Oplev magisk julestemning til julemarkedet i Vilnius
Julemarkedet i Vilnius er blandt Europas fineste. Tag turen til Litauens spændende hovedstad, og kom i rigtig julestemning.
Vilnius er en by fuld af overraskelser. Bare en kort flyvetur fra Danmark – så befinder man sig i en spændende by, hvis gamle bydel ovenikøbet er på Unescos verdensarvliste. Byen er et perfekt rejsemål til en forlænget weekend i ugerne op til jul, ikke mindst fordi dens julemarked er kåret til et af Europas fineste.
Man kan ikke undgå at komme i julestemning, når man slentrer rundt i de pastelfarvede middelaldergader blandt kirker og historiske bygninger og indfanger atmosfæren, som er en blanding af Rom og Wien med østeuropæisk præg. På hver en plads og i hver en gade er der pyntet med lys og juledekorationer, og tempoet er langt fra storbystress.
Byens hovedmarked ligger i hjertet af den gamle bydel ved Katedralpladsen. I december er dette en festplads for små og store. Markedet åbnes officielt i slutningen af november, når det store juletræ tændes. Fra den dag er der fyldt med boder, som tilbyder alt fra lokalt bagværk, håndlavet keramik, strik og træskærerarbejde til urter, julegodter og chokolade og ikke mindst ting af rav – Litauens ”guld”. Her er noget for enhver smag, lige indtil markedet lukker i slutningen af december.
Lokalt og traditionsrigt
I en af boderne møder vi Vanda og Larissa, to blide damer, som sælger farverige keramikkopper og -skåle. De deltager fast på julemarkedet, og ved hjælp af guiden Orinta Lubutyte, som det lokale turistbureau har stillet til rådighed for os som tolk, får vi at vide, at keramik har lange og stolte traditioner i Litauen. Det samme gælder strikprodukter med farverige mønstre.
I en anden bod møder vi Nicolay, som laver dekorative julekranse og julepynt af grangrene, hørgarn og træpynt. Mens Svetlana ved siden af tilbyder hjemmelavet bagværk som pirogger og pier – smagsoplevelser, som kan anbefales.
Der er også masser af fine ting af rav at se på i salgsboderne. Rav er hærdet harpiks fra dengang, de baltiske lande havde tropisk klima for millioner af år siden. I hedensk tid brugte man genstande og smykker af rav til at beskytte sig mod onde ånder, får vi forklaret. Østersøens ”guld” er stadig populært og benyttes ikke bare til smykker, men også til forskellige pyntegenstande. Mange af dem, som besøger julemarkedet, køber noget af det gyldne rav med hjem.
I modsætning til julemarkeder mange andre steder er der ikke voldsom trængsel ved julemarkedet på Katedralpladsen. Her kan man snuse rundt i ro og mag, stoppe for at få noget at spise og drikke og nyde stemningen mellem juleknas og julegaver. Få går tomhændede hjem herfra. For gaveideerne er mange og originale og priserne absolut overkommelige.
Tilbuddene af varme drikke, sødt og salt mangler heller ikke. Der ligger en behagelig duft af bagværk, krydderier og såkaldt ”street-food” over pladsen, og det glimter i julepynt som smukke glas, lysstjerner og engle. Specielt i skumringen er markedspladsen et smukt syn.
Nordens Jerusalem
Når man har brugt lang tid på markedet, men ikke har fået nok af julehandel, byder den gamle bydels gader og torve på alt fra hørprodukter til kunsthåndværk, lokale madvarer, økologiske velværeprodukter, hjemmelavet chokolade, kager og andre gode sager. Afstanden mellem handelsgaderne er kort, og det samme gælder afstanden til seværdigheder og attraktioner, som det også er værd at bruge tid på, når man besøger den gamle by i Vilnius.
"Vilnius er en by, som er præget af mange etniske grupper. Først og fremmest litauere, men også polakker, russere, jøder, tatarer og befolkningsgrupper fra Krim. Arkitektonisk er den gamle by som en levende historiebog af menneskeskabt skønhed, hvor de mange befolkningsgrupper har sat deres spor," forklarer vores guide, Orinta.
Det er også en by med mange religiøse bygningsværker, kirker og katedraler, både katolske og ortodokse, og synagoger, som afspejler historiske epoker som middelalder, gotik, renæssance, barok og rokoko. Det er ikke uden grund, at byen bliver kaldt Nordens svar på Jerusalem. Bare her i den gamle bydel er der omkring 46 kirker.
Så måske gør du som os. Åbner en af dørene til en af de gamle kirker, hvor du kan indånde duften af røgelse, tænde vokslys og mærke varmen brede sig. Og beundre udsmykninger og lade dig fængsle af den højtidelige stemning. Så kommer du garanteret i ægte julestemning.