Forny julehyggen: 7 måder, du kan pifte den klassiske pakkeleg op på
Pakkeleg er en fast tradition hos de fleste familier i den søde juletid. Men er du også ved at falde i søvn, når jagten går ind på 6’ere, så læs med her, hvor ALT.dk guider dig til sjove variationer af den klassiske pakkeleg.
Til en god omgang julehygge hører en god omgang pakkeleg.
Mens den fede julemad lægger sig, starter krigen over spisebordet og jagten på den altoverskyggende sekser, der udløser en gave fra bunken af indpakkede småting.
Men sukker du også dybt af kedsomhed, når børn eller barnlige sjæle vil rafle efter pakker, kan det være en god idé at stå klar med en sjovere variation af den ellers så traditionsbundne juleleg.
Derfor får du her 7 festlige bud på alternativer til den klassiske pakkeleg. Der er noget for de diskussionslystne, for feinschmeckerne og for dem, der bare gerne vil have gang i den.
1. Den, hvor alle øjne udløser en opgave
Er du ved at falde i søvn over den klassiske pakkeleg, hvor der i realiteten kun sker noget, når folk slår en 6’er, kan du i stedet lade alle øjnene på terningen udløse en opgave. På den måde vil I få mere aktivitet i spillet, ligesom det med garanti kan skabe gode grin og ærgerlige ansigter.
Du kan helt selv bestemme opgaverne, men er du ikke i dit kreative hjørne, kan du også bare lade dig inspirere herunder.
1 = giv en pakke til en person, du synes fortjener den
2 = giv en pakke til højre
3 = giv en pakke til venstre
4 = alle rykker to pladser til højre
5 = tag en pakke fra den person, som har flest pakker
6 = tag en valgfri pakke
Spiller I med to terninger, kan I blot fylde på med gode ideer.
2. Den, hvor terningerne er droppet
Pift det klassiske pakkespil op ved at eliminere terningerne – og indfør et kortspil i stedet. De fleste spilbutikker har efterhånden et kortspil, der er lavet til formålet, og som i al sin enkelthed minder om ovenstående idé, hvor alle øjne udløser en opgave. Her kan du f.eks. trække et kort, hvorpå der står, at du skal rykke plads, give en gave til den ældste spiller eller lignende. Og med kortene fremfor terningerne er der langt flere opgaver, I skal gennemføre, før legen er slut. Det kræver god tid og lidt flere gaver end normalt, men det er til gengæld sjovt.
Er I ekstra kreative, kan I lave jeres egne kort med de opgaver, I synes er allersjovest.
LÆS OGSÅ: Julelege for voksne
3. Den med én god gave
De fleste familier er splittet i to, når det kommer til pakkeleg. Nogle elsker at rippe diverse Tiger-butikker for små gaver, mens andre enten glemmer det eller synes, at det er håbløst åndssvagt med så mange gaver.
I stedet for at købe en masse småting, der alligevel ryger ud efter jul, kan I spille om én enkelt, god gave. På den måde holder I konkurrencen i skak, uden at der går gaveræs i den.
Og spillet er faktisk stadig ganske sjovt – det bliver nemlig kun mere intenst af, at alle går efter samme pakke. Samtidig kan I bruge næsten alle andre ideer på denne liste, selvom der blot er en enkelt gevinst til stede.
4. Den med nissehue, vanter - og bestik!
Vi tør godt love, at der kommer ekstra grin om julebordet, hvis I tilfører pakkelegen et par grillhandsker, en nissehue og et sæt bestik.
Spillet ligner til forveksling den klassiske udgave, hvor det handler om at slå en 6’er, mens uret tæller ned. I denne udgave sker der blot det, at hvis du slår en 6’er, skal du med det samme forsøge at åbne gaven iført grillhandsker og nissehue og udelukkende med brug af bestikket. Imens du forsøger at klare forhindringen, slår de resterende deltagere videre med terningen, indtil den næste slår en 6’er. Nu er det hans eller hendes tur til at forsøge sig med den uåbnede pakke. Den, der får pakket gaven op, beholder den. Og sådan kan I sådan set fortsætte, så længe I har lyst.
LÆS OGSÅ: Hvor meget ved du om julen? Tag ALT.dks store julequiz
5. Den, hvor du skal kende dine gæster
Til denne leg skal du hverken bruge terninger eller kort. Her handler det i stedet om at kende dit selskab ret så godt.
Legen går ud på, at alle medbringer en pakke, som samles i en stor kurv eller sæk. Derefter får en deltager trukket en nissehue ned over øjnene, hvorefter han eller hun skal tage en pakke. En anden deltager står ved siden af og skal nu fortælle personen med nissehue, hvem pakken er til, uden at bruge personens navn. I stedet kan han eller hun sige, at pakken er til ”én, der drikker rigtig mange juleøl” eller ”én, som elsker pladderromantiske film” – når det kommer til beskrivelserne, er det kun fantasien – og gæstelisten – der sætter grænser. Derefter skal personen med nissehuen gætte, hvem pakken er til. Og sådan kan I blive ved, til der ikke er flere gaver eller mere tålmodighed.
6. Den med kæmpegaven
Gør den klassiske pakkeleg en anelse mere kompliceret ved at medbringe en ordentlig omgang Vita Wrap! Pak alle gaverne ind i folien én efter én uden at klippe filmen over mellem gaverne, indtil du har en stor kugle af gaver med den suverænt bedste inderst. Herefter kan du eventuelt pakke kuglen ind i fint gavepapir med bånd omkring for at øge julestemningen.
Når først gaven er på plads, minder legen til forveksling om den klassiske udgave. Den, der først slår en 6’er, må begynde at grave efter en gave i den store pakkekugle, indtil den næste slår en 6’er og overtager kuglen. Får du en gave fri, er den din. Med alt det slid, det har krævet at få den ud, har du formentlig fortjent den.
7. Den med de gode argumenter
Er du en del af et diskussionslystent selskab, kan denne variation af den klassiske pakkeleg helt sikkert sætte skub i sagerne. Den handler nemlig om, hvem der er bedst til at argumentere for sin sag.
Legen – der vel kan kaldes pakkelegens udgave af Paradise Hotel – er udtænkt af iværksætter Therese Brøndsted, som har givet den det mere sobre navn ”Den ressourcebevidste pakkeleg”. Ressourcebevidst, fordi det er ulovligt at købe nye ting, og fordi gaven går til den, der har allermest brug for den.
I al sin enkelthed går legen ud på, at gæsterne alle medbringer 1-4 pakker, som består af ting, de har liggende derhjemme. Gaverne skal ikke være pakket ind, men lægges i en pose eller æske, så de nemt kan tages op. Når legen begynder, lader deltagerne gaverne cirkulere rundt om bordet, så alle kan se, hvad der er på spil. Hver deltager har i denne del af legen nogle post-its eller papirlapper med deres navn på, som de lægger ned til de gaver, de godt kunne tænke sig.
Når gaverne har været forbi alle, sendes de tilbage til personen, som har haft dem med. Ligger der blot en enkelt papirlap i posen, går gaven til den person. Ligger der flere navne, starter argumentations-runden. Nu skal personerne hver især argumentere for, hvorfor de har allermest brug for netop den gave, inden giveren skal afgøre, hvem der ender med at blive den heldige modtager. Vil ingen have gaven, tager giveren den med hjem igen.
Denne artikel er oprindeligt fra 2018, men er blevet opdateret i 2020.