Rikke Dal Støttrup: "Selvfølgelig føles det svært. Det gør det altid, når man rykker sig"

Manderollen er under forandring, og nogle mener endda, at ”kvinderne er ved at sejre sig ihjel”, men langt de fleste mænd og kvinder vil faktisk det samme, skriver chefredaktør for magasinet ALT for damerne, hvis forside i denne uge er dedikeret til mænd, der ser sårbarhed som en styrke.

De seneste års ligestillingsdebat har gjort livet mere besværligt for mænd, mener mange.

Når man spørger mændene (og det har vi gjort) mener 59 procent af dem, at MeToo har gjort det sværere at være mand.

En anden (og mere videnskabelig) undersøgelse viser, at knap hver femte danske mand mellem 18 og 34 år mener, at ligestillingen er gået for langt. 

Samtidig er unge kvinder og mænd også mere politisk splittede end tidligere. Unge kvinder er mere venstreorienterede og mændene mere højreorienterede.

I sidste uge bragede iværksætter Martin Thorborg igennem med et budskab til kvinderne om at passe på. ”I er ved at sejre jer ihjel”, som han siger. I en artikel i Berlingske understregede han, at kvindefrigørelse presser mændene til at finde en ny rolle i det moderne samfund: ”Der er jo ikke noget, man som sådan har brug for en stærk mand til”.

Sårbare mænd

blobid0.jpg

Manderollen er under forandring. Nogle mener, at ”ligestillingen er gået for vidt” og at ”kvinderne er ved at sejre sig ihjel”.⁠ Men ligestillingsdebatten betyder også mere spillerum for mænd.⁠

For eksempel giver det mere plads til at være sårbar og sætte ord på det svære, og det kan være vejen til at rive sig fri af de begrænsninger, man oplever som mand, far, ven. Det fortæller i hvert fald de mænd, der i denne uge pryder forsiden af ALT for damerne:

Alt dette er selvfølgelig velegnet til overskrifter. Det er let at forstå – og misforstå, hvis man er i det humør (og det er der tit nogen, der er). Det er også let at konkludere, at al den ligestilling skubber drengene i armene på Andrew Tate og hans simple verdensbillede, hvor man kan opnå rigtig mandighed med tre grundsten: kvinder, penge og magt.

Men de hurtige overskrifter og konklusioner bringer os ikke videre - de graver bare grøfterne dybere. Lad os i stedet fokusere på alle de drenge, piger, mænd og kvinder, som befinder sig imellem fløjene – inde på midten, hvor vi i fællesskab prøver at få det bedste ud af den udvikling, der er sket i vores syn på kønsroller de seneste år.

For ja, selvfølgelig føles det svært. Det gør det altid, når man rykker sig. Men ligestillingsdebatten betyder også mere spillerum for mænd. For imens kvinderne længe har kæmpet for lige vilkår på det, der traditionelt var mændenes banehalvdel, arbejdsmarkedet, ser vi i disse år (især de yngre) mænd insistere på at spille en større rolle i hjemmet, parforholdet, familien – også følelsesmæssigt. 

At give sig selv lov til at være sårbar og sætte ord på det svære er et effektivt middel til at rive sig fri af de begrænsninger, man oplever som mand. Det fortæller i hvert fald de mænd, der i denne uge pryder forsiden af ALT for damerne. De oplever sårbarhed som en frigørelse, en styrke.

De er selvfølgelig en del af en kulturel og i forvejen talende elite, for hvem tilværelsen ser anderledes ud end den ”fuldkommen almindelige mand, håndværkeren, chaufføren, sælgeren, iværksætteren, virksomhedsejeren”, som Ali Aminali siger i dette interview, hvor han fortæller, at mænd som ham intet sprog har, når det kommer til følelser.

Men selv de mere følsomme, kreative typer har internaliseret, at en rigtig mand skjuler følelser og holder tårer inde, fordi det modsatte er svaghed: Skuespiller Thomas Hwan sætter ord på at komme fra Brovst og ikke kunne slippe ”den der alfahan-ting, hvor jeg drømmer om at være den cool og fattede fyr”. Sangeren Hjalmer beskriver, hvordan han undertrykte sine følelser så længe, at han fik stress, mens Jacob Lohmann fortæller, hvordan han gik med al tvivlen alene, da han blev far. 

Sidste år viste en undersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed, at hver femte mand i aldersgruppen 25 til 39 sjældent eller aldrig har nogen at betro sig til, og da vi til dette nummer af ALT for damerne spurgte mændene ad, svarede 45 procent af dem, at de gerne vil være bedre til at tale om følelser med deres venner.

Heller ikke i dette hjørne af ligestillingsdebatten er mænd og kvinder modstandere: Vores undersøgelse viser nemlig også, at 55 procent af mænd svarer, at det er svært at tale om følelser, mens 76 procent mener, at det er maskulint at gøre det. 93 procent af kvinderne synes, det er et maskulint træk hos mænd.

Så: Mænd, vi vil det samme som jer, og hvad med, I allerede i dag fortæller os noget, vi ikke ved? Om jeres sårbarhed.

Om klummeskribenten

Rikke Dall topbillede.jpg

Rikke Dal Strøttrup er chefredaktør på ALT for damerne.