Katrine Axholm: De fleste par begår denne fejl, inden de skal på ferie
Sommerferien er årets længste ferieperiode, og det er ikke ualmindeligt, at det er svært for par og familier at få virkeligheden til at leve op til drømmene om sol og sommerlykke i stride strømme. Her hjælper terapeut Katrine Axholm en klient til at afstemme forventningerne forud for årets familieferie.
Sidste år fik regnvejret en del af skylden for den dårlige stemning på sommerferien, men ved nærmere eftertanke er det gået op for Ida, at der tegner sig et generelt mønster for fridage og ferier i hendes familie, hvor konfliktniveauet stiger i forhold til både mand og børn.
"Jeg har brug for din hjælp til at finde ud af, hvad det er, der går galt. I gennemsnit tror jeg, vi er mere sure og utilfredse end glade og fornøjede, og det er simpelthen spild af den sparsomme ferie, vi har."
Ida sidder over for mig, og vi taler om, hvordan hun kan afstemme sine forventninger til, hvordan ferien såvel som weekender skal forme sig, og hvordan hun kan få en større forståelse for, hvorfor hun så ofte bliver skuffet i samværet med sin familie.
Præstationsangst op til ferien
De fleste af os har store forventninger om, at når det bliver weekend, eller vi skal på ferie, skal vi rigtig hygge os. Vi vil gerne både nå at dyrke sport og slappe af, at opleve nærvær som familie men også at bruge tid for os selv, som par og med de venner, vi ikke har set længe, og og og... Så vi bliver slemt skuffede indimellem, fordi vores forventninger ikke bliver indfriet, og weekenden eller ferien langt fra udspiller sig, som vi havde drømt om. Det giver anledning til konflikter og tænders gnidsel i parforholdet og i familien.
Ida og jeg taler om, hvilke drømme hun har for sit liv og for sin familie. Vi taler også om, hvilket liv hendes familie levede, da hun var barn.
"Min mor kom ud af en velhavende familie og arbejdede ikke. Min far var kunstner uden den store succes, så vi levede af min mors arvede penge. De havde altid masser af tid og tog os ud på eventyr, uanset om vi spiste rugbrødsmadder bagerst i haven eller var ude at rejse. Det var en eventyrlig barndom på det punkt. Til gengæld drak min far, og de havde mange skænderier, så jeg var også meget utryg."
"Derfor har det været afsindig vigtigt for mig at kunne give mine egne børn en tryg base med masser af tid og nærvær. Min mand og jeg har bare ikke haft de samme økonomiske muligheder, som mine forældre havde, og vi arbejder begge fuld tid. Så når vi endelig har fri, vil jeg gerne kompensere for fraværet, og så skal det hele være perfekt og eventyrligt, og alle skal være glade. Jeg kan godt se, at det ikke er realistisk, og at jeg får pisket en stemning op om, hvor fantastisk det skal være. Måske får min familie præstationsangst, når en ferie nærmer sig, og det er som udgangspunkt ikke særlig hyggeligt, kan jeg godt se."
Vi gør noget andet
Så hvad vil du gerne gøre anderledes?
"Jeg er på mange måder glad for den barndom, jeg har haft, glad for alle oplevelserne og nærværet, men der var også nogle minder fra den tid, som ikke var gode, og jeg tror, det er vigtigt at minde mig selv om, at min mand og jeg gør noget andet og på mange måder bedre."
"Det kan godt være, vi ikke har tid til at bygge huler i haven på en tirsdag, men vores børn er trygge, og de kan regne med os. Det er vigtigt. Jeg tænker, at jeg må skrue på mine forventninger til, hvor meget vi skal nå, og hvor hyggeligt det skal være, når vi er på ferie sammen, og prøve at tage det mere, som det kommer. Konflikterne kommer jeg vel heller ikke til at undgå. Jeg vil i hvert fald øve mig i at rumme dem," siger Ida og afslutter samtalen med et smil.
LÆS OGSÅ: "Når der er brug for det, ringer vi til vores parterapeut"