Glædelig juleferie! Nu kan kvinder holde fri resten af året

En lang række fagforeninger og ildsjæle markerer dagen, hvor uligheden mellem kvinder og mænds løn gør, at kvinder i princippet arbejder 'gratis' resten af året.

Glædelig juleferie!

Sådan kan landets kvinder i princippet sige i dag, selvom de færreste nok gør det. Årsagen er, at uligheden mellem mænd og kvinders løn i Danmark gør, at 14. november simpelthen markerer dagen, hvor kvinder arbejder 'gratis' resten af året. Dermed kunne 15. november være starten på juleferien, hvis man tog uligheden bogstaveligt.

Forskellen mellem kvinder og mænds løn er gennemsnitligt 12,4 procent på tværs af fag, mens forskellen på lønnen mellem kvinder og mænd i samme stilling er syv procent. 

For at markere 'Kvindernes sidste arbejdsdag', som dagen kaldes, har 14 forskellige fagforeninger samlet sig for at oplyse om den store forskel. Der bliver blandt andet delt armbånd ud på arbejdspladser, og 16. november er der et stort arrangement på Christiansborg Slotsplads, hvor forskellige talere vil opfordre til at støtte om hinanden. 

Det arrangement er arrangeret af Noell Elise og Birgitte Baadegaard: 

Mere åbenhed

De 14 fagforeninger, der ønsker at skabe opmærksomhed omkring dagen, har alle udsendt pressemeddelelser i forbindelse med kampagnen. 

Flere understreger, at en af de bedste metoder til at komme uligheden til livs er ved at bryde med det tabu, det kan være, at snakke om indkomst.

"Vi har brug for mere åbenhed om løn både gennem kønsopdelte lønstatistikker og ved, at vi taler åbent om løn på arbejdspladserne," siger Charlotte Hougaard, der er landsformand i Forsikringsforbundet, i en pressemeddelelse. 

Tina Bjerre Tørring, der er formand for HK Privat i Østjylland er enig. Det skriver hun i et langt debatindlæg bragt hos Århus Stiftstidende:

'Løn skal ikke holdes hemmeligt, for den eneste, der tjener noget på dét, er arbejdsgiverne. At tale om løn kan derimod give dig en bedre forståelse af, hvad dit arbejde er værd, og det kan fremme ligestilling på arbejdspladsen, da lønåbenhed gør det sværere for arbejdsgiver at betale visse medarbejdere mindre på grund af køn, race, alder eller andre ikke-arbejdsrelaterede faktorer', skriver hun.

 
 
 

Hun nævner samtidig, at det gamle argument med, at mænd tjener mere, fordi de er bedre uddannede, ikke holder vand. I dag har 80 procent af kvinder således en erhverskompetencegivende uddannelse. Hos mænd er tallet 75 procent.

Et godt tip til lønforhandling

Alt.dk har tidligere talt med Annette Heick om løn, fordi hun har et helt særligt argument, hun altid hiver ud ad ærmet, når hun skal forhandle med en kommende arbejdsgiver: 

"De sidste 10 år – hvis jeg for eksempel har haft en mandlig medvært – så har jeg sagt til bookeren: "Jeg skal have det samme som ham." Og så har jeg tilføjet: "Og du skal vide, at jeg tjekker op på det." 

" Bare lige så vi er på det rene med det. Og det er ret fedt, for det har betydet, at vi har været fuldstændig lige, og nogle gange har jeg endda sagt til min mandlige modpart: "Skal jeg lave kontrakterne for os, så de bliver ens?" Og så har han sagt ja, så han kunne slippe for den tjans, og så ved jeg, at jeg har fået det samme i løn som mine mandlige medværter til alt fra Melodi Grand Prix til nytårsshows."

Vil du læse mere om lønforhandlingens svære kunst, så læs med her: