Udskældt prævention hænges ud på sociale medier
Et nyt hashtag får kvinder til at dele voldsomme bivirkninger på sociale medier.Men spørgsmålet er, om den velkendte prævention overhovedet er farlig?
Depression, angst, ingen sexlyst, daglige blødninger og voldsomme smerter. Sådan lyder nogle af de bivirkninger, kvinder deler på Twitter med #mypillstory.
Hashtagget er sat i verden, efter den engelske journalist Holly Brockwell delte sin historie på sociale medier. Hun har i årevis forsøgt at overtale læger til at lade hende blive steriliseret, fordi hun oplevede så mange bivirkninger af p-piller. Brockwell oplevede, at hun blev mødt med en ligegyldighed over for de bivirkninger, pillerne gav hende – og det fik hende til at skrive en opdatering, der nu har skabt sin helt egen p-pille-debat på Twitter:
-Ved du, hvordan det er at bløde i en hel måned? Har du tilbragt mange morgener hjemme fra arbejde, fordi du kastede op på grund af hormoner, som du ikke har behov for i din krop? Har du ringet til NHS (National Health Service, red) direkte, fordi dine ben føles underlige, og du er bekymret for, om dine højrisiko piller har givet dig en dødelig blodprop?
Holly Brockwells opdatering affødte hurtigt hashtagget #mypillstory, som i de sidste par uger har fået kvinder til at dele deres egne historier på Twitter.
Alright I'm done with men telling me to take the pill pic.twitter.com/eFgCX9JjvO
Headaches, severe mood swings, nausea, vomiting and the autoimmune issues I have were all gifted to me from hormonal bc. #mypillstory
— Haley Stewart (@HaleyCarrots) April 4, 2016
I'm not on the pill because it makes me bleed every day, kills my libido stone dead, and makes me anorgasmic #MyPillStory
— Kirsten (@nelliejean) March 31, 2016'
"Det er ikke mig, det er pillerne"
Flere kvinder skriver på Twitter, at de er glade for at se emnet taget op - og at det er på tide at tage en diskussion om p-piller. Ind imellem de mange negative oplevelser, skriver nogle også, at de har været glade for deres p-piller.
Tanken med #mypillstory har ifølge Holly Brockwell ikke været at lave en skræmmekampagne. Det vigtigste, debatten har ført med sig, er et budskab om, at p-piller ikke er for alle, at fagfolk skal tage bivirkninger seriøst, og at man ikke skal acceptere en præventionsform, der giver stærke bivirkninger.
Really good/interesting to see the #MyPillStory tweets. If you feel like you're not yourself on the pill, it's prob not you, but the pill!👹
Træt af negativ omtale
På Hvidovre Hospital sidder overlæge Susanne Charlotte Wilken-Jensen, der er leder af landets største fødeafdeling, gynækologisk-obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital. Hun mener, at p-piller får en alt for negativ omtale i medierne i forhold til, hvad pillerne rent faktisk kan.
Danske kvinder er generelt glade for p-piller, men de har fået et dårligt rygte - muligvis fordi de journalister, der skriver om emnet, ikke kan huske, hvordan verden så ud inden p-pillerne:
- I 60’erne fik kvinder mulighed for at styre deres liv ved at blive fri for graviditetsangst og ulidelige helbredstruende blødninger, som nogle havde. De fik dermed også chancen for at kunne konkurrere med mænd 30 dage om måneden uden at skulle være afhængig af deres cyklus. Jeg tror ganske enkelt, at man har glemt, hvor forfærdeligt det var uden p-piller.
Hun mener, at det er lægernes ansvar at sørge for, at ingen kvinder går rundt med bivirkninger som dem, der deles under #mypillstory:
- Man skal ikke finde sig i bivirkninger, der ødelægger ens livskvalitet. Selvfølgelig skal man ikke være deprimeret, fordi man bruger prævention. Derfor er det uendeligt vigtigt, at man som fagpersoner følger op på kvinderne, når de har fået p-pillerne.
LÆS OGSÅ: Her er fire sundhedstendenser, du skal kende lige nu
LÆS OGSÅ: Caitlyn Jenner er nyt ansigt for MAC
LÆS OGSÅ: Emily Weiss har skabt de skønhedsprodukter hun selv manglede på toilethylden