Kvindelige værter i opråb: Det er ondskabsfuldt, og vi skal handle NU!
Flere kendte kvindelige værter har fået nok. Indbakken flyder over med hadefulde beskeder og digital chikane, og ”man skal være en robot for ikke at lade det sætte rifter i en”, siger X Factor-dommer Oh Land.
Der foregår noget råddent i Danmark, og det foregår digitalt.
Grove beskeder fulde af had, trusler og mobning fylder indbakken hos kendte kvinder, som familien Danmark kender fra tv-skærmen eller radioen.
Saglig kritik er fair, mener radiovært Line Kirsten, men hun får mange grove beskeder, der tager udgangspunkt i hendes køn, mens de mandlige kollegaer får langt mindre hate i indbakken, forklarer hun:
”I må gerne synes, at jeg er irriterende. Men det gør mig så frustreret, at kvinder skal gå igennem det her, hver gang de stiller op”, forklarer Line Kirsten bl.a. i et interview på P3 og uddyber på sin Instagram:
”Min mandlige kollega skal have et markant mere hidsigt og kritisk interview, før han får at vide, at han er en so, der skal skydes. Når det strander ved tanken om, at reaktionerne har noget med talent og ikke køn at gøre, gøres det ekstra svært for kvinder overhovedet at stille sig frem og turde sige noget højt, og det skaber en gevaldig og ærgerlig skævhed.”
Line Kirsten bakkes op af bl.a. tv-vært Sofie Linde, som selv er blevet ”ønsket død af flere omgange” på nettet og som minder om, at onde og hårde beskeder gør ondt – uanset hvor meget man ville ønske, at man kunne være ligeglad:
”Man må selvfølgelig tænke – og mene om offentlige personer hvad man vil. Men hvor kommer vreden fra? Hvor kommer behovet til at skrive ondsindede beskeder fra? Jeg forstår det ikke? Lad os nu for pokker gøre os umage, når vi interagerer med andre mennesker, særligt på nettet. Knus hende, som er blevet kaldt alt fra ”dårlig mor” til ”fucking luder-sæk” – og ønsket død af flere omgange,” skriver hun på Instagram.
X Factor-deltagere chikaneres online
Debatten om digital chikane er blusset op, efter at flere X Factor-deltagere og X Factor-dommer Oh Land i sidste uge gik ud og kritiserede den hårde tone.
Her kom det bl.a. frem, at 18-årige Ida Aysel Jensen ser hadefulde kommentarer så mange steder online, at det får hende til at føle sig mindre værd – og da hun blev stemt ud af underholdningsprogrammet sidste fredag sammen med partneren Neva, forklarede hun, at hun var ”lettet”, fordi hun ikke orkede mere digitalt had.
Derudover har 18-årige Marcus, som er en del af X Factor-gruppen ”Simon og Marcus”, fået racistiske kommentarer om fx at ”skride hjem til Afrika”, og 15-årige Lucca Nordlund har fået stødende kommentarer om sin hud.
Også X Factor-dommer Oh Land er chokeret over den mængde af ondskabsfulde beskeder, hun har modtaget online, og forklarer til Deadline, at hun er forundret over, at de hadefulde kommentarer (også) kommer fra tilsyneladende helt ”almindelige mennesker":
”Jeg tror, at jeg i mange år har tænkt: Det er bare nogle idioter, og jeg skal bare lade være med at fokusere på det, jeg skal fokusere på det positive. Men jeg kan jo se folks profiler. Jeg kan jo se, at det er almindelige mennesker, der skriver (…) og så bliver det lige pludselig ubehageligt, for så får jeg følelsen af: Er det her sådan, vi accepterer at tale til hinanden? Er det okay at være den værste version af sig selv?”, siger Oh Land i Deadline og forklarer, at beskederne får hende til at frygte, om folk også fysisk kunne finde på at sige den slags til hende – når hun fx er nede og handle med sit barn.
”Det, føler jeg, er utrygt”, forklarer hun.
#ordentlighednu
Problematikken bakkes også op af tv-vært Lise Rønne, der forklarer, at hun selv er bange for at ”få tæsk på de sociale medier” og derfor opfordrer til handling – fra alle – nu:
”Jeg var dælme godt nok bekymret for at skulle i Aftenshowet her til aften og tale om den hårde tone på de sociale medier, FORDI JEG VAR BANGE FOR AT FÅ TÆSK PÅ DE SOCIALE MEDIER – så lige præcis derfor var jeg selvfølgelig nødt til at takke ja til invitationen. For vi skal handle nu, alle sammen, og vi skal gøre det bredt og massivt og mere end vi plejer, så vi kan ændre ved det, vi alle oplever. Jeg ved, at I er enige”, skriver Lise Rønne på sin Instagram og afslutter med hashtagget #ordentlighednu.
Statsminister Mette Frederiksen har også – med henvisning til X Factor-deltagernes opråb – taget afstand fra den hårde tone online:
”Tonen på de sociale medier er blevet ualmindeligt barsk. Ingen bør bære så hårde og hadefulde ord på sine skuldre. Særligt ikke vores børn og unge. Tak til de modige unge mennesker”, lyder det fra Mette Frederiksen med henvisning til X Factor-deltagernes udtalelser i en video til TV2 Echo.
Digital vold skal stoppes
I forbindelse med kampagnen #talhøjtomvold, som ALT.dk laver i samarbejde med Danner, har journalist og debattør Anne Niluka Iversen skrevet en klumme om digital vold, hvor hun kritiserer, at vi i 2021 stadig ikke har en lovgivning, der tager trusler om vold og voldtægter seriøst, når de kommer i form af en besked eller kommentar på nettet:
”Jeg kender ikke en kvinde, der på den ene eller anden måde har optrådt i den offentlige debat, der ikke har modtaget enten trusler om vold, verbale angreb eller gud bedre det, dick picks.”, skriver hun og henviser til en undersøgelse fra Amnesty International fra 2017, hvor det fremgår, at mange danske kvinder udsættes for online chikane, og at det går ud over deres psykiske helbred:
”Alligevel har vi stadig ikke en tidssvarende lovgivning, og derfor bliver digitale krænkelser sjældent straffet. Vi har endelig fået en lovgivning, der gør psykisk vold til en strafbar handling. Desværre gælder det ikke for digitale krænkelser”, skriver hun bl.a. og afslutter:
”Jeg vil gerne understrege, at det er ikke synd for mig. Jeg har selv valgt at deltage i den offentlige debat og at arbejde i en branche, hvor man bliver udsat for kritik. Saglig kritik er altid velkommen. Men jeg nægter at finde mig stiltiende i trusler og chikane.”
Læs meget mere om kampagnen #talhøjtomvold her.