Luk munden og få et bedre parforhold

Luk munden og få et bedre parforhold

Brok kan slukke gnisten i et parforhold – og det samme gælder tom snak, som på papiret ser uskyldig ud. Find ud af, hvad du skal sige – og ikke sige – til din partner.

Ord kan være søde, flirtende og inspirerende. Men alt for ofte går de i et parforhold hen og bliver ødelæggende. For selvom man siger, at samtale fremmer forståelsen, så er det ikke nødvendigvis sandheden. Helt uskyldig snak kan faktisk føre til en ødelæggende irritation mellem kærester, fortæller coach Mie Kaae. For eksempel når man kommer hjem fra arbejde og skal have lettet hjertet for alt det, der er sket i løbet af dagen.

– De fleste kender jo godt situationen. Man står der, helt klar til at fortælle, hvad man selv har oplevet i løbet af dagen a la ”Og så sagde Lise også, og så …” Og manden gør sit bedste for at følge med og forstå alle nuancerne. Men ofte ved mænd ikke, hvad de skal stille op med den slags informationer, de ved simpelthen ikke, hvad de skal bruge dem til. Nogle gange prøver de at involvere sig, men kan ikke rigtig gennemføre det – især ikke, hvis det, de skal forholde sig til, er en masse intriger eller følelsesmæssige konflikter. Og det mærker vi jo straks, og så er det, vi bliver irriterede og laver den der: ”Hører du overhovedet efter?!”, siger Mie Kaae, der mener, at du med fordel – hvad enten du er mand eller kvinde med trang til at dele den slags informationer – i højere grad bør bruge dine venner og veninder.

– Som kvinde vil du i hvert fald opleve, at dine veninder er helt med på, hvad du siger, når du fortæller den slags historier. De ved, at de bare skal lytte og spørge ind til det, der er sket. I det hele taget vil mange af os have gavn af at dyrke vores veninder mere, for vi kan ikke bruge vores mand til det hele. Han er ikke vores veninde, og det må vi lære at acceptere, siger hun og fortæller, at hun gerne selv ringer til sin bedste veninde på vej hjem fra arbejde og taler dagen igennem, så hun har fået snakket af, inden hun kommer hjem. Men en ting er småsnak, der kun interesserer den talende part, en anden ting er bebrejdelser og anklager, som florerer i så mange parforhold, at Manning Inspire, som bl.a. underviser i coaching, ligefrem har lavet et onlinekursus under navnet ”Hvem gider være en sur dame?” for at komme utilfredsheden til livs.

– Mange kvinder er rigtigt gode til at tale ned til mænd. I stedet for at forsøge at finde en løsning på det problem, de oplever, piller de dem bare ned. I virkeligheden kunne de faktisk lige så godt klippe nosserne af ham, siger hun og påpeger, at resultatet på sigt betyder, at mange kvinder ender med en ”kastreret vatnisse”, som de ikke gider være sammen med.

– Det kan f.eks. være, at han har glemt barnets jakke i børnehaven, og så skal han høre på den der: ”Hvor svært kan det være at huske den ene ting?” Og når man så finder ud af, at han også har glemt at købe æg, så fortsætter bebrejdelserne. Og hvis han så spørger, om han skal gå ned at købe dem nu, siger man surt: ”Nej, nu kan det jo være lige meget!”, siger Mie Kaae. Hun oplever kvinder, der udarbejder lister til deres mænd, som de forventes slavisk at følge. Men selvom opgaverne bliver udført, fører listerne sjældent noget godt med sig på længere sigt.

– Noget af det værste, du kan gøre, er at fortælle din mand, hvad han skal gøre. For ham føles det nogenlunde, som hvis han sagde til dig, at din numse var blevet for stor eller spurgte dig ”skal du virkelig have den kjole på…?”. Hver gang vi fortæller en mand, hvad han skal gøre og ikke gøre, piller vi luns for luns mandigheden af ham.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår I skænderier i parforholdet

For meget brok

Hvad skal man så gøre, når man nu synes, det er virkelig irriterende, at han har glemt at købe de æg? Ifølge Mie Kaae handler det først og fremmest om at acceptere, at vi ikke er ens.

– Vi har alt for store forventninger til vores mænd, så dem må du først og fremmest sætte ned. Mænd er ikke tankelæsere. Mange kvinder vil gerne f.eks. have en mand, der kan se, at når vi ryster opgivende på mælkekartonen, betyder det, at vi gerne vil have, at der bliver købt mere mælk. Men det kan en mand ikke se. Og vi skal holde op med at prøve at kommandere de træk, vi ønsker, frem i ham, siger hun, der også mener, at du bør træffe et aktivt valg om at lade være med at brokke dig.

– Når du kommer smadret hjem fra arbejde til mand, to børn og en hund, kan du rent faktisk vælge, om du skal være sur, eller om du i stedet skal gå i et andet mode og tage ansvar for situationen og stemningen, siger hun og fortæller, at du ved at fokusere på det, der gør dig glad, kan fjerne fokus fra det, der gør dig sur.

– Når du kommer hjem, så gør noget, der giver dig overskud. Tag et hurtigt bad, hør noget musik, dans, kys din mand inderligt eller kram dine børn, siger hun og forslår, at du også begynder at lægge mærke til, hvor meget du retter og korrigerer i det daglige.

– Tæl f.eks., hvor mange gange du i løbet af en dag, fortæller ham, hvad han skal, hvor han skal være, hvad han skal huske, hvad han skal fikse, hvad han skal købe… Finder du på den måde ud af, at du har for mange krav og for meget brok på hjerte, er det ifølge Mie Kaae højst sandsynligt ikke din mand, den er gal med, men i højere grad dit eget liv.

– Det er jo, når du ikke har overskud, at du begynder at gå op i, at han kommer hjem med lys chokolade, når du nu havde bedt om mørk. Har brokken taget overhånd i dit forhold, kan du med fordel også kigge lidt på dit eget liv og spørge dig selv: Hvordan har jeg det egentlig? Måske skal du så tage fat på dig selv i stedet for i ham? Og hvis du samtidig vil gøre noget godt for dit parforhold, så start med noget så simpelt som at takke ham for alt det, han gør for dig. Og giv ham et kys, siger Mie Kaae. Dog er det ikke damernes ansvar det hele. Mændene bør mande også mande sig op.

– Der er nogle enkelte mænd, der råber op, når deres koner taler ned til dem, men de fleste finder sig i det. Dybest set vil de jo bare gerne gøre deres koner glade og passe på dem. Men det er altså mændenes eget ansvar at blive bedre til at stå fast derhjemme – og ikke lade sig slå ud, når de bliver bebrejdet, at de ikke har købt æg, siger Mie Kaae.

LÆS OGSÅ: Er vi skabt til at være monogame?

Mie Kaae

Mie Kaae er coach og kreativ direktør i Manning Inspire. Hun synes, der går får meget automat-brok i parforholdet.