Lise Nørgaard er død: Se hendes liv i billeder

Lise Nørgaard er død: Se hendes liv i billeder

Lise Nørgaard er død søndag aften. Hun blev 105 år gammel. Vi mindes hele Danmarks "Matador-mor" i billeder.

Journalist og forfatter Lise Nørgaard gik søndag aften bort i en alder af 105 år.

Det oplyser hendes familie.

Lise Nørgaard var en af de mest succesfulde journalister og forfattere i Danmark samt et ikon på tværs af generationer.

Mest af alt er hun kendt for at stå bag tv-serien Matador, som Danmarks Radio har genudsendt mere end syv gange. Hun har dog også slået sit navn fast som bl.a. chefredaktør på Ugebladet Hjemmet samt ved at sidde i styrelsen for Dansk Kvindesamfunds forretningsudvalg og Danske Kvinders Nationalråd.

Hun har derudover både modtaget Publicistprisen, De Gyldne Laurbær, Den Gyldne Grundtvig, CEPOS-prisen, æresprisen fra Den Danske Publicistklub samt blevet udnævnt til ridder af Dannebrogordenen.

Se med i vidoen herunder, hvor vi deler nogle af de mest ikoniske billeder fra hendes liv - og læs mere om dem under videoen.

Klik her for at få et nedslag over nogle af de vigtige begivenheder i hendes karriere.

Foto: Egmont Historiske Arkiv - Lise Nørgaard i 1968.
Foto: Ritzau og Kurt Tronier - Lise Nørgaard sammen med Arthur Jensen og Mogens Fønns.
Foto: Egmonts Historiske Arkiv - Lise Nørgaard var journalist ved Ugebladet Hjemmet i 1968, medredaktør i 1969 og chefredaktør fra 1975-77. Her var hun også "brevkasseredaktør" i en årrække og rådgav unge kvinder om deres problemer i tilværelsen. Her ses hun sammen med Leif Plenov og Werner Nielsen i 1976.
Foto: Egmont Historiske Arkiv - Lise Nørgaard i 1978
Foto: Birger Storm - Susse Wold, Ghita Nørby, Lise Nørgaard og Bodil Udsen I 1988.
Foto: Egmont Historiske Arkiv - Lise Nørgaard i 1994.
Foto: Egmont Historiske Arkiv - Lise Nørgaard sammen med Elin Reimer på La Glace i 2004 til lanceringen af Matador-kogebogen "Lauras gæstebud". Kagen er til fru Fernando Møghe. 
Foto: Franne Voigt - ALT for damerne havde Lise Nørgaard på forsiden for præcis tre år siden - i uge 1, 2020 - hvor hun blandt andet fortalte, at hun vil begraves med manér: “Jeg har ganske bestemte meninger om, hvordan det skal være. Så det ikke bliver kedeligt. Det skal være nogle glade salmer,” fortalte hun og grinede højt. “Jeg er da ked af, at jeg ikke kan overvære min egen begravelse. Jeg er faktisk et troende menneske, men min tro hviler på naturen. På hele skaberværket. Så jeg er ikke langt fra klimadebatten. Respekt for dyrene og for alt, hvad der er skabt. Ikke alt det med synd og skam.”
Foto: Bo Nymann - Lise Nørgaard fylder 100 år og fejres med en reception på bl.a. Gyldendals Forlag.
Foto: Henrik R. Petersen - Lise Nørgaard til Kasper Juuls fernisering i oktober 2022

Om Lise Nørgaard

Lise Nørgaard fylder 100 år den 14. juni 2017 og har en lang karriere som journalist og forfatter bag sig. Hun er især kendt for tv-føljetonen Matador (1978-1981), som DR – indtil videre – har sendt syv gange.

  • Journalist ved Berlingske, 1980-88
  • Journalist ved Ugebladet Hjemmet i 1968, medredaktør i 1969 og chefredaktør fra 1975-77. Her var hun også "brevkasseredaktør" i en årrække og rådgav unge kvinder om deres problemer i tilværelsen.
  • Journalist ved Politiken, 1949
  • Journalist ved Roskilde Dagblad, 1935-49
  • Har modtaget en lang række priser og udmærkelser, heriblandt Publicist-prisen i 1982.

Kilde: Kvinfo og Den Store Danske