundt at drikke postevand på grund af mængden af kalk i dansk vand
- Spørg din sidemakker under hver ret, om personen vil smage din mad
- Afbryd mindst fem samtaler med sætningen: "Armen, nu skal vi jo også huske at have det sjovt!"
- Find selv på flere sjove idéer...
BONUS: I kan under desserten samle op ved at spørge til, om folk kan gætte hinandens "missioner".
4. Den store Julequiz - underholdende indslag til julefrokosten
En hyggelig quiz om jul er en rigtig god måde at få alle deltagerne til julefrokosten ekstra meget i julestemning på. Vi har gjort det let for jer, da vi allerede har lavet et bud på en julequiz, som I blot kan printe ud eller se direkte på skærmen og tage med til festen.
Hvis du selv har tid og lyst til at kaste dig ud i at lave en quiz, kan du alternativt lade dig inspirere af vores, når I vil lave jeres egen version af en julequiz, eller I kan udvide den med endnu flere spørgsmål, hvis I har lyst.
Det skal I bruge:
- 🡺 ALT.dks store Julequiz (klik på linket og find quizzen)
- Evt. skriveredskaber, hvis I har printet quizzen
Hvordan spiller I 'Den Store Julequiz':
Alle deltagere til julefrokosten kan fx blive delt op i hold, der dyster mod hinanden. Hvis I ikke er mange gæster kan alle alternativt få hvert deres printet ark med spørgsmålene, som de kan sidde og svare på undervejs til julefesten - eller endda imens de indtager god mad.
BONUS: Søger I bud på flere quizzer? Så se her: Er stemningen til en quiz mere under bæltestedet, har vi også lavet Den store penis-prøve: Hvor meget ved du om mandens bedste ven? eller Den Store Kusse-Quiz: Hvor godt kender du dit underliv?
I kan også prøve denne quiz, som er en klassisk "året, der gik quiz". Her finder du vores quiz med spørgsmål fra sidste år: ALT.dks store Året der gik-quiz.
5. MUS – hvor pebernødder er erstattet af shotsglas
Som barn har du måske leget julelegen "MUS" med pebernødder. Vi giver dig her en (MEGET!) voksen variant af den klassiske leg, som findes i et hav af variationer. Man skal være mindst tre deltagere, hvis I vil kaste jer ud i den til julefrokosten.
Det skal I bruge:
- Et skakbræt
- Shotsglas
- Drikkelse
HVORDAN spiller man MUS i voksen-udgaven:
Der stilles shotsglas med indhold på hvert eneste skakfelt. Én person udvælges til at være "den", som lukker øjnene (eller går uden for døren), mens de andre udvælger ét af shotsglassene til at være "musen" (pssst: Det kan være en hjælp at komme et lille klistermærke i bunden af det udvalgte glas).
Derefter skal den udvalgte person drikke et shot fra skakpladen. Dette bliver ved, indtil vedkommende får fat på det udvalgte glas, hvorefter alle de andre råber "MUS!"
Så udvælges en ny person til at være "den" – og spillet fortsætter, til der ikke er flere shots på skakpladen.
BONUS: Er du mere til børneudgaven/sulten efter pebernødder, så erstattes shots naturligvis med pebernødder.
6. Nissestafet – Stafet med en nisseøl mellem benene
En "Nissestafet" er en god måde at få alle deltagere i julefrokosten til at bevæge sig på efter den tunge julemad. Om folk så mest får trænet deres lår- ELLER lattermuskler må tiden vise - men denne leg er i hvert fald også en måde at bringe selskabet lidt tættere på hinanden i den kolde juletid...
Det skal I bruge:
- To flasker nisseøl (hvidtøl – alternativt to julebryg)
- To kegler
HVORDAN leger man "Nissestafet":
Her er tale om en ret klassisk form for stafet - og så alligevel ikke. Opdel selskabet i to hold, som stiller sig i en række ved siden af hinanden. Den første deltager fra hvert hold placerer nisseøllen mellem lårene og løber herefter ned i den anden ende af lokalet og rundt om keglen (eller den ting, som I måtte bruge i stedet for en kegle).
Vedkommende løber herefter tilbage til sit hold, hvor personen skal aflevere øllen til den næste i rækken, UDEN at der må bruges hænder! Det hold, som først bliver færdig med, at alle på holdet har været i aktion, vinder.
BONUS: Taberholdet kan eventuelt "vinde", at de skal dele de to (nu ret lårvarme og rystede) nisseøl mellem sig. Har man ikke nisseøl, kan man lege legen med balloner i stedet.