Kira Skov

Kira Skov bliver valgt fra på grund af sin alder – og det er ikke kun ærgerligt for hende selv, siger hun

Kira Skov oplever at blive dømt ude i sit arbejdsliv og i samfundet på grund af hendes alder. Nu kommer hun med et opråb til kamp mod aldersdiskrimination.

alt.dk logo

“Hun er desværre blevet for gammel til vores målgruppe.”

Sådan lyder flere og flere beskeder fra festivaler landet over til Kira Skov, når hendes booker forsøger at få hendes navn på plakaten.

Kira Skov oplever, at samfundet, og som resultat også musikbranchen, er fikseret på ungdommelighed og hurtigt rykker videre til nyt kød, når rynker og grålige hår begynder at vise sig.

For Kira Skov er den tilgang til alder ikke noget, hun hverken forstår eller vil acceptere.

”Når jeg får at vide, at jeg er for gammel, tænker jeg også bare, at det er et meget kortsigtet perspektiv,” siger hun og uddyber:

”Da jeg var ung, lyttede vi til musik lavet af folk, der var flere generationer ældre end os. Jeg lærte jo alt af musikken, for det var som et spejl og en måde at forstå verden på – og hvis man fjerner kvinderne og den erfaring de bringer med sig, bliver det en meget skæv verdensopfattelse,” siger hun.

Følelsen af at blive valgt fra på grund af sin alder står Kira Skov ikke alene med. Mange af hendes kvindelige kolleger oplever det samme, siger hun.

Nye tal fra Gramex viser også, at der er flere penge at hente i musikbranchen igennem hele karrieren, hvis man er mand. Kvinder tjener mest, når de under 30, hvorefter indtjeningen dykker.

”Det at blive en ældre kvinde kan i mange sammenhænge være en form for værditab i vores branche, som mange af mine kvindelige kolleger også oplever. Man bliver booket til færre festivaljobs, spillet mindre i radioen og de der ting,” siger hun.

 

Sig det højt

Selvom hun ikke er den eneste, der oplever aldersfordommens jerngreb, kan det for Kira Skov føles som om, at tankerne og bekymringerne kun findes inde i hendes hoved. Derfor har hun brug for at sige det højt.

Derfor har hun lavet sangen ”It Ain’t Pretty”, som er et lille oprør mod kvindelig ”ageism”, som dækker over de fordomme og den forskelsbehandling, man som kvinde kan opleve i takt med, at man bliver ældre.

”Den er skrevet på en dag, hvor den her overgang i livet fyldte ekstra meget. Jeg var i forundring over, hvad der skete med min krop og hormonerne galoperede bare derudaf,” siger hun.

Den biologiske overgang er uomgængelig, men Kira Skov håber, at ”ageism” i musikbranchen – og alle mulige andre steder – kan blive en del af snakken om diversitet og inklusion.

”Vi kan ikke hele tiden snakke om, at vi skal have flere piger til at spille musik, hvis vi ikke kan vise dem, at der findes bæredygtige karrierer langt ud i fremtiden for dem.”