Lecia Jønsson ser ind i kameraet

”Laban”-Lecia: ”Jeg ville løfte mig selv og min familie op og ud af uværdigheden”

Da sangerinden Lecia Jønsson var barn, var det småt med familiens økonomiske midler. Men allerede som helt lille mærkede hun en stærk længsel efter at ændre på den virkelighed. Det fortæller hun i et stort interview med Hendes Verden uge 43.

Mange kender Lecia Jønsson som en del af duoen ”Laban,” der debuterede med kæmpehittet ”Hvor ska’ vi sove i nat” i 1982. I ”Laban” arbejdede hun sammen med makkeren Ivan Pedersen, men senere har Lecia Jønsson også haft en solokarriere som artist og sangskriver.

Men mens livet som popidol har bragt Lecia Jønsson succes og spændende oplevelser i spotlyset, var hendes barndom langt fra præget af samme medgang. Det fortæller hun til Hendes Verden uge 43.

”Jeg er vokset op i en meget musikalsk familie. Vi boede i et lille hus på 40m2, Avedøres svar på ”det lille hus på prærien”. Min far byggede det selv af genbrugsmaterialer, som han skaffede lidt efter lidt fra nedrivningsbyggepladser. Mine søskende og jeg hjalp ham med at rense mursten. Vi havde ingenting,” lyder det fra den i dag 76-årige sangerinde.

”Min mor var blid og kærlig og dygtig til at skabe et hjem for de små midler, der var, men der blev set ned på os.”

Musikken blev vejen ud

Oplevelsen af at blive set ned på satte sig i Lecia Jønsson, der allerede som barn drømte om at ændre på familiens omstændigheder.

”Jeg havde fra helt lille en stærk længsel mod at løfte mig selv og min familie op og ud af den uværdighed. Jeg ville blive til noget. Os skulle de ikke se ned på, og jeg havde vel en fornemmelse af, at musikken kunne være vejen ud,” fortæller sangerinden.

Som 12-årig sparede Lecia Jønsson op til at kunne købe sin første guitar, og hun var begyndt at synge. Da hun opdagede, at hendes tre år yngre lillesøster Lucienne også havde et sangtalent, begyndte søster-duoen at optræde sammen under navnet ”Lecia & Lucienne,” og de meldte sig til et talentshow på Damhuskroen i Rødovre.

”Da det ikke så meget var Luciennes drøm, der gik i opfyldelse, men i den grad min, var det også mig, der for det meste skabte karrieren omkring Lecia & Lucienne. Men uden Lucienne var det nok aldrig gået. Da vi blev nummer tre ved talentshowet på Damhuskroen, mærkede jeg, at mine drømme måske var store, men ikke udenfor rækkevidde.”

Det skulle vise sig, at talentkonkurrencen netop blev startskuddet på Lecia Jønssons videre karriere, først sammen med sin søster i ”Lecia & Lucienne,” som blev opløst i 1982, og siden med ”Laban,” der blev dannet i netop 1982 og opløst i 1988 efter flere år med stor succes.

Læs hele interviewet med Lecia Jønsson i Hendes Verden uge 43, hvor hun også fortæller om at blive overvældet af kærligheden til sit barn, om at blive bedraget i sit forhold og om, hvordan hun håndterede sine første aldringstegn.